Krajské Dožínky letos v Máchově kraji a opět plné kultury

Verze pro tisk |

Po Semilech, Frýdlantu, Liberci, České Lípě, Tanvaldu, Jilemnici a Sychrovu zavítají Krajské dožínky také do jihozápadního cípu kraje. Již osmý ročník tradičních oslav ukončení žní proběhne první zářijovou sobotu v Doksech.

„Krajské dožínky přibližují nezemědělské veřejnosti práci lidí, kteří se nejen starají o to, abychom měli co jíst, ale také pečují o krajinu a usilují o zachování jejího kulturního rázu. Je to výborná příležitost k přátelskému setkání zemědělců a potravinářů z celého Libereckého kraje,“ přiblížil význam akce Jaroslav Podzimek, člen rady kraje pověřený vedením rezortu zemědělství a životního prostředí.
Dožínkám za účasti hejtmana Libereckého kraje Stanislava Eichlera a ostatních členů Rady Libereckého kraje nebude chybět nic, co k takovým dožínkám patří. Dožínkový průvod, děkovnou bohoslužbu a staročeský jarmark doplní výstavy hospodářských zvířat a mechanizace, představení regionálních výrobců potravin či vyhlášení výsledků soutěže Výrobek roku Libereckého kraje z odvětví zemědělství - potravinářství. Dobrou náladu bude po celý den hlídat Tomáš Krejčíř.
Půl hodiny před polednem vystoupí na hlavním pódiu na náměstí se svou skupinou Ewa Farna. „Na Dožínky v Doksech se těším. Jedná se o mé předposlední vystoupení v Libereckém kraji před velkým podzimním turné,“ řekla zpěvačka. Na koncert v rámci jejího turné, 5. listopadu v liberecké Tipsport aréně, budou pro návštěvníky Dožínek připraveny vstupenky za zvýhodněnou cenu.
K odpolední dobré náladě přispěje Petr Muk: „Jsem rád, že s kapelou opět navštívíme krásný Máchův kraj, Máchovo jezero, ke kterému se rád vracím. Věřím, že v romantickém prostředí a v krásné přírodě přispějeme svým dílem k dožínkovému díkuvzdání zdejších zemědělců. Těšíme se na návštěvu a pokusíme se společně s kolegy umělci různých žánrů připravit všem nezapomenutelné zážitky,“ řekl Petr Muk.  
Během dne vystoupí folklórní soubory Jizerka a Krkonošský horal, host ze Slovenska dechovka Sitňanka, ale i regionální kapely Tres Udos s mexickým rock and rollem, Pohromadě na přehradě se svým hospodským blues a řada dalších. Nebudou chybět místní divadelní spolky s pohádkami. Zlatým hřebem různých soutěží pro všechny věkové kategorie pak bude soutěž v pojídání švestkových knedlíků. Na své si prostě přijde každý.
Akce, kterou připravuje Liberecký kraj společně s Regionální agrární radou Libereckého kraje a hostitelským městem, začne 5. září již v 9.00 hod. na hlavním náměstí a v zámecké zahradě v Doksech.

Nahoru