Fotoglosy z Korejského poloostrova 12. (Yi Yulgok, korejský vzdělanec, filosof a politik, 1536-84)

Verze pro tisk |

Marcela Meidiger pochází z Nového Boru, ale po revoluci odešla do světa živit se jako učitelka francouzštiny. Pobyla v Mexiku a USA. Nyní už více než půl roku působí v Jižní Koreji.

 1. Yulgok bylo jeho umělecké jméno, v překladu slovo yulgok znamená Údolí kaštanů. Byl jedním ze dvou největších vzdělanců dynastie Čoson, jediným rivalem mu byl jeho současník Yi Hwang.

2. Narodil se v roce 1536. Navštívili a vyfotili jsme Ojukheon, jeho rodný dům, který se nachází ve městě  Gangneung, přístavu na severovýchodním pobřeží dnešní Jižní Koreje. V roce 1963 byl rodný dům prohlášen za národní památku č. 165.

3. V domě je kuchyně s otevřeným ohništěm, a vytápění v podlaze, tzv. ondol.


 
4. Neméně slavná a vzdělaná byla jeho matka Sin Saimdang (1504-51), básnířka a malířka. Malovala rostliny, květiny a hmyz. V Koreji je dodnes považovaná za vzor dokonalé ženy, manželky a matky.

5. Sin Saimdang svého syna sama vyučovala. Yi, zázračné dítě, uměl číst a psát čínské znaky ve věku tří let a skládal básně v klasické čínštině a znal čínské klasiky, ještě než dosáhl sedmi let. Vynikal v  malbě a kaligrafii. Na fotografii je jeho učebna.

6. Ve třinácti letech poprvé úspěšně složil veřejnou zkoušku z čínštiny a ve 28 letech získal první cenu v konkurzu do státních služeb. A také pro stát celý život pracoval.  Stal se guvernérem provincie Hwanghae, generálním inspektorem a později ministrem války a spravedlnosti. Provedl daňovou reformu, zavedl systém komunálních sýpek, bojoval o přidělení půdy bezzemkům,  o šíření filosofie konfucianismu mezi lidem, zajímal se o organizaci školství a o obranu země, o praktické aspekty vládnutí, o vztah mezi vládcem a administrativou a o jejich roli. Volal po vládní, ekonomické a sociální reformě. Ve 34 letech  vydal filosofické pojednání Tongho Mundap, ve kterém vyjádřil touhu a přesvědčení, že ještě za jeho života je možné dosáhnout spravedlivé vlády.

7. Ve 36 letech, se uchýlil k meditaci, žil sám v Diamantových horách a po návratu vydal  spis Podstata konfucianismu (1576), v podstatě návod, jak vést vzorný konfuciánský život.

8. Inteligentní a předvídavý, cítil nebezpečí rozpínavosti japoského císařství, a proto naléhal na korejského krále, aby zvýšil stavy vojska na 100 tisíc mužů pro případ invaze.  Král jeho rad neuposlechl a osm let po mudrcově smrti to mělo katastrofální následky. V roce 1592 Japonci Koreu přepadli a srovnali se zemí. 

9. Na bankovce v hodnotě 5000 wonů je portrét Yi-Yulgoka a na rubu studie rostlin a hmyzu jeho matky Sin Saimdang.  Jedna z ulic Soulu je po něm pojmenovaná: Yulgongno. Současná reforma jihokorejské armády nese jeho jméno: Yulgok Project.

10. Současník a sok Yi Yulgoka, Yi Hwang, se vyhřívá na čelní straně bankovky v hodnotě 1 000 wonů.

11. Yi Yulgok zemřel v roce 1584 a v témže roce bylo souborně vydáno celé jeho dílo.

12. Park kolem rodného domu slavného filosofa a státního úředníka je místem nedělních procházek místních, ale i cílem korejských turistů zdaleka. Po procházce odpočívají na lavičkách. Yi Yulgok by byl spokojen. Dnešní Jižní Korea prosperuje a Korejci si užívají míru a nezávislosti.

Nahoru