Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

19/2014

Kam na Den dětí? Vyhraje TOP 09, když ostatním voliči nepřišli? Přežívat nebo žít? Hokej v hlavě. Říkejte mi Babišová. Zvol si svého komunistu.

Deník by se mi hodilo psát spíše až zítra, až budou známé výsledky voleb do Evropského parlamentu. Jak jsme byli disciplinovaní, přišel vůbec někdo? Volila se v Lípě spíše levice? Potvrdí se průzkum Mladé fronty Dnes, že zvítězila TOP 09? Kroužkovali Českolipané či Novoborané své muže a ženy na kandidátkách?

Mohl bych si aspoň zatipovat. Disciplína byla určitě mizerná. Pravidelně je v Lípě jedna z nejmizernějších v rámci celé České republiky, pochybuji, že jsme se v eurovolbách nějak blýskli. Byl jsem volit v pátek cestou z práce a na vyplňovaném seznamu měla komise teprve tři mé předchůdce.

Mimochodem: volil jsem jak Babišová. Ráno jsem volební lístky zapomněl doma a nechtěl jsem si říkat o nové – myslel jsem to ekologicky, ale ono je asi jedno, jestli většinu vyhodím do koše já doma nebo volební komise ve své místnosti. Donesl mi je syn. V práci jsem si je nestihl roztřídit nebo dokonce okroužkovat, takže jsem to dělal až za plentou. Vybral jsem si a najednou koukám, že nemám volební obálku. Takže jsem se zpoza plenty natáhl do pytle, prohrabal ho a svou obálku našel. A teď koukám, že zase nemám volební lístek. A tak jsem pytel musel prohrabat znovu.

Komise to naštěstí brala s humorem. Prý mám určitě v hlavě hokej. Myslela tím samozřejmě mistrovství světa v tomto sportu. Teď ještě odbočím (hezky to opindávám, ne?). Hokej jsem samozřejmě sledoval. Dokonce jsem byl několikrát sociální a šel na něj do hospody. Jenže se třikrát přihodilo, že vždy, když jsem do putiky přišel, dostali naši góla. Včera jsem teda nešel a stavil jsem se, až když končilo finále Ligy mistrů mezi Atléticem a Realem Madrid.  Nějak to natahovali, takže jen co jsem dosedl, dostalo Atlético gól a vzápětí prohrálo v prodloužení. Nyní náš boj o bronz raději nesleduji vůbec. Nezajímá mě to, ani o tom nebudu moc psát. Počkám si večer na zprávy. Jen je mi divný, že se sídlištěm netáhne žádný křik: Góóól.

Ale zpět k volbám. Myslím, že v Lípě TOP 09 nevyhraje. I když bych jí to přál – jako jedna z mála stran se totiž vůči Evropské unii nijak zvláštně nevymezovala. Nesnažila se všem cpát, že nejlepší by z ní bylo vystoupit, že všechno, co se v Bruselu vymyslí, jsou euronesmysly, že na euro bychom měli zapomenout. Pokud TOP 09 vyhraje, nebude to však kvůli tomu, že by jí přišlo tolik voličů, ale že spíše nepřišli těm ostatním.

A kroužkovali Českolipané svoje koně? Myslím si, že ano. Koho jiného také kroužkovat? Možná pak ještě nějaké lídry. Buď bývalého komunistu Teličku za Ano, nebo ještě většího komunistu Jana Kellera za ČSSD. Vůbec nechápu, že nemá ČSSD nějakou sebereflexi. Ten člověk subjektivně vypadá jako lhář už od pohledu.

Co jsem podnikal celý dlouhý týden? Dva dny jsem strávil na maturitách v Mimoni. I v závěrečné řeči, jsem prohlásil, že mám tamní gymnázium rád. Kdysi jsem se ho zastal, když se ho krajští úředníci pokusili zrušit. Myslím si, že Mimoň nějakou „lepší“ školu potřebuje. Problémem je, že část studentů nedosahuje gymnaziálních kvalit.

Nedávno jsem psal, jak jsme byli s kroužkem pomáhat čistit orchidejovou louku ve Stráži pod Ralskem. Pan Rychtařík mi poslal fotky, jak to tam vypadalo zhruba před 14 dny. Lidé občas nevědí, jaké poklady jim rostou za domem.

Včera jsem si máknul. Zaparkoval jsem po sedmé hodině ranní za Vlkavou a říkal jsem si, že dokud pořádně nepromoknu, půjdu na východ a budu sbírat kešky. Předpověď se nějak nevyvedla a místo promoknutí jsem si spálil krk. Misi jsem vzdal v Kopidlně, po nasbírání více než sta keší a ujití 40 kilometrů. Bavilo by mě být profesionální chodec a sběrač keší. Nezaměstnal by mě někdo?

Dnes se užil pěkné rodinné dopoledne na letišti. Mladší syn chtěl k Vánocům skok padákem ...

Co dělat příští týden? V úterý by mě asi dokázala nalákat do knihovny spisovatelka Iva Pekárková. Bohužel budu tento den u maturit do večera. V pátek má v novoborském divadle premiéru hra Přežívat nebo žít spolku NOPOĎ. V Mimoni se ve stejný den a v rámci Muzejní noci uskuteční netradiční prohlídka věnovaná prusko - rakouské válce. V sobotu dopoledne se na českolipském letišti uskuteční Den dětí, odpoledne pak třeba U Kerama nebo v KD Ralsko.