10. výročí od povodní

LIBOR KADLEC: Strava má být vyvážená a z kvalitních potravin

Verze pro tisk |

Již od února letošního roku funguje v České Lípě v Moskevské ulici prodejna zdravé výživy a dalších produktů CL BIO. Prodejnu otevřel po vzoru své ženy Blanky, která již léta provozuje podobnou prodejnu v Novém Boru, pan Libor Kadlec. S ním jsme si povídali o sortimentu, který nabízí, o jeho vztahu ke zdravé výživě i o tom, proč bychom měli jíst zdravě. Úvodní článek o krámku CL BIO si můžete přečíst ZDE.

Je váš obchod jen klasický obchod nebo tak trochu i poradna zdravé výživy nebo prodejna raw dobrot?
Nejsem klasická poradna zdravé výživy. Avšak jak se denně přesvědčuji, dokážu většinou vedle prodeje poradit nejen bezlepkářům, diabetikům, vegetariánům, veganům, raw, paleo, ale i všem dalším zákazníkům, co přijdou, ve věcech vaření a stravování. 

Jak široký sortiment ve své prodejně nabízíte?
Vyjma čerstvého ovoce a zeleniny mám vše do domácnosti k vaření a jídlu. Čerstvé biomaso a čerstvé bezlepkové pečivo je na objednávku. Prodávám třeba i víno v biokvalitě. 

Počkejte, zhruba si dokážu představit, co znamená bio maso, ale bio víno moc ne. Můžete mi, prosím, vysvětlit rozdíl oproti běžnému vínu?
Víno v bio kvalitě je vlastně principiálně produkované úplně stejně, jako maso nebo ostatní potraviny. Obecně mezi biopotraviny může být řazeno například ovoce, zelenina, maso, mléko, vejce či uzeniny nebo nápoje. BIO potraviny a produkty nesmí obsahovat umělá barviva, konzervační látky ani žádná dochucovadla. Biovíno lze produkovat pouze z hroznů sklizených z certifikované vinice. U zvířat chovaných ekologicky je důležitá možnost výběhu nebo pastvy a co nejpřirozenější krmení. 

Když jsem si četla, co vše nabízíte, zaujal mě také prodej ekologické drogerie. Můžete, prosím, vysvětlit, o jaké produkty přesně jde? Jak se liší od běžné „neekologické“ drogerie? A v čem fungují lépe?
Z této nabídky mám v sortimentu například prostředek na mytí nádobí, sůl a prášek do myček, prací prostředky, aviváž, čistič WC, koupelen, čistič oken nebo na podlahy. Základem této ekologické drogerie je to, že je biologicky lehce odbouratelná a nijak nezatěžuje přírodu jako klasická drogerie. Vedle toho nabízím i kosmetiku, např. marseillská mýdla, micelární vody, pleťová mléka nebo ajúrvédské zubní pasty. V nepolední řadě bych zmínil i nebělené hygienické pomůcky pro ženy z biobavlny.

Prodáváte i produkty od regionálních výrobců?
Ano, pokud je to jen trochu možné, je to moje priorita. Mám pravidelnou dodávku ovčích a kozích výrobků z farmy Držovice u Úštěka. Dále například nabízím pivo z pivovaru Budulínek ve Skalici nebo sušenky paní Štefkové z Nového Boru. A nesmím zapomenout na českolipskou balenou vodu z vrtu pod Hůrkou. 

Můžete, prosím, o českolipské vodě říci více?
Jedná se o 15 000 let starou vodu z období zalednění severních Čech. Díky svému neprosákavému nadloží je tato voda chráněna před civilizačními zplodinami. Je to nejlepší voda, jakou nám naše planeta může nabídnout. Voda z doby ledové neprotekla žádným zařízením na úpravu vody a je nezasažená průmyslem a nebezpečným civilizačním odpadem.

Proč jste se rozhodl otevřít prodejnu zdravé výživy právě v České Lípě?
Na to je dlouhá odpověď. V minulém zaměstnání jsem byl key account manager. Stres, vyhoření, neustálé cestování a zejména potřeba životní změny mě přiměly na nápad otevřít si stejný obchod jako má manželka. Navíc pocházím ze Slovanky v České Lípě a jsem náležitě hrdý patriot.

Dodržujete i vy přísně pravidla zdravé výživy nebo občas zhřešíte?
Sto lidí má sto názorů co to vlastně je zdravá výživa. Málokdo je v něčem 100%, ani já nejsem výjimkou. Mojí prioritou je jíst potraviny bez „éček“ a vyváženě, od každého trochu.

Co vám nejvíc z vašeho sortimentu chutná?
No to by asi bylo snazší říci, co mi nechutná. Ale pochutnám si na ovčích jogurtech, zelenině, ovoci, těstovinách a masa z bio kuřete. K pití si rád otevřu láhev bílého vína v biokvalitě.

Sdílí rodina váš životní styl? Nebo se občas bouří? Jaké byly začátky, když jste se zdravou výživou začínal?
Za vším hledej ženu a to platí zejména v tomto případě. Mojí manželce jsem vděčný, že mě ke zdravé výživě přivedla, že mě spoustu věcí naučila a že spolu vaříme. Přiznávám však, že najít kompromis pro naše dva syny je někdy, diplomaticky řečeno, složité. 

Když k vám přijde někdo, kdo chce se zdravou výživou začít, co mu doporučíte jako první?
Aby v první řadě nepoužíval bílý cukr, pokud vůbec nějaký. Aby omezil maso a zejména uzeniny. Aby strava byla pestrá, vyvážená a hlavně z kvalitních potravin. 

Mám za to, že kvalitní potraviny jsou dražší než ty běžné. Co mají dělat ti lidé, kteří na nákup dražších potravin prostě nemají prostředky, ale chtějí jíst zdravě?
To si musí každý zvážit sám, zda méně je někdy více…. Mnoho lidí se stravuje nekvalitně a pak se diví, kolik utratí peněz v lékárnách. Nemohu si při této poznámce nevzpomenout na komentář pana Pohlreicha s jeho jadrnou a pravdivou češtinou, když říká: „Raději lžičku medu, než kýbl sraček“. Omlouvám se, ale je to výstižné. (smích)

Co považujete za největší prohřešek proti zdravému životnímu stylu, který dělá většina z nás?
Nedostatek pohybu.

Promiňte mi tu otázku, ale občas mám pocit, že je v poslední době bio a zdravá výživa trošku trend. Myslím tím to, že kdo nejí klíčky nebo pohanku a něco bio není IN. Máte také ten pocit?
Slovo trend zavání omezeným časovým obdobím na určitou dobu, jako móda. Já doufám, že jde o trvalý návrat ke kořenům stravy našich předků. A nemyslím to jen ke konkrétním klíčkům nebo pohance, kterou Slované jedli mnohem dřív než brambory, ale obecně. Návrat ke kvalitním potravinám bez konzervantů, čerstvé a vyvážené stravě. Ideálně v bio kvalitě. Od ovoce po maso.

Čím myslíte, že je způsoben ten velký boom všech možných „zdravých prodejen“?
Prvním důvodem bude asi alergie některých lidí na obří neosobní supermarkety s unavenou prodavačkou, která se za pár korun výplaty jen těžko usměje, natož aby poradila. Druhým a doufám že hlavním důvodem je, že čím dál více lidí má už dost druhořadých nekvalitních potravin plných konzervantů. Lidé si začínají uvědomovat, že jejich tělo není popelnice, aby do něj sypali druhořadé potraviny. Málokdo by si do auta nalil nekvalitní benzín, tak proč neudělat to základní a to je pečovat o své tělo které máme jen jedno??? 

Přiznám se, že při vyslovení slova BIO a prodejna zdravé výživy se mi trošku ježí chlupy na rukou. Máte nějaký tip na produkt, který by mě přiměl změnit názor (smích)?
Zásadně nikomu nic nevnucuji, na to si každý musí přijít sám. Ale kdybych se Vás pokusil přesvědčit změnit názor, tak bych vsadil na bezlepkovou tyčinku Flapjack s belgickou čokoládou, mandlemi a kokosem, v níž je palmový olej nahrazen pravým máslem. Ta prostě nemá chybu (smích).

Mohl byste, prosím, na závěr prozradit našim čtenářům nějaký váš oblíbený recept?

Quinoa s mandlemi, avokádem, jablkem a brusinkami
Quinoa (pseudobilovina Merlík chilský) s mandlemi, avokádem, jablkem a brusinkami je netradiční, zdravý letní salát.

Na salát potřebujeme:
1 hrnek quinoy
1 hrnek mandlí
1,5 hrnku vody na vaření quinoy
1 šalotka
1 malý svazek zelené petržele
1 jablko a 1 avokádo
0,5 hrnku sušených brusinek
1 lžíce olivového oleje
2 celerové stonky
1 citron
mletý černý pepř - podle chuti
mořská sůl - podle chuti

Quinou propláchneme v horké vodě a vaříme ji v osolené vodě asi 15 minut, až se voda vstřebá. Poté ji necháme vychladnout. Mandle nasekáme na menší kousky. Na pánvi cca 5 minut orestujeme nakrájené stonky celeru a nakrájenou cibuli. Osolíme a opepříme. Zelenou petržel, šalotku, brusinky a avokádo nasekáme nadrobno. Poté promícháme v pánvi s celerem. Jablko nakrájíme na kostičky a nasypeme do velké mísy. Pokapeme je lehce šťávou z citronu. Pak přidáme mandle a quinou, přidáme směs z pánve, promícháme a dle chuti dosolíme a dopepříme. Salát nechme cca 20 minut odležet, ať se chutě spojí.
 

alt
alt
alt
Nahoru