Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

31/2013

Hana Moudrá na lopatkách. Nechci přímou demokracii. Nezajímá se o příběh Bohuslava Sobotky Hollywood? Byl Paroubek hrdina? Kde by se mohl Pohlreich něco naučit? Rivaly doporučuji.

Už jsem avizoval dlouho dopředu, že volební zpravodajství dělat letos nebudu. Podzimní prázdniny jsem si plánoval dlouho dopředu a nehodlal jsem své záměry měnit ani kvůli sexuální nezdrženlivosti bývalého premiéra Nečase, ani kvůli vyčůranosti prezidenta dolních deseti milionů. Stejně se u uren zanedlouho sejdeme znovu. Buď u nějakých předčasných, nebo u komunálních.

Právě s ohledem na blížící se komunální volby mě zajímalo, jak se volilo přímo v České Lípě. Volební účast byla tradičně podprůměrná. Z 29 611 voličů v seznamech se jich k urnám dostavilo 14 679, z nich ještě více než stovka odevzdala neplatný hlas. Nějak moc, ne? Ale zase až tak mě to nepřekvapuje. Jen za dobu, co jsem volil já, se do okrsku dostavili dva pomatenci, kteří nebyli schopní najít své volební místo. Znovu se tak vtírá otázka, jestli je dobré mít všeobecné volební právo.

V Lípě by o jedno procento ČSSD porazila Babišovo ANO 2011 (21,53 ku 20,38). Tak jako v celém státě platí, že pravicoví voliči se nepřesunuli k levici, jen zoufale hledají někoho, o koho by se mohli opřít. Tentokrát je to ANO.

Za ČSSD nejvíce preferenčních hlasů získala bývalá kandidátka na starostku České Lípy, Romana Žatecká. Celkem 489. Až daleko za ní skončil bývalý světový rekordman v letech na lyžích Pavel Ploc s 295 hlasy. Tomu říkám slušný sportovní výkon. Pomyslnou třetí příčku získala zákupská Sylva Moravcová.

Za ANO 2011 nejvíce preferencí posbíral českolipský inženýr Miroslav Strnad - 287, za ním skončil lídr Martin Komárek s 213 hlasy.

Třetí skončili komunisti, které volilo 2 605 zoufalců. Záchranáře Stanislava Mackovíka (406) kroužkovali více než zdejší - druhá byla Marie Nedvědová (383), třetí Oldřich Panc (368), čtvrtý František Chot (245).

Přes deset procent se v České Lípě dostala TOP 09, volilo ji 1 485 lidí. I tady se opakuje model, že voliči kroužkují přednostně místního, v tomto případě Karla Hellera (233 hlasů), poté ještě lídra, Jana Farského, starostu Semil (152 hlasů). 

Před ODS by se v Lípě dostal i Úsvit přímé demokracie. Získal 7,76 % hlasů. Kdysi dominantní ODS se sotva překlopila přes pět procent (5,52). Haně Moudré zůstalo 182 věrných. Hrozný debakl, za který si z části může sama, ale schody jí řádně namazali především její spolustraníci.

A co vlastně říkám celkovým výsledkům? Nejvíce mě překvapila skutečnost, že se do parlamentu dostal Úsvit. Do poslední chvíle jsem nevěřil, že by se tento demagogický slepenec mohl chytit. Chápu, že přímá demokracie je lákává, ale já jí v Česku nevěřím. K ní se musí dozrát. A my ani 24 let od revoluce zralí nejsme. Stačí se podívat, kdo se přímou volbou dostal na hrad.

Jinak platí, co jsem napsal výše – poměr mezi voliči pravice a levice je stále skoro stejný. Ti pravicoví však na několik etap opustili ODS a hledají jiný subjekt. Možná by zafandili TOPce, ale řada z nich často iracionálně nenávidí Miroslava Kalouska, jako průšvih vnímají i ministra Drábka a další vrcholné politiky. Ale jestli je ANO volbou? Chápu prohlášení Andreje Babiše, že se on i jeho kolegové potřebují učit a raději se vládnutí nebudou účastnit, ale účastnit se voleb znamená připravenost na vzetí zodpovědnosti za správu státu.

Jsem rád, že se do parlamentu vrátili lidovci. Už kvůli tomu, že na rozdíl od ostatních stran mají nějaký koaliční potenciál. Ostatní více vykřikovali, s kým spolupracovat nebudou, než s kým budou.

Více než výsledky voleb se přetřásá rozkol v ČSSD. Z člověka, který dva roky plánoval, že se po vítězných volbách spojí s komunisty, je najednou hrdina. Postavil se pučistům. Opravdu dojemný příběh, po kterém jednou skočí filmaři z Hollywoodu. Pravda, já bych na pokračování Babovřesk zřejmě nešel, nicméně v tomto případě nemám volbu – pokud se nepřidám k anarchistům, uvítal bych, kdyby vznikla stabilní vláda a začala řešit problémy, které sice nejsou tak mediálně zajímavé, ale o to více důležité.

Na druhou stranu se ale Sobotky zastanu. Zeman i ti tzv. pučisté mu vyčítají, že je srab, když po volbách neodstoupil. Já si myslím, že srab byl Paroubek, když před lety odstoupil a nepokusil se dál vládnout. Nevím, co je to za hrdinství zbavit se zodpovědnosti, ošklivé manželky a v klidu si někde v Řecku píchat mladou pipku.

O politice zase třeba za týden. Jen stručně k mým zážitkům, které vás třeba inspirují. Prodloužený víkend jsem trávil v maďarském Hevízu. Teď po sezóně tam byl nádherný klid a ceny spadly o desítky procent (ubytování v apartmánu se dvěma ložnicemi, obývákem, kuchyňkou, dvě koupelnami, třemi balkony, s koly zadarmo k půjčení a podobnými vychytávkami vyšlo na tři stovky za noc a osobu). Vzduch 22 stupňů, voda v jezeře 32. K tomu více než sto keší a několik litrů vína.

U nás máte za stejnou cenu lepší turistickou ubytovnu

Symbol Hevízu

Vinice na Badacsony

Západ slunce u Balatonu

Tento víkend jsem si zajel keškovat do okolí Litvínova. Počasí na nic, a tak největším objevem byla restaurace na zimním stadionu extraligového týmu. Od zdejšího kuchaře by se leccos naučil i Pohlreich. Na nic lepšího jsem už dlouho nenarazil, a to třeba v Maďarsku jsme měli na restauraci také štěstí. Takže když budete mít někdy cestu do Podkrušnohoří, doporučuji.

Co podnikat příští týden? V Litvínově jsem si zašel do kina na Rivaly, které dávají příští týden i v Crystalu. Po řadě zklamání z poslední doby film, který mě nadchl a těžko jsem na něm hledal chybu, přestože vlastně jde jen o precizně zvládnutá řemesla - tím myslím režiséra, oba dva herce, kameru. Měl jsem potřebu pátrat po historických faktech, a tak jsem přece jen šmouhu našel - autoři se v jedné scénce zásadně odklonili od skutečnosti. Nebudu prozrazovat. Pokud jste Niki Laudu milovali v mládí jako já, bude vám běhat mráz po zádech z toho, jak je zahraný.

Kdybych měl příští týden trochu času, jako že ho mít nebudu, lákal by mě ještě jeden potencionální oskarák - Gravitace. Na Rychtě v Jestřebí se bude v pátek ochutnávat svatomartinské víno, v partnerské restauraci v Sokolské pro změnu svatomartinská husa.