Zlato a dvě stříbra z MČR v šachu pro Nový Bor!

Verze pro tisk |

Od 10. do 20. února proběhlo na zámku v Děčíně MČR mužů, žen a juniorů v šachu. Do všech třech kategorií se podařilo probojovat i hráčům 1. Novoborského šachového klubu.

Mezi muži je naše účast pravidelná, jak se na mistra extraligy s řadou reprezentantů v sestavě sluší a patří. Nejvýše nasazeným hráčem mistrovství byla česká čtyřka, náš velmistr Jiří Štoček, který vybojoval vloni bronz, letos se mu však vůbec nedařilo. Mezi kvalifikovanými 12 účastníky ho ale plně nahradili zbývající dva zástupci našeho klubu – Pavel Šimáček a Robert Cvek získali jako jediní 7 bodů a o nejtěsnějším vítězství prvně jmenovaného rozhodlo až třetí pomocné kritérium. Pavel si tak vybojoval účast na březnovém mistrovství Evropy v Budvě.
 Ženy, které se zpravidla nevěnují šachu profesionálně, měly program zkrácený, startovala pouhá osmička hráček. Naše Lucie Jínová si vedla skvěle, když postoupila ze základní skupiny mezi 4 nejlepší hráčky a poté přešla přes Hanu Kubíkovou do finále. V něm sice nestačila na mezinárodní mistryni Kateřinu Čedíkovou, ale i stříbro je obrovským úspěchem.
 Junioři hráli stejně jako muži 11 kol každý s každým a náš Jan Oreský se držel podle očekávání spíše vzadu, skončil jedenáctý. Již samotná účast mezi českou špičkou je pro něj ale obrovskou zkušeností a motivací k dalšímu zlepšování. Své schopnosti prokázal v 6. kole, kdy porazil nasazenou dvojku, Vojtěcha Rojíčka.

Nahoru