O. Víteček: Všudybud přibral na váze, letos bude dvoudenní

Verze pro tisk |

V pondělí máte poslední možnost zakoupit vstupenky v předpodeji, českolipský open-air festival Všudybud je totiž za dveřmi. Tento multižánrový hudební festival letos oslaví malé jubileum v podobě desátého pokračování.

A co si pro nás letos organizátoři přichystali? Na to odpovídal jeden z organizátorů, technická produkce festivalu a internetový mág Ondřej Víteček.

Ondřeji, jaký bude letošní Všudybud?

Každý ročník je jiný, ale ten letošní bude jiný v mnoha zásadních věcech. Největší změnou bude změna lokace a doba trvání festivalu, která se prodloužila na dva dny.

Jak změna lokace? Vy ho stěhujete někam jinam? Do Boru?

Né, to ne, ale z důvodu rekonstrukce střechy augustiniánského kláštera, budovy českolipského muzea, musíme tento rok opustit pro nás již osvědčený prostor klášterních zahrad. Festival se tak po letech vrací zpět na místo svého „narození“ – na hrad Lipý alias vodní hrad. Jelikož však festival od svého zrodu pořádně narostl, tak bude probíhat nejen na nádvoří hradu Lipý, ale i ve sklepení hradu, v CTT, tedy v Centru textilního tisku, na louce před hradem a v hudebním klubu Cascada.

A slyšel jsem správně, že bude trvat dva dny?

Ano, letos Všudybud hodně přibral na váze, tak bude letos i poprvé dvoudenní. Začínáme už v pátek 13. června koncertem Scream of the Lambs či křtem nové desky kapely Pupíček a končíme v klubu Cascada na afterparty v ranních nedělních hodinách s Dr. Solfernem 2.0, kterého mnozí mohli vidět na párty v rámci Euro Floorball Tour v dubnu letošního roku.

Tak to je opravdu velká změna, co vás k tomu vedlo?

Snažíme se vždy co nejlépe využít potenciál dané lokace a hrad k tomu vybízí. Logisticky a organizačně je pro nás areál o dost jednodušší, ale na druhou stranu nám vzrostly náklady, tak proč už tedy nezačít o den dřív a nevyužít areálu naplno. Na ceně vstupenky se to odrazilo minimálně, je to pořád příjemných 170 Kč v předprodeji a 220 Kč na místě za 40 interpretů na 5 scénách.

Na co se tedy máme letos v programu těšit?

Jako každý rok se bude jednat o kombinaci českolipské hudební scény a pozvaných hostů, interpretů, kteří již mají jméno ve všech koutech republiky. Dramaturgii festivalu má na svědomí Jirka Gottlieber, a to je pro mě osobně záruka kvalitní hudby a dobré zábavy. V rámci programu se můžete dále těšit opět i na tvrdší scénu, kterou pro nás sestavuje Michal Kühn alias Kolouch a dělá to dle ohlasů velmi dobře, či na malou divadelní scénu. Z kapel vybírám například pozvané hosty rockové Hentai Corporation, jazzovou Lesní zvěř, rock’n’rollové The Moonshine Howlers, alternativní Muchu, funky skáčkové The Spankers, držitele Anděla, dokského Kittchena, novoborskou B4, tanečního Ventolina a další a další. Letos je to opravdu nabité. Koukni na naše stránky www.vsudybud.cz a tam se dozvíš víc.

Stránky už jsem viděl, takové moderní, moc pěkné.

Tak určitě. :) Děkujeme. Snažíme se jít s dobou. A co se týče technických vychytávek, které mám na starosti právě já, tak kromě nových webových stránek a facebooku nám přibyl ještě Twitter. Návštěvníci se poté v areálu můžou těšit na další vychytávky, ale to nechci prozrazovat předem. Nepodceňujeme sílu vizuální stránky festivalu a jsme nadšení z videa z minulého ročníku, které pro nás dělal Jirka Pilský aka My Foto, a samozřejmě si hýčkáme i naši grafičku Míšu Verbovou (malaholka.cz).

Na vašem festivalu je vidět, že se každý rok posunete o krok dále. Vnímáte to stejně?

Máš pravdu, to je pro nás zásadní. Zakazujeme si dělat stejné chyby podruhé. Nasloucháme našim návštěvníkům pomocí anket. Zpětná vazba je pro nás důležitá. Když srovnáš ročník 2005 a třeba 2012, tak už je to někde jinde. Je hodně vidět, že každá koruna ze vstupného jde opravdu na festival. Celý realizační tým na tom maká zadarmo, ve svém volném čase. Tenhle přístup nám dává volnou ruku při organizaci, ale zároveň je samozřejmě ošidný. Nesmíme prostě nikdy naše fanoušky a návštěvníky zradit. Musíme se stále snažit. Jen těch sponzorů je čím dál méně. Tam máme ještě rezervy.

To mne přivádí na téma počasí.

Počasí je víceméně Všudybudu nakloněné, nikdy se prozatím nestalo, že by pršelo na festivalu celý den, většinou to byly jen přeháňky, spíš jsme často měli problém s nedostatkem stínu v areálu. Technicky už jsme na takové úrovni, že by neměl být problém pokračovat v produkci i za deště, ale víš co? Raději nebudu sejčkovat. Nicméně chtěl jsem tím říct, že se festival koná za jakéhokoliv počasí.

Chceš něco vzkázat nerozhodnutým potencionálním návštěvníkům?

Přijďte, i když třeba neznáte jedinou kapelu. Určitě se pobavíte a potkáte spoustu známých. 

13.-14. 6., vodní hrad Lipý a okolí, 170/220 Kč

alt
Nahoru