Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

16/2013

Máte na pracovišti kodex zaměstnanců? A je to také paskvil? Příští týden na Horkýže Slíže, Kurtizány z 25. avenue, Žabí noc či Vítání ptačího zpěvu. Do kin láká Záhada Hory mrtvých  či nový Iron Man.

Podle usnesení Rady Libereckého kraje č. 10//13/RK jsou příspěvkové organizace zřizované Libereckým krajem povinny zpracovat Etický kodex svých zaměstnanců a zveřejnit jej na svých oficiálních internetových stránkách do 30. 5. 2013.

Kraj mimo jiné nabídl i vzor.

Vybírám největší perly a dovoluji si je komentovat:

Ke svému povolání přistupujeme jako k poslání. Svou činností sloužíme veřejnosti a jsme povinni své povolání vykonávat svědomitě s využitím svých odborných znalostí.

Vždy když někdo přijde s tím, že mám své povolání přijmout jako poslání, mám pocit, že bych se měl zřeknout části platu. Už jsem zažil několik stávek učitelů a vždy nám něco podobného bylo předhazováno.

Za samozřejmost profilu pedagoga považujeme morální bezúhonnost. Jsme si vědomi skutečnosti, že naše jednání je vzorem pro žáky.

Netuším, co to ta morální bezúhonnost je. Stačí dodržovat zákony nebo se mám řídit nějakými dalšími morálními principy? Nějakými náboženskými? Třeba křesťanským desaterem? Budou třeba rozvedení učitelé nějak perzekuováni?

Hlásíme se k ideálům demokracie a v tomto duchu působíme na výchovu žáků.

Co s učiteli, kteří ještě stihli podepsat, že budou věrně sloužit dělnické třídě a komunistické straně. Obecně mi prostě vadí slibovat něco, co se mi zdá nesplnitelné. Manželka by mohla vyprávět. Jednou se třeba ukáže, že demokracie není tím nejlepším zřízením. Co pak?

Před žáky nikdy neřešíme vnitřní záležitosti školy.

Vím, jak je to myšleno, ale s kým jiných byl řešit třeba zvedání židlí než se žáky. Nebo to není vnitřní záležitost školy?

Uvědomujeme si společnou odpovědnost za životní prostředí a aktivně se podílíme na zlepšování životního prostředí na pracovištích i v celém regionu.

Dodávám: za celou planetu.

V zásadě nemám nic proti etickému kodexu, ale když už, tak ať je konkrétní. Ať neobsahuje nějaké plytké, nekontrolovatelné, různě interpretovatelné fráze a bláboly.

Jen pro ukázku uvádím kousek z etického kodexu novinářů.

- nic neomlouvá nepřesnost nebo neprověření informace, každá uveřejněná informace, která se ukáže jako nepřesná, musí být neprodleně opravena

- jestliže si zdroj informací přeje zůstat utajen, novinář je povinen zachovávat profesionální tajemství, i kdyby mu z toho měly vzniknout potíže

- dodržovat přísně zásadu presumpce neviny a neidentifikovat příbuzné obětí nebo delikventů bez jejich jasného svolení

- novinář nesmí využívat ve svůj prospěch informace získané při výkonu svého povolání dříve, než budou tyto informace zveřejněny

Poslední dobou se vymlouvám, že moc nestíhám cestovat či navštěvovat kulturní akce a informovat o nich. Minulý víkend jsem byl se studenty na krajském kole Ekologické olympiády a po příjezdu ani neměl sílu na deník, naštěstí jsem měl v poště texty Františka Chota a babči Lipči, tak jste snad měli o čem přemýšlet. Příští týden se vypnu soukromě a sjedu si pro pár keší na Vysočinu, tak asi deník také nestihnu. Pro vás ale vyberu několik akcí z našeho programu, abyste se na Českolipsku nenudili.

Také přidávám videa pár pokusů ze školy, které nám předvedli studenti VŠCHT:

Například řada hospod nabízí sledování Mistrovství světa v hokeji. Sledovanější sportovní událost asi letos nebude. Toto úterý pořádá Ekoporadna Orsej tradiční Žabí noc, v sobotu pak Vítání ptačího zpěvu. Středa je Dnem osvobození, proč se nejít jednou nepodívat, jak probíhají oficiální oslavy? Hudební vystoupení se uskuteční v Lípě na Náměstí osvobození od jedenácti hodin. Od čtvrtka dávají v Boru třetí pokračování Iron Mana. Mě však více láká Záhada Hory mrtvých  - film o záhadném zmizení celé expedice v Rusku. V pátek vystoupí v Crystalu Horkýže Slíže a v sobotu v Mimoni Kurtizány z 25. avenue.

Komentáře

Re: 16/2013

Čeká to i základky?

Nahoru