Fotoglosy z Korejského poloostrova 8. (O narozeninách Buddhy)

Verze pro tisk |

Marcela Meidiger pochází z Nového Boru, ale po revoluci odešla do světa živit se jako učitelka francouzštiny. Pobyla v Mexiku a USA. Nyní už více než půl roku působí v Jižní Koreji.

1. 24 května 2007 byl v Jižní Koreji den sváteční, Den narození Buddhy. V korejštině se nazývá Bučonim osin nal, což v překladu znamená „Den, kdy přišel Buddha“. Den Budhy se slaví osmý den čtvrtého měsíce lunárního kalendáře. Ulice měst a všechny budhistické chrámy jsou ve svátečním, vyzdobené lampiony ve tvaru lososového květu. Transparent vítá věřící a připomíná, že uplynulo 2 551 let od narození Buddhy.

2. Spolu s korejskými buddhisty se vydávám do krásného buddhistického kláštera Sudoksa v horách v severozápadní části poloostrova, nedaleko města Yesan. Jeho zvláštností je to, že místo mnichů v něm sídlí buddhistické jeptišky.

3. Jednou z atrakcí dne je věšení barevných lampionů. Ale pořádek musí být ve všem, a tak buddhistické jeptišky pilně úřadují. Každý zájemce o jedno splněné přání se nejdříve řádně zaregistruje, zaplatí a obdrží kartičku, na kterou uvede své jméno nebo jména členů své rodiny, datum narození a zmíněné přání.

4. Kartičku s přáním připevní na barevný lampion a požádá o jeho zavěšení. Stovky papírových lampionů veselých barev vytvářejí celé střechy na terasách kláštera. Dodávají svátečnímu dni charakter lidové veselice.

5. Každý buddhista pak zapálí jednu vonnou tyčinku na oltáři malého Buddhy a třikrát poleje jeho hlavičku. Akt připomínající křesťanské křtiny...

6. Potom se rodinky a skupiny přátel posadí do stínu lampionů, popovídají si, pomodlí se a přepočítají drobné. Po zakoupení lampionu přispějí totiž do pokladničky malého Buddhy a v chrámu do pokladnice na oltáři velkého Buddhy. Ani duchovní svět se neobejde bez peněz.

7. Uvnitř chrámu je oltář se sochou Bodhisattvy Slitování obtěžkán květinami, mísami s ovocem, rýží a rýžovými zákusky.

8. Usměvavé buddhistické jeptišky vítají a usazují věřící na polštáře. Ti pak jen tak sedí a v tichosti hloubají.

9. Buddhistické kláštery poskytují zdarma vegetariánský oběd všem návštěvníkům, stovky se jich nají v neuvěřitelně krátké době, bez nervozity a nároků na pohodlí, jí se na zemi, dobrovolníci z řad nejvěrnějších buddhistek plní misky, odnášejí a myjí špinavé nádobí.

10. Odpolední program zahajují čestní hosté z řad státních představitelů regionu. Kladou květiny na oltář a polévají hlavičku malého Buddhy, profesionální kamery a fotoaparáty zvěčňují okamžik.

11. Čestní hosté trpělivě naslouchají nekonečnému projevu představitele buddhistické obce.

12. Následuje kulturní program: sborový zpěv dam středního věku v tradičních šatech zvaných hanbok, ženský soubor tradičních bubnů, úryvky z korejské opery pansori a tanec s vějíři, představení jsou plná barev a hlubokých historických kořenů.

Nahoru