Knihy regionu 10

Archiv
Verze pro tisk |

Pověsti o našem kraji knihovna systematicky a dlouhodobě sbírá, kromě knižní produkce vychází i z článků v časopisech a novinách. I tuto „sbírku“ pověstí  tříděnou podle jednotlivých obcí   mohou zájemci využít právě v oddělení čítárny městské knihovny.
 K posledním knižním přírůstkům tohoto typu patří útlá publikace s názvem „Pověsti a pohádky z panství Lemberk a Jablonné“, na níž se autorsky podíleli Renata Černá, Václav Flégl, Klárka Procházková, Šárka Procházková a Jindřich Růžička.
 O pověstech se říká, že se v nich alespoň do určité míry odráží realita, že se odehrávají na reálných místech nebo odrážejí pravdivé skutečnosti. V této knize si tak můžeme přečíst pověst o Sloních kamenech, dozvědět se, jak císař Josef II. napravil lemberského hejtmana nebo proč se v údolí svatého Kryštofa začal objevovat duch mrtvého pašeráka i duch oběšencův. Do okolí Křižan se vydáme hledat  poklad trpaslíků nebo na vrch Tlustec vzácný vavřínový keř, v jehož květech zrála zrna z ryzího zlata. Nechybí ani pověst O Zdislavině studánce nebo O hloupém Bredovi, dozvíme se, že v Markvartickém rybníce přebýval vodník Šosáček,  proč kdysi panovala mezi městy Žitava a Jablonné velká rivalita a co v Jablonném způsobil malý skřítek Pivínek. Pověsti doprovázejí reprodukce dobových pohlednic a kreseb ze sbírky Petra Černého.



Pověsti a pohádky z panství Lemberk a Jablonné.  Nymburk : Pro Zámek Lemberk vydal[o] nakl. Vega-L, 2008. 39 s. ISBN 978-80-86757-88-9.


 

Nahoru