Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

20/2013

Kdy se začne přestavovat OD Andy? Nedluží váš potomek za odpady? Co nám to chtěl Vít Bárta vlastně říct? Jak se dělá turistika v Českém ráji? Jak se vám líbí jak se vám líbí?  

Odkládám to, ale měl bych aspoň nakouknout do zápisu z květnového zastupitelstva. Třeba najdu nějakou perličku. Vzal jsem to tenkrát odzadu, neboť jsem heldal, jestli není někde k dispozici prezentace pana Vladimirova, majitele a jednatele Andy, který zastupitelům představoval čtvrtou variantu přestavby OD Andy. Sice jsem ji nenašel, ale aspoň jsem si přečetl přepis. Z něho vyplývá, že vnitřní rekonstrukce by měla začít na podzim 2013, venkovní pravděpodobně proběhne v rozmezí ledna 2014 a října 2015. Hodně záleží na tom, jestli bude potřeba archeologický průzkum.

Místostarosta Tomáš Vlček se podivil, že hmotové navýšení bude asi 30 - 40 procent. Na střeše by měla vzniknout navíc skleněná nástavba, z níž by měl být pěkný výhled na město.

Mazi dalšími materiály, které mě zaujaly - dá se napsat tradičně, byl vývoj pohledávek za komunální odpad. Jak jistě víte, v současnosti neplatíme nic, nicméně z minulosti někteří naši spoluobyvatelé dluží stále 30 622 256 korun, z toho 10 milionů je skutečný dluh, zbytek představují penále a exekuční náklady.  A kolik se za první tři měsíce roku podařilo vybrat? 377 tisíc, 17 004 korun přišlo od exekutorů.

Podle Jana Hluštíka, vedoucího oddělení místních daní, jde asi 30 % dluhu na vrub nezletilým, za které poplatek nezaplatili jejich rodiče. Asi 50 % se týká sociálně slabých, kteří nemají postižitelné příjmy ani majetek. Ve zprávě se nepíše, kde se vzalo zbylých dvacet procent. Asi ho udělali vychcánkové.

Ale pojďme zpět k samotnému zasedání. V jeho úvodu vystoupil cirkus Věci veřejné, konkrétně jeho principál Vít Bárta. Vysvětloval, proč jako ministr dopravy zastavil výstavbu obchvatu. O významu této stavby ho zpětně přesvědčil jeho spolustraník Petr Skokan. Mimochodem nedávno byl Vít Bárta také na zasedání zastupitelů v Turnově, tam zase vytáhl téma silnice R 35. Téma, které je v místní komunitě vnímáno velmi emotivně. Zkrátka Vít Bárta objíždí regiony a brnká tradičně na populistickou strunku. Hana Moudrá mu to konec konců naznačila, když řekla, že některé věci jsou daleko problematičtější, než vypadají.

Miroslav Hudec se přidal lobováním za železniční dopravu. Podle něj se příliš hovoří o silničním spojení, ale Lípa nemá důstojné spojení s hlavním městem ani po železnici.

Hodně se rovněž hovořilo o tom, proč Lípě ubylo v poslední době více než dva tisíce obyvatel (podle starostky méně). A došlo i na naši školu. Petr Skokan se pozastavil nad tím, že je přijímáno více dětí z obcí mimo Lípu než z Lípy samotné. Starostka prohlásila, že českolipské gymnázium vnímá jako velmi výběrové. "Není to tím, že by ubývalo děti, je to náročností. Ti, co si netroufají na českolipské, jdou do Mimoně či Nového Boru," řekla mimo jiné.

A na závěr ještě Vít Bárta: "Podle mé zkušenosti je na ministerstvu dopravy extrémní dlouhodobý nedostatek finančních prostředků pro výstavbu dopravní infrastruktury. Existuje velmi složitá a netransparentní debata o tom, co se bude stavět a co ne, koncepce je dlouhodobá. Bojím se, že ten současný problém je jakási zákopová válka úředníků a je zneužitelná." V současné době doporučil městu, aby nespoléhali na úřední cestu, ale na cestu politickou. 

Je mi z takových slov trochu šoufl, ono asi teda vůbec nezáleží na potřebnosti, spravedlnosti, jde o to, že musíte mít někde nějakého svého spolustraníka, musíte někde lézt někomu do zadku, sehnat si lobistu atd. Jednou z knížek, které mám rozečtené, je Kmentův politický thiller Superguru Bárta. Jeho vystoupení v Lípě dost koresponduje s tím, co předváděl v rozhovorech s Kmentou.

Tak raději něco jiného, k zastupitelstvu zase příště. V pátek a v sobotu jsem byl se studenty v Malé Skále. Možná nějaké informace dáme do zpravodajství z naší školy, tady se aspoň v pár větách zmíním o infrastruktuře, která Lípě chybí.

Pro výlet jsem hledal něco akčního. Dětem už prostě nestačí jen tak chodit od hradu k hradu, už se mnou ani tak nadšeně neloví keše, jako když byly v primě. Takže jsme vyrazili po škole, dojeli vlakem na Malou Skálu, ubytovali se za necelou stovku v kempu a hned vyrazili na Žlutou plovárnu. Tam jsme si během následujících hodin užili her, lezení a skákání v lanovém centru, na závěr jsme na raftech sjeli do Dolánek. Cestou po Jizeře jsme podjeli tři lávky pro cyklisty. V Dolánkách u cyklostezky parkoviště se stánkem, půjčovna koloběžek (ty si můžeme na jednom konci půjčit a na druhém vrátit), půjčovna bruslí, otevřený Dlaskův statek. Podél vody minimálně čtyři další půjčovny kánoí, raftů.

Proč to tady vypisuji? Protože cyklostezky kolem Turnova stály určitě zhruba stejně jako kolem Lípy. No a jak to u nás vypadá? Parkoviště v nedohlednu, místo něj jen výstražná značka, že se tam nesmí ani parkovat, ani zajíždět, zničený plot, vyvrácený základní kámen, zkrátka bordel. Veškerá navazující infrastruktura žádná. U stánku nad Volfarticemi k dostání pivo a tatranka.

Když vystoupíte v Turnově z vlaku, vítá vás nový terminál, který je oblepený billboardy, které na všechny zmiňované aktivity upozorňují. Jen si vybrat, zavolat, zamluvit. V Lípě vás přivítá maximálně bezďák a polepená plakátová plocha.

Teď jsem trochu laciný. Z velké části to není vina politiků. Český ráj má tradici. Českolipsko přes svůj potenciál ne. Turnov nejsou Sudety. Nezažívají tam každých deset let exodus, lidé mají k místu daleko větší vazby. U nás toho spoustu zničí vandalové, často lidé, kteří se v Lípě jen zastavili, párkrát přespali u CPI na Severu a pak zase táhli někam, kde je možná levněji.

Dost mudrování. Co dělat příští týden?

Zaujalo mě třeba divadelní představení s názvem Prachy!!! s Ondřejem Vetchým, Vandou Hybnerovou. V Novém Boru ve středu. Ve čtvrtek pokračují ve velkém sále českolipské ZUŠ v projekcích koncertů, které bychom měli vidět. Tentokrát nás čeká Phil Collins - The First Final Farewell Tour. Celý následující víkend se v Novém Boru odehrají Krajské slavnosti. 58. ročník Dvořákova festivalu se představí v Bazilice všech svatých Biblickými písněmi. V ten stejný den můžeme jít do Jiráskova divadle na remake slavného představení klubu Jirásek s názvem Jak se vám líbí jak se vám líbí?