Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Česká Lípa oceňovala „Poděkováním starostky“

Archiv

Slavnostní ocenění zvolených kandidátů tzv. „Poděkování starostky“ se uskutečnilo v sobotu 23.června v nově zrekonstruovaných prostorách Východní brány hradu Lipý. Pamětní list spolu s cenou v podobě křišťálové plastiky s pískovaným textem předala oceněným starostka města Česká Lípa Hana Moudrá za přítomnosti delegací z partnerských měst, tj. z německého města Mittweida, polského Boleslawiece, slovenského Bardějova a také ukrajinského Užhorodu. Opět, stejně tak jako v loňském roce, získali ocenění také finanční dar ve výši 10.000,- Kč.


Zelenou křišťálovou plastiku za práci s mládeží v letošním roce obdržela paní Ing. Ivana Bufková, učitelka Obchodní akademie v České Lípě, dlouholetá členka Divadelního klubu Jirásek a vedoucí Divadelního klubu mladých, který působí při škole. Za dobu svého působení v ,,Jirásku“ si získala svým citlivým a kultivovaným hereckým projevem řadu uznání na divadelních přehlídkách a festivalech. Své zkušenosti, spolu s nadáním, nadšením a přirozenou autoritou vkládá do své práce s mladými adepty hereckého umění, sdruženými v Divadelním klubu mladých. Paní Ing. Bufková nejen Divadelní klub mladých vede, ale působí v něm jako dramaturgyně a režisérka.


„Za tento pozitivní přínos mladé generaci na poli kultury Ing. Ivaně Bufkové právem náleží dík a ocenění,“ komentovala ocenění starostka města Česká Lípa Hana Moudrá.


Další z oceněných, tentokrát za činnost v oblasti tělesné výchovy a sportu, je paní Svatava Hošková. Ta převzala plastiku v modré barvě. Jako mladší žákyně začínala v tělocvičně Základní školy Dr. M. Tyrše, kde se scházeli členové Dělnické tělovýchovné jednoty. Později vstoupila do Sokola, osobně se také zúčastnila posledního všesokolského sletu pořádaného v roce 1948. Po zákazu činnosti TJ Sokol v roce 1952 pokračovala v rámci oddílu základní tělesné výchovy pod ČSTV. Od poloviny padesátých let se věnovala činnosti cvičitelky, vedla skupinu nejprve mladších, pak starších žákyň a žen. Absolvovala odborná školení a získala 2. výkonnostní třídu jako cvičitelka ZRTV. Této činnosti se obětavě a zcela dobrovolně věnovala po celých třicet pět let.


„Málokdo ví, že tato nenápadná žena velice pozitivně ovlivnila celé generace Českolipanek, od děvčátek po zralé ženy, tím, že je přivedla k radosti ze zdravého pohybu a k pozitivnímu rozvoji jejich osobností v intencích sokolského hesla “Ve zdravém těle zdravý duch“,“ říká dále starostka Hana Moudrá.


Ocenění za významný počin v podnikatelské oblasti získala v letošním roce Pekárna Lípa se sídlem v České Lípě, Děčínské ulici, která je jedním z výrobních závodů Jizerských pekáren, s r.o., a to za výrobu a rozvoj sortimentu produktů pro bezlepkovou dietu. Již v roce 1995 byl v českolipském závodě Jizerských pekáren zahájen výrobní program bezlepkových pekařských výrobků. Přímým impulzem byl dotaz jedné z českolipských spotřebitelek, zda by nebylo možno zavést výrobu dietetických výrobků pro pacienty stiženými celiakií. Bezlepkové výrobky Jizerských pekáren získaly řadu ocenění doma i v zahraničí. Díky zaujetí vedení závodu a ryzímu fandovství zaměstnanců pekáren se mohou pyšnit značkou jakosti Czech made.


„Za nejdůležitější však považuji skutečnost, že zatímco před rokem 1995 byli lidé s bezlepkovou dietou v našem kraji odkázáni převážně na výrobky ze zahraničí, v roce 2003 Jizerské pekárny, nyní již pod vedením ředitele Ing. Romana Kozáka, vyráběly 7 tun bezlepkových výrobků s typickou značkou přeškrtnutého klasu měsíčně a tento trend se stále úspěšně rozvíjí,“ podotýká starostka Hana Moudrá.


V současné době své výrobky závod exportuje i do zahraničí a při rozšiřování sortimentu úzce spolupracuje se spotřebiteli, zejména se sdružením pacientů s celiakií, které vzniklo v roce 2003 při setkání v prostorách Jizerských pekáren.


Panu Ing. Jaroslavu Panáčkovi, nositeli jména, které je v našem městě již dlouhá léta spojováno se zájmem o kulturu, historii a věci veřejné, náleží v letošním roce ocenění za dlouhodobou a významnou činnost v oblasti kultury a tím i žlutá plastika. Ing. Jaroslav Panáček je spoluzakladatelem a současně dlouholetým předsedou neziskového občanského sdružení Vlastivědného spolku Českolipska – Klub přátel muzea, členem redakční rady regionálního vlastivědného časopisu Bezděz a řady dalších organizací zapojených do veřejného života. Jeho badatelská a publikační činnost historika vychází z pečlivého a podrobného studia pramenů a je zaměřena především na dějiny České Lípy a jejího okolí v období středověku včetně místopisu a onomastiky.


„Kromě samostatných vědeckých publikací se můžeme s fundovanými příspěvky Ing. Panáčka setkat v řadě odborných historicky zaměřených časopisů vydávaných například Akademií věd ČR a dalšími vědeckými institucemi. Neodmyslitelná je i jeho vědecká činnost jako regionálního historika,“ připomíná starostka Hana Moudrá.


Ocenění za mimořádný projev lidskosti bylo pro letošní rok IN MEMORIAM uděleno nadstrážmistru Dušanu Lipovskému, členu Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Nadstrážmistr Lipovský byl svými kolegy a nadřízenými uznáván jako neobyčejně spolehlivý, pohotový a obětavý hasič. Při plnění služebních povinností, kdy se nad Českolipskem přehnal orkán Kyril, tragicky zahynul během likvidace následků vichřice pod padajícím stromem.


„Rádi bychom tímto gestem věnovali vzpomínku člověku, který položil nejvyšší oběť práci, pro kterou se rozhodl a která mu byla i posláním,“ podotýká starostka Hana Moudrá.


Cenu převzala matka životní partnerky pana Lipovského, paní Pelcová. Skleněná plastika byla navržena akademickým sochařem Pavlem Wernerem a stejně jako v minulých letech byla vyrobena SUPŠ sklářskou z Kamenického Šenova. Výtvarnou podobu pamětního listu zpracoval akademický malíř Michal Wein.