Kniha mého srdce

Archiv
Verze pro tisk |

Jedná se o formát pořadu, který uvedla v roce 2003 britská BBC pod názvem „The Big Read“ (www.bbc.co.uk/bigread). Od dubna do října 2009 se uskuteční rozsáhlý cyklus televizních a rozhlasových pořadů, které budou provázet hlasování veřejnosti o nejoblíbenější knihu. V pořadech vystoupí řada známých herců, autorů, politiků, zpěváků a dalších osobností, které vyjádří svůj vztah k četbě i milovaných knihám. Cílem celé akce  není pouze hledání nejoblíbenější knihy, ale především široce pojatá popularizace četby, literatury, vydávání knih a také činnosti knihoven. V roce 2004 organizovaly knihovny podobné celostátní hlasování pod názvem „Moje kniha“ (www.mojekniha.cz). Knihovny bez podpory největších médií získaly tehdy více než 93 000 hlasů.


PRAVIDLA HLASOVÁNÍ
V prvním kole diváci prostřednictvím internetu a hlasovacích kupónů nominují svoji nejoblíbenější knihu. Musí to být román. Do kvalifikace nebudou zařazeny krátké povídky, divadelní hry ani jiné nerománové útvary. Může to být román odkudkoliv na světě, pokud ovšem byl přeložen do češtiny, a může být z jakéhokoliv historického období.
Doba určená pro nominaci, než bude vyhlášeno Top 100 – tedy nejoblíbenějších 100 knih, začne v sobotu 4. dubna 2009, kdy bude v přímém přenosu odstartováno hlasování, a skončí v neděli 19. dubna 2009.
Top 100 (nominovaných 100) bude v abecedním pořadí zveřejněno v následujícím druhém večeru.
V témže večeru bude odstartováno druhé kolo hlasování, ve kterém budou diváci vybírat již pouze z nominované stovky (z Top 100), a to prostřednictvím internetu, sms a hlasovacích kupónů.
Třetí večer odhalí pořadí Top 100  a v abecedním pořadí Top 12, zároveň bude spuštěno třetí kolo hlasování. Do seznamu Top 12 může být zařazena od jednoho autora pouze jedna kniha.
Top 12 bude stanoveno tak, že bude umožněno jisté „posunování“ výsledků podle následujícího příkladu: pokud má autor v Top 12 dvě knihy, což v konečném seznamu Top 12 není možné, pak ta s nižším skóre bude přesunuta na pozici 13 a kniha z pozice 13 /z 13. místa/ bude přesunuta a postoupí na 12. pozici /místo/, čímž se dostane do konečného výběru Top 12.
Během prázdnin bude probíhat podpůrné promo kampaň, jejímž cílem bude průběžně motivovat k  hlasování a připomínat podzimní velké finále!


V prvním nominačním kole od 4. do 19. dubna bude veřejnost hlasovat dvěma způsoby:
1. Pomocí webového formuláře na www.knihasrdce.cz bude moci každý vyhledat název knihy či autora,které chce nominovat neboli dát hlas. V případě, že titul nenajde, může vybraný titul přidat: vyplnit název své nejoblíbenější knihy, jméno a příjmení autora. Každou nominaci musí hlasující doplnit uvedením své e-mailové adresy. Po odeslání svého hlasu obdrží na uvedenou e-mailovou adresu výzvu k potvrzení hlasu. Potvrzení se provede pouhým kliknutím na link uvedený v textu zprávy. Hlas bude knize přičten pouze po tomto potvrzení. Potvrzení lze provést kdykoliv v průběhu hlasování, tj. do 19. dubna. Z každé emailové adresy bude možno odeslat pouze jeden hlas. Vícenásobné hlasování ze stejné emailové adresy bude automaticky odmítnuto.Propojení hlasování s uvedením e-mailové adresy a omezení na jeden hlas je uplatněno především proto, aby byla zajištěna věrohodnost hlasování a nedocházelo k manipulacím v průběhu hlasování.
2. Hlasování pomocí hlasovacího kupónu. Vyplněný hlasovací kupón musí být odeslán na adresu České televize nebo odevzdán v knihovně, kde jsou hlasovací kupóny k dispozici ve všech odděleních. Akceptovány budou všechny hlasy (kupóny), které dojdou na adresu ČT do 22. dubna.


Pravidla hlasování:
1) Základním útvarem je beletrie vydaná jako samostatná kniha. Do kvalifikace nebudou zařazeny divadelní hry, poezie, literatura faktu a encyklopedie.
2) Kniha může pocházet z jakékoli země a jakéhokoli historického období, pokud ovšem byla přeložena do češtiny.
3) Hlasovat se může pouze pro jednu nejoblíbenější knihu (v prvním kole pro jakoukoli, v druhém kole se vybírá z nominační stovky). Jedinou výjimkou jsou příběhy, které jsou napsány kupříkladu jako trilogie, ale byly vydány v jednom vícedílném svazku, jako například Pán prstenů.
4) Není možné hlasovat pro soubor knih, který byl vydán jako vícedílný soubor několika kusů knih v jednom obalu. Hlasy by měla vždy dostat jedna jediná samostatná kniha – jako například Harry Potter a Kámen mudrců.
5) Pokud bude přesto nedopatřením nominován celý soubor a ne pouze jediná kniha ze souboru, pak budou takovéto hlasy uznány a body připsány knize, která bude mít z celé sady nejvyšší hodnocení (například, pokud bude nominován Harry Potter a nebude uvedeno jméno konkrétního dílu – konkrétní titul z této série, bude taková nominace uznána a hlas bude připsán titulu, který má v daném souboru o Harry Potterovi nejvyšší skóre).
6) Každému z titulů se budou hlasy průběžně přičítat, to znamená, že každá kniha bude mít na svém kontě všechny hlasy, kterých se jí dostalo od začátku akce až po její závěr, tedy v průběhu všech tří kol.
7) ČT si vyhrazuje právo diskvalifikovat jakékoli masově organizované hlasování, ke kterému by dal podnět jednotlivec nebo organizace, a takové hlasy či knihy bude vyřazovat z konečného hlasování.
 
Co se může hlasovat
1. Povídkové knihy nebo knihy pověstí (nikoli jedna povídka):
2. Kratší útvary – novela, povídka – pokud vyšly jako samostatná kniha
3. Knihy pohádek
4. Knihy podle filmů – pouze ty, které byly napsány prvotně jako kniha…
5. Knihy pro děti, které nemají charakter románů (Krteček. Maxipes Fík, Mach a Šebestová…)
6. Komiksy – pouze komiksové romány ale nikoliv svázané Čtyřlístky a sešitové komiksy
7. Autobiografie
8. Korespondence nebo dialogy
9. Pozor na cykly (mají souhrnný název, lidé je uvádějí jako jednu knihu – nečastější případ). Například Jalna, W.I.T.C.H., Cesta slepých ptáků, Správná pětka aj. – hlasuje se pouze jeden samostatný titul. Pokud někdo hlasuje pro celý soubor, bude tento hlas připočten k té části, která získá nejvíce hlasů


Pro co nelze hlasovat:
-Drama
-Poezie – včetně veršovaných románů (Evžen Oněgin), Máj, z dětské literatury básničky, říkadla
-Naučná literatura, encyklopedie, filozofická literatura
-Bible




Nahoru