10/2010

Verze pro tisk |

Město by rádo koupilo bývalé městské nádraží, ale nemá na to. Kolik bude stát městská doprava? Bude hřiště na Špičáku otevřené veřejnosti? Prokletý ostrov. Příští týden bude kapánek volnější – Jiří Zmožek, erotický ples a Jezero hrochů.

Zpravodajství ze zasedání zastupitelů tentokrát opět přináším jen s pomocí zápisu a seznamu usnesení (a bohužel v březnu to dopadne obdobně).
24. února se na radnici sešlo 23 zastupitelů, dopředu se omluvili Ladislav Mimra a Jitka Lukášková.
Druhým bodem bylo schvalování programu valné hromady Českolipské teplárenské (město je stále minoritním akcionářem). Město zároveň uložilo svému zástupci (starostce), jak má na valné hromadě hlasovat. Mimo jiné jde o výplatu dividendy z nerozděleného zisku minulých let. Z šedesáti milionů korun bude 56 994 tisíc vyplaceno Českolipskému teplu, a. s., a 3 006 tisíc městu Česká Lípa.
Miroslav Hudec se při té příležitosti ptal na vývoj cen tepla a zda dojde v dubnu ke zvyšování ceny. Starostka odpověděla, že dotaz vznese na valné hromadě. Upozornila, že od doby prodeje ČLT se cena už třikrát snižovala.

I ze zápisu je zřejmé, že jedna z největších diskusí za poslední léta se strhla kolem přidělení zakázky na provoz městské hromadné dopravy. Starostka nejprve upozornila, že materiál by měla schválit rada města, ale protože se jí zdál materiál závažný, předložila ho zastupitelům.
Především Oldřichu Pancovi se nezdálo, že vítězná firma nabízí o 15 procent nižší cenu než neúspěšní dva zájemci. Při délce kontraktu to prakticky znamená, že jeden rok bude dopravce jezdit zadarmo. Bylo nutné rovněž vysvětlit, kdo bude platit dopravu za Sosnovou, kam městské autobusy zajíždějí (Liberecký kraj). Miroslav Hudec rovněž navrhl, aby Sosnová přemýšlela o vybudování železniční zastávky. "Možná by to vyšlo levněji než 3,5 milionu korun, kterými za Sosnovou kraj přispívá na městskou dopravu."
Zaperlil Jan Riedl, když prohlásil: "Nejsem příznivcem MAD, jezdí poloprázdné autobusy, ale chápu, že služba musí být zajištěna. Budoucnost bych viděl spíše v mikrobusech a uvítal bych smlouvu na dobu kratší."
Zastupitelé nakonec silou devatenácti hlasů souhlasili s přidělením zakázky ČSAD Jablonec nad Nisou, a.s. Cena za osm let provozování MD činí 359 288 000 Kč.

Dalším bodem jednání bylo poskytnutí příspěvku na revitalizaci hřiště při SOŠ a SOU 28. října na sídlišti Špičák, které patří Libereckému kraji. Hana Moudrá sdělila, že v loňském roce zastupitelé odsouhlasili záměr přispět na sportoviště. Požádala o podporu materiálu. "Radou Libereckého kraje materiál prošel, celý projekt bude stát cca 23 milionů korun. Město Česká Lípa navrhlo částku cca 10 milionů za podmínky, že bude hřiště bezplatně využitelné pro ZŠ Špičák a dále pro městskou policii. Jednání proběhla korektně, přislíben je začátek rekonstrukce v polovině dubna 2010 a konec 1. 9. 2010."
Milan Kubát upřesnil, že by se mělo jednat o hřiště otevřené veřejnosti.

Další větší diskuse zazněla u možnosti vykoupit nemovitosti v areálu bývalého městského nádraží. Jan Stejskal upřesnil, že celková investice by byla ve výši cca 200 milionů korun, a to je v současné situaci nereálné. Na druhou stranu ví o zájmu pěti subjektů o tuto lokalitu. Výkup nakonec nebyl osmnácti zastupiteli schválen.

Druhou část zasedání si nechám na příští týden.

Kultury jsem si tento týden moc neužil. Jen jedno kino. Zatímco většina zákazníků multikina směřovala na Doktora od jezera hrochů či Alenku v říši divů, já zhlédl Prokletý ostrov režiséra Scorseseho s Leonardo DiCapriem v hlavní roli. Kritiky na něj jsou rozporuplné, ale mě film dostal. Myslel jsem na něj celou cestu autem z Liberce i dlouho před usnutím. Diskutovali jsme o něm i na facebooku. Chce to ho vidět dvakrát, aby člověk postřehl všechny náznaky více či méně očekávaného konce. Považuji jeho realizaci za zvládnutou už kvůli tomu, že přes množství poloh, snů, smyšlenek jsem byl stále v obraze. Do toho vynikající kamera a hudba.

Trailer:

 

Na co upozornit v příštím týdnu? Hned v pondělí bude mít v českolipské knihovně besedu spisovatelka Ivona Březinová. V úterý lze v KD Crystal zavzpomínat s Jiřím Zmožkem na roky dávno minulé (pořad Už mi, lásko, není dvacet let). Ve čtvrtek v novoborském divadle vystoupí Vanda Hybnerová, Saša Rašilov, Linda Rybová a David Prachař ve hře s názvem Miláček Anna. Jedná se o komedii o tom, že není šikovné si domů přivést milence, právě když má váš manžel v ložnici svou přítelkyni. V pátek je v Lípě oblíbený erotický ples. V sobotu proběhne v Progresu přehlídka amatérských filmů s názvem II. Recividisté. Příští týden bude tedy takový, řekněme méně intelektuální. A do toho Doktor od jezera hrochů, který podle kritiků v prostoduchosti předčí i kameňáckou sérii. 

Nahoru