Nick Cave i v novoborském kině

Verze pro tisk |

Novoborské kino se přidalo k celosvětové premiéře, film v jednorázové projekci obkrouží v předvečer oficiálního vydání celou planetu.

Ve čtvrtek 8. září od 20:30 hodin v Městském kině v Novém Boru zažijí fanoušci hudební legendy Nick Cave & The Bad Seeds výjimečný hudebně-filmový večer. Zájemci, kteří si zakoupí vstupenku do konce srpna, ji získají mimořádně za 200 Kč. Od prvního září bude v prodeji za 250 Kč. Vstupenky je možné zakoupit i rezervovat on line přes webové stránky kina: www.kulturanb.cz/kino nebo v předprodejních místech společnosti Kultura Nový Bor.

Uhrančivý Australan představí své netrpělivě očekávané, v pořadí již 16. studiové album Skeleton Tree v dokumentu One More Time With Feeling.

Působivý snímek zachycuje detailní práci skupiny na nové desce, z níž zazní všech osm skladeb, zároveň je ale i hlubokou osobní zpovědí Nicka Cavea zasaženého v létě 2015 tragickou smrtí dospívajícího syna. Do českých kin přináší tento „drsný, syrový a křehký“ hudební dokument cyklus Koncerty v kině.

„Můžete psát a skládat neustále, je-li vaše imaginace stále něčím živená a pudí-li vás k tomu,“ prohlašuje charismatický básník, zpěvák, skladatel a vůbec všestranný tvůrce Nick Cave. Role uhrančivého písničkáře, který vypráví poutavé příběhy o lásce, životě, smrti a brilantně pracuje s náboženskými i jinými duchovními symboly a metaforami, mu sedí už řadu let dokonale. Každé Caveovo album i literární dílo má nezaměnitelný autorský rukopis a daří se mu zpřístupňovat poezii širokým vrstvám posluchačů. Caveovo neustálé hledání nového uměleckého tvaru, odvaha experimentovat a nenechat se ovládnout diktátem hudebního průmyslu ho staví na podobnou roveň vlivné tvůrčí individuality, jako byl například nedávno zesnulý zpěvák a skladatel David Bowie.

Osmapadesátiletý australský rodák Nick Cave má se svojí skupinou The Bad Seeds, kterou založil před více než 30 lety, na kontě už patnáct studiových alb, za něž obdržel bezpočet cen i nominací. Je jasné, že ani letošní nové zářijové album Skeleton Tree jen tak nezapadne. Už samotný nápad představit ho nejdříve coby jednorázovou filmovou projekci, kterou uvede na 650 světových kin, svědčí o dalším mimořádném počinu. Fanoušci i kritici jsou o to zvědavější, neboť Nick Cave toto album tvořil v době hluboké osobní tragédie a až do zářijové premiéry neplánuje zveřejnění ani jediného singlu z desky. Dle Caveových vlastních slov půjde o niternou osobní zpověď umocněnou filmovým médiem, které navíc jako úspěšný scenárista, skladatel filmové hudby i příležitostný herec sám moc dobře zná.

Nick Cave opět ve filmu

Jsou to totiž právě dva roky, kdy se Nick Cave představil i v českých kinech ve svérázném dokumentárním autoportrétu Nick Cave: 20 000 dní na Zemi. V něm bylo o jeho životě a tvůrčím přístupu řečeno vše podstatné, navíc originálně zahaleno do nápaditého a skvěle padnoucího pláště mystifikace. Nyní přichází s na dřeň obnaženou, temnou i snově křehkou studií, jak vzniká samotné hudební dílo. Ke spolupráci na tomto mimořádném dokumentu přizval svého krajana a letitého spolupracovníka, režiséra Andrewa Dominika, který v roce 2007 ohromil filmové publikum pozoruhodnou spirituální baladou z Divokého západu Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem, ke které Nick Cave složil hudbu. Od nového počinu tandemu Cave-Dominik One More Time With Feeling lze očekávat podobné tvůrčí souznění. Vedle nahlédnutí do Caveovy temné a tesklivé duše přinese i zákulisní rozhovory, představí hudební přípravy a postupy a hlavně nabídne ve světové premiéře všech osm nových pecek z alba Skeleton Tree.

alt
Nahoru