Knihy regionu (14)

Archiv
Verze pro tisk |

V roce 1995 si zájemci o turistiku mohli koupit z této edice titul „Máchovo jezero – Ralsko“, pravděpodobně jeden z prvních průvodců, který se věnoval dlouho zapovídané krajině Ralska. Našeho regionu se týkaly také průvodce o Českém ráji, Jizerských horách, Kokořínsku, Ještědu a Podještědí, Českém středohoří a Frýdlantsku.


V letošním roce pak čtenáři dostávají do rukou titul, který se nazývá přímo „Českolipsko“. Jeho obsahová náplň se sice úplně nekryje se správní definicí okresu Česká Lípa, ale těžko šlo vymyslet jiný název publikace, která zve k poznávacím výletům do České Lípy, Nového Boru, Sloupu v Čechách, Kamenického Šenova, Stvolínek, Kravař, Mimoně, Zákup, Cvikova. Zahrnuje také Dutý kámen, Panskou skálu, Peklo, Zahrádky, Jablonné v Podještědí i další cíle.


Autoři připravili pro turisty 15 procházek a zastavení, nevynechali ani praktické informace o cestování vlakem, autobusem, autem, na kole, vozíčku, na vodě i sněhu. Upozornili na možnosti sportovního vyžití, na horolezecké terény v našem kraji, na možnosti koupání, představili naučné stezky, rozhledny a výhledová místa, zmínili se o divadlech a kinech v regionu, o hradech zámcích, muzeích i galeriích, udělali výběr sportovních a kulturních akcí, jež se zde realizují a samozřejmě také neopomněli upozornit na možnosti stravování, ubytování, na infocentra i veřejný internet.


Všechny výše uvedené průvodce si mohou čtenáři Městské knihovny Česká Lípa půjčit absenčně v čítárně knihovny na náměstí T. G. Masaryka. Titul „Českolipsko“ mají ve svém fondu i pobočky knihovny na Špičáku a na Ladech, k prezenčnímu využití je připraven i v regionálním fondu MěK Česká Lípa.



Českolipsko.  [autoři Petr David ... et al.].  1. vyd. Praha : S & D, 2009. 215 s. (Průvodce po Čechách, Moravě, Slezsku ; sv. 56). ISBN 978-80-86899-19-0.



Nahoru