Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

10/2013

Zpráva o tom, jak vyběhnout (slabý výraz) s úředníkem. Ví někdo, jak funguje bytové družstvo Lada? Jak se zastupitelé staví k uzavírce hlavního tahu? Kolik nás stálo pořádání největší reality show? Koupí si město fotbalový stadion? Kolik si rozdělí akcionáři teplárny?

Zastupitelé se po dvou měsících sejdou na zasedání. Pojďme se podívat, jaké nejzajímavější body je čekají.

Historie jedné skládky

Začetl jsem se hned do první přílohy, která obsahuje mimo jiné zprávy o neplněných (možná lépe nesplnitelných) usneseních. Například 16. 2. 2011 měl výbor životního prostředí zmonitorovat situaci kolem černé skládky ve Staré Lípě. Vybírám nyní některé pasáže ze zprávy v chronologickém pořadí, aby bylo vidět, jak někteří lidé vyjebávají se zákony a úřady.

Byla provedena prohlídka pozemků s ČS (černá skládka – pozn. překladatele) ve Staré Lípě a pořízena fotodokumentace. Provedena identifikace vlastníka pozemků, na kterých se ČS nachází. Vlastníkovi pozemků - firmě Becrux s.r.o. Děčín byla zaslána výzva k údržbě pozemků s požadavkem na vypracování harmonogramu prací k odstranění ČS. Pro zabránění dalšího rozšiřování ČS bude 15. 04. 2011 instalována zábrana na příjezdovou komunikaci.

Vlastník pozemku byl písemně vyzván k vypracování a předložení harmonogramu likvidace skládky, a to dopisem č.j. MUCL/28551/2011 ze dne 02.03.2011 a opakovaně dopisem č.j. MUCL/47905/2011 ze dne 12.04.2011. 

Na žádnou výzvu písemně nereagoval.

Dne 05. 05. 2011 proběhlo osobní jednání s jednatelem firmy Becrux s.r.o. Děčín, která je vlastníkem pozemků pod skládkou, p. Škodou u místostarosty Mgr. Vlčka. Na jednání přislíbil vypracování harmonogramu prací a následného odstranění skládky do 31. 08. 2011.

Dne 31. 08. 2011 byla provedena kontrola splnění příslibu majitele pozemku, že k tomuto dni bude skládka zlikvidována. Na místě bylo zjištěno, že na pozemku je i nadále odloženo množství různého odpadu a příslib majitele nebyl splněn.

Bylo vydáno rozhodnutí a uložena pokuta.

Rozhodnutí o uložení pokuty nabylo právní moci, pokuta nebyla dosud uhrazena, bude předáno FO k vymáhání.

Na základě doporučení Mgr. Trejbala byl majitel pozemků, který ani po udělení pokuty skládku neodstranil, opakovaně vyzván k její likvidaci s termínem do 30. 06. 2012. Pokud do tohoto termínu skládku neodstraní, předá OTSM případ OŽP k opětovnému správnímu řízení o uložení pokuty.

Rozhodnutím OŽP byla dne 12. 9. 2012 majiteli pozemku- firmě Becrux s.r.o. uložena již 2. pokuta, a to ve výši 30 000,- Kč. Rozhodnutí o pokutě si firma

nepřevzala, takže dnem doručení je 22. 9. 2012 a dnem nabytí právní moci je 8. 10. 2012. Firma dosud neuhradila ani 1. pokutu, uloženou OŽP dne 22. 12. 2011.

Opakovanou kontrolou na místě dne 27. 11. 2012 bylo zjištěno, že stav se ani po uložení pokuty nezměnil. Majitel pozemku byl proto vyzván, aby do 31. 01. 2013 tuto nepovolenou skládku odstranil.

Možné změny ve výborech

Dále mě zaujalo, že na programu je odvolání Atily Vöröse ze Sportovního výboru a jeho nahrazení Martinem Hájkem. Atila Vörös byl totiž jmenován teprve minulé zasedání. Návrh pochází od Jany Rychtaříkové a není nijak zdůvodněn, takže se jedná o tradiční šprajc ČSSD. Strana zelených navrhla zase odvolání Jaroslava Rázka z Výboru pro kulturu a cestovní ruch. Tentokrát je však důvodem vysoká absence. Nahradit by ho měla Simona Bůžková.

Nějaké drobnosti

Z materiálů jsem se dozvěděl, že náklady našeho města na pořádání reality show nazvané Volba prezidenta ČR byly ve výši 1 316 100 Kč. Město na tuto akci dostalo dotaci :o)).

Zastupitelé budou rovněž schvalovat ZUŠce nákup nového basového klarinetu za 110 000 Kč.

Zá týden se uskuteční valná hromada Českolipské teplárenské. Rozdělovat se na ní bude mimo jiné zisk za účetní období 2011/2012. Mezi akcionáře by se podle návrhu na dividendách mělo rozdělit 18 a půl milionu. Další milion by se měl rozdělit i ze zisku z minulých let.

Uzavírka

Zastupitelé budou rovněž schvalovat stanovisko k plánované uzávěrce silnice I/9.

Zastupitelé navrhují tyto body:

1. po dobu uzavírky bude přechodným dopravním značením zamezen průjezd tranizitní nákladní dopravy přes území České Lípy v severojižním i jihoseverním směru

2. místní objízdná trasa bude vedena obousměrně ulicí Purkyňovou

3. uzavírka v ulici Moskevská bude po dobu rekonstrukce částečná, pouze při snesení a montáži mostovky bude provedena uzavírka úplná

4. po celou dobu rekonstrukce bude zajištěn bezpečný průchod chodců Moskevskou ulicí

5. před zahájením rekonstrukce mostu provede investor plošnou opravu povrchů vozovky místní komunikace v Purkyňově ul. mezi křižovatkou se silnicí I/9 a okružní křižovatkou Purkyňova - Žitavská

6. před zahájením rekonstrukce bude provedena kontrola stavu místních komunikací v objízdné trase, veškeré vady na vozovkách na této objízdné trase budou po skončení rekonstrukce mostu odstraněny investorem stavby mostu

Stadion a interpelace jaromíra Štrumfy

O přípravě revitalizace městského stadionu píše Mirek v hyde parku (zde). Za sebe říkám, že nevidím jinou možnost než stadion koupit, pokud má fotbal v Lípě dál pokračovat na stávající úrovni. Otázkou spíše je: na jaké úrovni tady fotbal chceme?

V rámci interpelací předloží několik materiálů Jaromír Štrumfa. Bude chtít vědět, jak je to s pokutou 90 tisíc korun, kterou městu uložil Úřad na ochranu hospodářské soutěže za nedodržení termínu ohlášení příjemců podpor do centrálního registru.

Jaromír Štrumfa bude také požadovat zprávu o aktuální situaci Bytového družstva Lada. Bývalý zastupitel za ODS Hau (a zřejmě jeden z mála Českolipanů, který na založení družstva vydělali) totiž novému vedení nepředložil všechny písemnosti, ačkoliv už od 9. října v čele družstva není. Podle Jaromíra Štrumfy je to skandální.

Komentáře

Re: 10/2013

Jednou už jsem to psal. Žádnou objízdnou trasu nepovolovat. Ať si investor nechá vypracovat projekt postupné opravy při střídavém zprůjezdnění jednoho pruhu. Ten most je dost široký na to, aby 2/3 mohli být uzavřeny a na 1/3 probíhal obousměrný provoz řízený světelnou signalizací, se zákazem tranzitní nákladní dopravy. Nevěřím, že to nejde. Takhle se mosty opravují běžně, když není možnost objízdné trasy. A to samé délka opravy. Nevím proč, ale všude ve světě se na důležitých stavbách pracuje nepřetržitě ve dne i v noci, tak proč si to nedat ze strany města jako podmínku.

Nahoru

Re: 10/2013

Konečně rozumnej komentář, ale to na Městě nikdo nepochopí!! Proč si komplikovat práci.

Nahoru

Re: 10/2013

Určitě by to šlo, mít pár milionů navíc.

Nahoru