Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

14/2013

Rychlojaro. Prasat plné lesy. V Konojedech opravují kostel. Nová kniha českolipského rodáka. Příští týden Monkey Business či Pád Bílého domu.

Dneska žádná politika. Jsou mnohem hezčí věci, třeba jaro, že jo. Na facebooku je skloňováno častěji než Městská policie Česká Lípa (a že té se daří). Ze všech jsou najednou amatérští botanici a bodejť by ne, když kvete všechno, co mělo být už dávno odkvetlé. Také jsem si jara včera užíval v geozemi, která vznikla kousek od Úštěka. Kousek od sebe tam kvetly bledule, jaterníky, devětsily či podběly. Nejvíce ze všeho však bylo prasat. Proseděl jsem za život něco času na posedech, ale nikdy jsem jich neviděl za tak krátký čas tolik. Přitom nešlo o žádné drobečky, některá měla určitě přes sto kilogramů. V lese to také vypadalo, jako kdyby jím projel traktor s pluhem.

Cestou z Úštěku jsem se stavil v Konojedech, což je jedno z míst, pro které mám slabost. Zajímalo mě, jak pokročila oprava zámku a jestli už začala oprava kostela. Na zámku jsem žádné nové změny neviděl, ale kostel se už opravuje. Tak třeba se jednou dočkáme, že barokní perla Českolipska bude mít aspoň trochu důstojnou podobu.

Každou neděli si stahuji knižní novinky a potěšilo mě, že se mezi nimi zase po čase objevilo něco od českolipského autora.

Jakub König vydal v nakladatelství V letu svou novelku s názvem NAty. Takto ji uvádí distributor: "Napsat originální milostný příběh je čím dál těžší, ale pořád možné. A König k tomu nepotřebuje ani úchylky, ani zločin nebo politiku, jen dva mladé lidi, tajemné město uprostřed Země a smysl pro dobře vypointovanou krutost."

Šedesátistránkové dílko jsem zkousnul během páteční biologické olympiády, na kterou jsem vezl naše studenty. Jsem ovlivněn tím, že autora znám, vytvářím si jiné asociace, takže povídka mi připomíná hudbu Obří broskve i různé polohy samotného Jakuba. Začíná tuctově, rozjíždí se snově a končí opravdu krutou pointou.

Sám Jakub mi k ní napsal, že vznikla už někdy v roce 2002 nebo 2003. "Tehdy mi končila civilka, pracoval jsem jako pomocník a hlídač počítačových učeben na ČVUT, seděl jsem celý den u kompu a měl docela dost času. A tak jsem psal.

Když byla Naty hotová, vytisknul jsem ji a rozdal pár kamarádům. Jedním z nich byl bubeník Štěpán Smetáček, který mne oslovil s tím, že by chtěl udělat společný trojkoncert tří kapel, jeho projektu NoD, jazzového komba Dness Jazz a Obří broskve, který by doprovázel její čtení a jednoduchou dramatizaci. Akce proběhla, dokonce dvakrát, v pražském klubu NoD, povídku četl herec a kamarád Pavel Kočí, který dneska už bohužel není mezi námi.

No a pak mi Naty úplně zmizela ze života. Chtěl jsem ještě vydat starší povídky knižně, ale nakonec z toho nějak sešlo.

Až můj spolupracovník Štefan Švec teď přišel s myšlenkou elektronického vydavatelství V letu, povídku zeditoval, udělal korektury a vydal. A já se po letech dozvěděl, že to je vlastně novela.

Je docela zvláštní, vracet se k víc než deset let starému textu. Ale není to nepříjemné, docela se mi vybavilo, jak tehdy vypadal můj život, čím jsem procházel, jak jsem se cítil. Změnilo se toho opravdu hodně. Ale některé věci zůstávají stejné. Třeba tadyhle Naty."

Na závěr bych měl poznamenat, že Jakubův text vyšel jako e-kniha a ke koupi je ve třech obvyklých formátech (PDF, ePub, mobi).

A co kultura příští týden? Úterý si můžeme zpestřit přednáškami. Buď o Mexiku v kulturním centru Sever ve Cvikově nebo o počátcích kartounkářství na Českolipsku v českolipské knihovně.  Nebo se také můžeme jít podívat do kina Crystal na Pád Bílého domu. Vrcholem týdne by mohl být páteční koncert Monkey Business. Sobotní večer v Progresu bude patřit ska a reggae. Nebo snad dáte přednost úchylům ze skupiny Scandalladies :o))?