Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

38/2012

Kolik nakonec dali zastupitelé Arsenalu? Dostane město zpět sedmdesát milionů, o které údajně přeplatilo Vett? Za deset let se z Lípy ztratilo 11 tisíc Čechů či 26 Romů. Anna Karenina, už ve čtvrtek.

Sice mám tiskovou zprávu ze zasedání zastupitelů (některé části z ní ještě vydám), sledoval jsem i komentáře Romany Žatecké, přesto jsem nahlédl do zápisu z jednání, abych si udělal svůj obrázek.

Hned na úvod se pustila ČSSD do vedení města kvůli materiálům, které byly zastupitelům dány takřka na stůl (dostali je ve 13,30). Šlo o peníze pro sportovní kluby. Hana Moudrá skutečnost vysvětlila nemocí zodpovědné úřednice a zároveň nutností bod schválit, aby kluby mohly prostředky do konce roku zúčtovat. Podle Jany Rychtaříkové (ČSSD) nešlo o dostatečnou omluvu. Po diskusi vše dopadlo, jak se dalo čekat - bod 5 B byl silou 13 hlasů zařazen do programu.

Roztomilý byl první bod nazvaný Vystoupení JUDr. Stanislava Kadečky - aktuální informace k soudním sporům s firmou Vett a.s. Hned na úvod totiž Lukáš Ronhanzl omluvil JUDr. Kadečku. Ze zápisu jsem pochopil, že věc se má v současnosti tak: okresní soud uznal nárok města a potvrdil, že Vett se bezdůvodně obohatil, nezabýval se však správností výpočtu. Krajský soud na základě odvolání Vettu tento rozsudek zrušil. Město se dovolalo k nejvyššímu soudu. Další jednání je 4. prosince.

Celá kauza se táhne už roky, zřejmě se v našem právním státě ještě další roky potáhne. Právníci si vydělávají a život jde dál. Jen upřesňuji, že město chce od Vettu zpět 70 a půl milionu.

V bodu dvě vystoupila Eva Ortová z Farní charita, aby představila sociální podnik Elekce. Ten se pokouší zaměstnat lidi bez pracovních návyků - při sklizni ovoce a zeleniny, úklidu, stavebních pracích, sekání trávy apod.

V rámci rozpočtových změn se o dvou bodech hlasovalo zvlášť. Zatímco 60 tisíc pro Zlatý oříšek bylo schváleno, 125 tisíc pro příspěvkovou organizaci Lipý schváleno nebylo. By mě teda zajímalo, jak hrad letos vyjde a co se jako bude dít, když se dostane do minusu.

Po páté hodině byla přestávka, před jednáním o bodu 5.B, kterým byly mimořádné příspěvky na sport.

Hned v úvodu Jaromír Štrumfa řekl, že bylo v první řadě chybným krokem změnit frekvenci jednání zastupitelů z měsíční na dvouměsíční. "Co jste si, paní starostko zavařila, tak to tady máte," prohlásil doslova.

Romana Žatecká hovořila o změti materiálů na stole, sdělila, že se zdrží hlasování, protože předkladatel podcenil závažnost situace a omezil její právo na prostudování materiálů.

Jana Rychtaříková i Petr Skokan připomněli, že nemají své zástupce ve výborech, tudíž jim chybí informace. Petr Skokan navíc dodal, že někteří lidé z koalice jsou naopak ve výborech několika a jejich účast je nízká.

Nakonec 17 zastupitelů schválilo 850 tisíc, které se navíc nalijí do sportu, z toho je 100 tisíc pro Arsenal Česká Lípa.

„Mimořádné příspěvky jsou určené převážně na podporu celoroční činnosti A – týmů dospělých sportovců, na niž nebylo možné vyčlenit finance z grantového programu. Konkrétní sporty a organizace, které podporu získaly, vytipoval výbor zastupitelstva města pro sport. Ten vycházel zejména z aktuálních výkonů a výsledků v rámci naší republiky, jako je například účast v první lize,“ uvedla starostka České Lípy Hana Moudrá.

Stotisícový příspěvek od města tak kromě A-týmu Arsenalu získali například i futsalisté, florbalisté, volejbalisté z TJ Lokomotiva nebo atletky z českolipského Athletic clubu. Mimořádný příspěvek získalo také občanské sdružení Enliven Centre, a to na pořádání taneční soutěže Dance Life Tour 2013.

Další komentáře k práci zastupitelů zase příště.

Jak už jsem avizoval, byl jsem celý předchozí týden v polském Niedamirówe na dalším pokračování projektu Lanterna Futuri. Nějaké materiály se zítra objeví v ígéčku, tak je nebudu zařazovat teď. Spíše něco vytahám z pošty. Například od místostarosty Tomáše Vlčka mi přišla tabulka srovnávající výsledky sčítání obyvatel v České Lípě v letech 2001 a 2011. Zajímavé je, jak se změnilo národnostní složení našeho města.

 

Stav
k 1. 3. 2001

Obyvatelstvo celkem1)

39 358

v tom národnost:

 

česká

36 626

moravská

70

slezská

6

slovenská

817

romská

53

polská

120

německá

147

ruská

129

ukrajinská

131

vietnamská

190

ostatní

241

nezjištěna

828

 

 

Stav
k 26. 3. 2011

Obyvatelstvo celkem

37 510

z toho národnost:

 

česká

25 552

moravská

41

slezská

2

slovenská

512

polská

87

německá

85

romská

27

neuvedeno

10 227

 

Přesně to je důvod, proč jsem národnost taky nevyplnil. Tento údaj a ještě takto vyhodnocený o ničem nevypovídá. Maximálně o zpackaném sčítání.

Mám tu ještě dvě pozvánky na akce příštího týdne:

Co ještě můžeme příští týden zažít? Třeba v úterý představí Jan Pipal v českolipské knihovně další ze zemí Blízkého východu - Libanon. Ve středu NOPOĎ naděluje v novoborském divadle. Těšit se prý můžeme i na Mikuláše a pohádku. Ve čtvrtek vstupuje do kin v Boru i Lípě Anna Karenina. V pátek máme opět možnost zhlédnout představení Škola základ života v podání českolipských ochotníků, v novoborském divadle.