Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

8/2012

Jak jsou transparentní v Ralsku, Stráži čí Žandově? V Žandově jako by zastupitelé ani nebyli. Valentýnská večeře. Vystoupí v Boru Tina Turner? Spielbergova novinka v kinech.

Nahlédl jsem na stránky dalších měst, abych zjistil, kolik informací dostávají jejich občané o práci svých zastupitelů. O Kamenickém Šenově, Zákupech, Mimoni, Cvikově či Doksech si můžete přečíst zde.

Ralsko

V záložce Zastupitelstvo najdeme jen seznam zastupitelů (bez stranické příslušnosti). Další informace se musejí hledat na Úřední desce. Je tam i fotokopie zápisu a usnesení z posledního zasedání zastupitelů, které se uskutečnilo 1. února. Zápis je dosti podrobný, srovnal bych ho se zápisem českolipským. Problém je, že občan se občas nedozví, o čem se ve skutečnosti hlasuje, protože občas je v textu odkaz na přílohu, které není přiložena. Chybí možnost prostudovat si materiály, které jdou do rukou zastupitelům. Snad až příliš to v Ralsku přehánějí v ochraně informací - ať už někdo něco kupuje, dluží, je jeho jméno důsledně začerněno. Stále nechápu, proč by mělo být tajné, že Voráček neplatí městu už několik let za odpad a Voženílek si kupuje od obce kus pozemku pro zahradu. 

Stráž pod Ralskem

Na strážských stránkách se velice rychle dostanete do záložky Zastupitelstvo. V ní je seznam zastupitelů (bez stranické příslušnosti), odkaz na usnesení a také materiály pro zastupitele. Materiály jsou však zaheslované, takže přístupné jen nadlidem v podobě zvolených zastupitelů. Poslední usnesení je ze 14. prosince minulého roku. Občan se dozví o jednotlivých bodech asi toto:

Zastupitelstvo města schvaluje odpisový plán svěřeného majetku příspěvkové organizaci PANDA SPORT pro rok 2011 v předloženém znění takto:

Celková výše odpisů: 1 493 952,- Kč

Úkol uložen: starostce

Termín plnění: 31. 12. 2011

Hlasování:

Pro: 18

Zdržel se: pan Ptáček

Pro nás zmlsané českolipskou transparentností jde o výsměch. Stráž je o dobrých pět let pozadu.

Žandov

Posledním městem okresu, které zbývá zdrbnout, je Žandov. Z jeho stránek to vypadá, že zastupitelé se nesešli od září. Z 19. 9. je totiž poslední vložené usnesení. A to, co překopíruji je kompletní text, který je přiložen:

U s n e s e n í

z 10. jednání Zastupitelstva města Žandova, které se konalo dne 19.9. 2011

od 18. hodin v zasedací místnosti Městského úřadu v Žandově.

Zastupitelstvo města projednalo a

1. S c h v a l u j e

a) Návrhovou komisi, ověřovatele zápisu a návrh programu jednání s doplněním

o bod „Žádost města o dotaci z Grantového fondu LK“.

b) Firmu GEDOS s.r.o.Česká Lípa na realizaci stavby „Dostavba repliky předsíně

kostela sv. Bartoloměje“ za cenu 474 tis. Kč a pověřuje starostu podpisem

smlouvy o dílo.

c) Realizaci projektu dopravně bezpečnostního opatření na ochranu zranitelných

účastníků provozu na pozemních komunikacích - „Semafor na červenou“,

a podání žádosti o dotaci z Grantového fondu Libereckého kraje ke zvýšení

bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích.

Šťastné město, které nemusí půl roku nic řešit a poslední zasedání se zvládlo za tři minuty. Myslel jsem si, že třeba zasedá aspoň rada města, ale ta se podle historie uveřejněných zápisů sešla naposledy 5. srpna.

Dnešním jednookým mezi slepými se stává Ralsko. Žandov aspiruje na poslední místo celkově. S tak málem informací se nespokojili občané v žádné jiné obci. Do budoucna mě bude zajímat, jak jsou na tom některé obce srovnatelné s Českou Lípou. Je skutečně Lípa takovou raritou?

A tradičně něco ze soukromé zahrádky. Sliboval jsem, že tento týden bude na zážitky bohatší než ten minulý. Takto vypadá Top five sedmého týdne roku 2012.

1. Valentýnská večeře – ve skutečnosti nejsem příznivcem importovaných svátků, ale nějak se to sešlo, že jsem zamluvil stůl na večeři v Parkhotelu v Boru bez pohledu do kalendáře. Teď vypadám po skoro dvaceti letech manželství jako nenapravitelný romantik :o). V Parkhotelu na mě dýchly staré časy. Až jsem se cítil nesvůj. S jídlem jsem byl spokojen, řekl bych nadmíru. Obsluha si hrála na něco, co není. Nějak nevychytala příbory, sklenice apod.

2. Sobotní keše – ani ne právě ideální počasí mě neodradilo od cesty k Českému Dubu a odlovení několika krabic. Podcenil jsem množství sněhu v Podještědí. Zatímco v Lípě už skoro žádný není, kolem Dubu leželo mnohde i přes půl metru řádně mokrého materiálu.

3. ZOO Riskuj  - ve středu jsem se se studenty zúčastnil poprvé této soutěže. Po jejím skončení jsme se mohli zadarmo podívat do ZOO. Byl to zajímavý zážitek – jak kvůli vánici, která zrovna vrcholila, tak kvůli skutečnosti, že jsme se částí expozice pohybovali prakticky sami. Zážitkem byla rovněž cesta vlakem – ráno i odpoledne jsme nabrali více než hodinu zpoždění.

Video:

4. Ladislav Hlína – v pondělí jsem se sešel s dalším účastníkem Štafety. Nyní už vím, kdo dělal bronzovou sochu dívky s příčnou flétnou vedle Unionky.

5. Ples 4. A – poslední maturitní ples našeho gymnázia byl podle mnohých účastníků tím nejlepším. Já však vydržel jen do deseti hodin. Pak jsem se zdekoval a šel něco naspat na sobotní výlet. Ale i ty dvě hodiny mě nadchly. Opět zejména vstřícnost studentů, ochota něco vymyslet (byť nějak nevznikají zcela nové nápady). Fajn jsem si pokecal i zatancoval během sóla učitelů.

Co přinese příští týden? Chcete vidět Petru Janů, Hanu Zagorovou, Lucii Bílou nebo Tinu Turner na jednom místě? Pak můžete v pondělí na pořad Techtle Mechtle do novoborského divadla. Pro méně důvtipné čtenáře raději dodávám, že jde o travesti show. Myslíte-li si, že máte na víc, než na úchyly v ženských šatech, pak vás třeba v úterý osloví přednáška v českolipské knihovně o českém vzdělanci Mikovcovi.

Ve čtvrtek v Crystalu vystoupí folkař Vlasta Redl. Tento den do kin rovněž vstupuje Spielbergův válečný slaďák Válečný kůň. Okupovat bude kina v Boru i Lípě. V sobotu je masopust v Mimoni.