Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

34/2015

Ještě poznámka k inkluzivní edukaci. Kolik dětí formálně bydlí na radnici? Už si zase budeme moci dát při fotbale pivo? Bude na náměstí místo další lékárny hotel nebo snad asijské centrum zdraví?

V minulém deníku (zde) zaujal především jazykový koutek navážející se do nadužívání cizích pojmů ve školství. V průběhu týdne jsem byl upozorněn, že pojem v současnosti nejvíce skloňovaný – inkluze – bude nahrazen jiným. Trochu jsem hledal na googlu, které slovo nebo slovní spojení bude tím šťastným, nejspíš tzv. společné vzdělávání. Samozřejmě jsem při tom objevil další perly, které by si zasloužily překlad do běžně používané češtiny.

Za všechny aspoň citace z materiálu jedné pedagogické školy: „V současnosti je u nás i v zahraničí možné evidovat třídimenzionální pojetí inkluzivní edukace.“

Příští týden se koná další zasedání českolipských zastupitelů, tak jsem aspoň nahlédl do materiálů, abych věděl, o čem zajímavém se bude jednat. Hned první se bude schvalovat plán regenerace sídliště Špičák. Důležité je upozornění pro zastupitele, že v případě neschválení nebude možné, s velkou pravděpodobností, získat finanční prostředky z Programu regenerace panelových sídlišť. Napadá mě, jestli bude mít ještě někdy smysl regenerovat sídliště Sever.

V jednom z bodů se vyhláškou změní školské spádové obvody. Například děti, které jsou nahlášeny, že bydlí na radnici (asi dvacet), už nebudou spadat do ZŠ Pátova jako nyní, ale do ZŠ Školní na Severu. Je samozřejmě otázkou, kde skutečně bydlí.

Mění se rovněž vyhláška omezující konzumaci alkoholu (případně jiných podobných látek). Došlo k nálezu ústavního soudu, se kterým naše stávající vyhláška nebyla v souladu. Zastupitelé zřejmě zároveň schválí i změny další - především prostorové. Nově bude možné například popíjet na fotbalovém stadionu, což se doposud nesmělo, a tak každý, kdo si tam v uplynulých letech pivo dával, vyhlášku porušoval a mohl být sankcionován. Pít se bude moci například při Městských slavnostech, Farmářských trzích či Vánočních trzích apod.

Zajímavé je, že Českolipská lékárenská společnost už nechce koupit dům s čp. 135 na náměstí, takže se znovu bude řešit, co s ním vlastně bude. Mezi další zájemce o tento objekt patří Duong Van Phong, který zde chce vytvořit centrum pro zdraví a krásu, nebo společnost Vendys Real, která chce rozšířit ubytovací kapacity hotelu Morris. Obě tyto společnosti však nabízejí skoro o milion méně, než nabízela Českolipská lékárenská. Jen pro zajímavost: za společností Českolipská lékárenská stojí Rostislav Lád jako jednatel a Dalibor Karbula coby společník. Jak mě upozornil pan Chot, Českolipská lékárenská zřejmě koupí jiný dům - s číslem popisným 164 (dodatečně upraveno).

V usneseních rady města mě zaujalo toto: "RM ukládá městu Česká Lípa, příspěvkovým organizacím a společnostem města Česká Lípa, Městské policii Česká Lípa a městskému úřadu Česká Lípa dodržovat Manuál jednotného vizuálního stylu města Česká Lípa."

Manuál se mi nepodařilo nikde najít. Musím se někoho zeptat, co to obnáší. Na jednu stranu je pěkné, že by všechny školy měly stejný design, na druhou stranu nevím, proč pak mají právní subjektivitu. Stačí, že rada musí schvalovat školám i nákup toaletního papíru.

Za kulturou jsem se tento týden nevydal, raději do lesů. Ale vám samozřejmě předložím nabídku na příští týden.

V pondělí se nabízí jít do divadla v Boru i Lípě, ale přiznám se, že mě neláká ani Z louže pod okap, ani Prolhaná Ketty. To mě více zaujal film Aferim!, který promítá Filmový klub v Crystalu. V úterý můžeme rovněž do kina na film z prostředí cyklistiky s názvem The Program: Pád legendy. Ve středu zavíta do Jiráskova divadla show, která se neochodí: The Backwards. Nejlepší napodobitelé The Beatles široko daleko. Úplně jiný nářez nabízí U Bílýho černocha Ondřej Landa (více zde). Ve čtvrtek bude v Novém Boru vyprávět Stanislav Motl o Lídě Baarové. Můj kamarád Martin Myšička má významnou roli v nové Zelenkově komedii s názvem Ztraceni v Mnichově. Ta je nasazena do kin od pátku.  V sobotu mě zaujal novoborský Slet bubeníků.