Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

17/2014

U největšího z Kristů. První dojmy z Boleslawce. Poláci jsou Evropané, my jsme šmouha na trenkách. Je Okamura odvolatelný? Těla, Olga, Noc literatury, Godzilla, šKRPÁL …nářez na příští týden.

Deset dní před květnovým jednáním zastupitelů jsem doufal, že už bude veřejně známo, co bude na programu. Mám ale peška, tak snad se na to koukneme za týden.

Dostali jsme v pátek ředitelské volno, tak jsem se rozhodl věnovat i-novinám trochu času a zajel jsem do posledního partnerského města, které jsem ještě neznal, do Boleslawce. Povídání přímo o něm si ušetřím do seriálu Zaostřeno, ale dojmy jsou skvělé. Kdybych měl vychrlit pět prvních myšlenek, tak by ze mě vypadlo: náměstí, hospůdky na něm, Opalkowa chata, keramika, kříž.  

Už několik měsíců mě lákalo zajet si k největší soše Ježíše Krista u městečka Świebodzin (asi hodinu a půl od Boleslawce). Zatímco Boleslawiec mě nadchl, tak 52 metrů vysoký betonový kolos na mě působil jako kýč všech kýčů. Okolí je stále neupravené a jako vrchol všeho je přímo proti Kristovi nákupní centrum s Tescem. Sice se mohu vytahovat, že jsem viděl Krista většího, než mají v Riu, ale nedostavil se žádný pocit pokory. Jen úšklebek nad tou megalomanii. Samotný Świebodzin se co do krásy nedá s Boleslawcem srovnávat, kromě několika opravených ulic to vypadá, že se v něm zastavil čas.

Mezi zmíněnými městy se nachází Przemkowski přírodní park, druhá největší soustava rybníků v Polsku doplněná rašeliništi a listnatými lesy. Docela divočina s několika vesničkami balkánského typu. Divočáci, daňci, kachny různých druhů, rákosníci, pilichové, to vše během zhruba dvouhodinové procházky.

Pokud už byste podnikli podobnou cestu, asi zajeďte i do Zelené Hory, největšího města v okolí. Opět opravené centrum a jako třešnička na dortu nejsevernější vinice, jakou jsem viděl, na jejímž vrcholu je botanická zahrada.

V jednom ze žebříčků jsem prozradil, jak blízko mám k Polákům, jak mě mrzí, že zatímco oni se o naši kulturu zajímají, my je prakticky neznáme. Po mé další, tentokrát třídenní, návštěvě musím konstatovat, že je mám ještě raději. A jdou strašně rychle dopředu – měl jsem poměrně novou mapu, ale i tak jsem narazil na desítky kilometrů nových silnic. Z Boleslawce k moři by se dalo dojet tak za sedm hodin, možná ještě rychleji. Centra všech navštívených měst byla zrekonstruovaná. Samostatnou kapitolou je jídlo. Zatímco tady spousta lidí nad polskými potravinami po několika, podle mě vykonstruovaných, aférách ohrnuje nos a v klidu se živí separátem, škrobem a želatinou, oni jsou na své uzeniny či pečivo hrdí. Už si také stihli všimnout, že spousta jejich piv chutná daleko lépe než ta naše. Pravda, jsou trochu silnější, nápaditější a dražší. Ve spoustě restaurací nabízejí místo plátku kuřecího s konzervovanou broskví a plátkem eidamu šest druhů pirohů, čtyři druhy zeleninových polévek, dršťkovou a další a další polské pokrmy. Poláci mají totiž svou hrdost. Je to vidět třeba na srovnání kampaně před evropskými volbami u nás a u nich. Samozřejmě jde o dojmy z právě jen tří dnů a měl bych také napsat, že už dlouho jsem neviděl na ulicích tolik opilců a bezdomovců jako v Polsku.

Když už jsem eurovolby nakousl, ještě u nich chvíli zůstanu. V poslední době se naše politika posouvá od klasického stranického modelu k souboji podnikatelských subjektů. Na jedné kandidátce zaměstnanci Babiše plus několik bývalých estébáků, na druhé Okamura a lidé z cestovního ruchu. Myslím, že je na čase, aby svou kandidátku představil také Kaufland s Lidlem. Při současné gramotnosti českého elektorátu by měly velkou šanci, v komunálních volbách určitě.

Zajímalo by mě, jestli se dá třeba Babiš odvolat z čela Ano nebo semijaponec z Úsvitu. Popravdě, bojím se i toho, jestli jsou odvolatelní Kalousek se Schwarzenbergem. Nakonec se ukáže, že nejdemokratičtější stranou na scéně jsou komunisté. To žertuju: když jsem v polské televizi viděl reportáž z proruské demonstrace v Praze a Ransdorfa v čele, myslel jsem, že z hotelu polezu kanálem. Oni snad komunisti čekají na nějakou další historickou šanci.

Raději si pojďme popovídat, co vše se dá podnikat příští týden. Je toho hodně. Chcete-li se něco dozvědět o nanovláknech, zamiřte v úterý do knihovny na besedu s pracovníky Technické univerzity v Liberci. Do kin vstupuje film Olga, o první ženě Václava Havla. Předpremiéra v Crystalu bude spojená s přenosem koncertu Plastic People of the Universe. Středa je ve znamení Noci literatury. Na radnici, v knihovně a v Centru textilního průmyslu budou číst například Jiří Gottlieber, Ivana Bufková či mluvčí města Kristýna Brožová. Ve čtvrtek jde do kin nová Godzilla, ve 3D. Filmového zpracování se dočkal i loňský literární hit Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel. V sobotu pořádá ZŠ Špičák další ročník turistického pochodu šKRPÁL. V Crystalu večer vystoupí Těla a v Mimoni proběhne Rockový večer.

 

 

 

 

 

 

    

Komentáře

Re: 17/2014

Pane Zahradníku, zdravá sebekritika nikdy nezaškodí. A pan Bárta přece napsal: "my jsme šmouha na trenkách". Takže tou šmouhou myslel i sám sebe. Tak v čem je problém?

Nahoru

Re: 17/2014

Čemu nerozumíte? K rozdílu mezi námi a Poláky se například přiléhavě vyjádřil Jakub Janda v NP:
http://neviditelnypes.lidovky.cz/evropa-co-jsme-ze-sve-historie-stale-nepochopili-f62-/p_spolecnost.aspx?c=A140509_163637_p_spolecnost_wag

I na probíhající předvolební kampani je přece trapné, kolik kandidátů kritizuje EU (ačkoli o ní moc neví) a slibuje prosazovat nedefinované "národní zájmy" proti všem. A ještě trapnější je, že někteří z těch populistů možná své voliče najdou.

Nahoru

Re: 17/2014

Třeba Poláci vstoupili do NATO i EU s pocitem, že tam opravdu patří a snaží se začlenit, nevymezovat se, přitom si zachovat tvář. Tady si poměrně dost lidí myslí, že je papežštější než papež - chceme brát a nic nedávat. Samozřejmě je to problém i politiků, že za deset let nedokázali vysvětlit lidem, proč tam vlastně jsme. Daleko jednodušší je říkat, proč by tam bylo lepší nebýt.

Nahoru

Re: 17/2014

Nevím, proč by chtěl MZ všechno amatérsky objevovat znova jako Jára Cimrman. Celá kultura je založena na tom, že si předáváme poznatky. Pokud si už někdo dal hodiny práce s napsáním chytrého článku, proč bych to měl smolit znova po svém?

Když si zadáte pojmy patriotismus, vlastenectví, nacionalismus, najdete stovky obrazovek textů, ke kterým není třeba moc dodávat. Každý přece intuitivně rozlišujeme sebevědomé vlastenectví od agresivního nacionalismu.

Jestli si všímáte počtu vlajek na soukromých domech při státních svátcích, účasti občanů na vzpomínkových oslavách, jejich chování a zpěvu při hymně, jak často mluví rodiče s dětmi o naší historii, jak hodnotí "národ" naše velikány a hrdiny v diskuzích, jak si váží naší armády atd. - zjistíte, že to s úrovní našeho vlastenectví není moc valné. A to měl kolega Bárta na mysli.

Nahoru

Re: 17/2014

No, teď se třeba vyrojilo vlajek dost, na autech, na stadionech, v hospodách. Občas sice obráceně, ale aspoň něco. Nedávno sice část fanoušků místo fandění křičela Hadamčik ven, ale teď už jsou zasejc vlastenci. Ve fotbale se zase křičí Pelta ven. Naše vlastenectví je opravdu pokřivené. Zrovna čtu Tigridův životopis, jak se v exilu Čechům raději vyhýbal. No, ale on byl vlastně Žid :o)).

Nahoru

Re: 17/2014

Skvělá mnemotechnická pomůcka na naši vlajku: "Jako pivo! Bílým nahoru!"

Nahoru

Re: 17/2014

Horší je to s vlajkou na stojáka. Tam máte taky nějakou mnemotechnickou?

Nahoru

Re: 17/2014

Doufám, že se nemýlím, ale bíLá je vLevo, čeRvená vpRavo. Samozřejmě, stojíme-li čelem k lícové straně svisle vyvěšené vlajky.

Nahoru

Re: 17/2014

Ano. To by šlo - teď už jen uložit do paměti :-)

Nahoru

Re: 17/2014

To je opravdu horší. To mi došlo už při psaní prvního příspěvku :-)))
Hezký den, i když leje ...

F. Chot

Nahoru

Re: 17/2014

To je opravdu horší. To mi došlo už při psaní prvního příspěvku :-)))
Hezký den, i když leje ...

F. Chot

Nahoru

Re: 17/2014

Normální člověk ví, že nejsou jakási "média an sich", ale že je taky vytvářejí jednotliví lidé. Copak neznáte publicisty, analytiky, politology, komentátory, ale i kanály, stanice a noviny, kterým obvykle věříte - a ty druhé? A v těchhle diskuzích je to podobné.

Nahoru

Re: 17/2014

Já sám za sebe chci být v EU, protože si myslím, že tam také patřím. Hodnoty vyznávané na západ od našich hranic mi i se všemi chybami jsou bližší, než ty vyznávané pod Uralem. A s tím je spojený i můj postoj k Ukrajině, přál bych tamním lidem, aby si taky mohli vybrat.

Nahoru

Re: 17/2014

Pokud jde o Ukrajinu, nechci zaujímat vyhraněný postoj, informace o tamním dění máme jen z druhé ruky, a mám jakési tušení, že zpravodajství odtud není nezaujaté. Z žádné strany. A pokud jde o Evropskou unii, máme na vybranou: buď budeme v EU, nebo nebudeme - vůbec. To by si měli uvědomit všichni ti profesionální "vlastenci", kteří nemůžou EU přijít na jméno. A že se občas v EU dohadujeme či hádáme? Že se nám to či ono nelíbí? No a? Však v rodině je to mnohdy taky tak. A vůbec to neznamená, že je ta rodina špatná, že je špatně v ní být.

Nahoru

Re: 17/2014

Mirku,
pisete, cituji:
"máme na vybranou: buď budeme v EU, nebo nebudeme - vůbec.",
konec citatu.
Co s nami stane, nebudeme-li v EU? Vite neco, co my nevime?
Proc Švýcarsko v EU neni?
Proc Rakousko neni v NATO?
Jsou vubec ty staty a lidi v nich nebo tu nejsou???

Nahoru

Re: 17/2014

Euroskeptiky prý lze rozdělit do 3 kategorií:
A) Věří, že úplně samostatné a svobodné malé státy jsou jedinou správnou odpovědí na výzvy globálního světa. Jestli je o potřebě sjednocené a silné Evropy nepřesvědčila finanční krize, snad je teď přesvědčí Putin.
B) Radují se ze všeho, co se nepovede nebo nefunguje, místo aby to pomohli zlepšit. I na Titaniku by triumfovali: Já to přece říkal... Nelze je brát vážně.
C) Jsou na výplatní pásce ruských tajných služeb.
Nebo snad víte o nějaké další kategorii?

Myslím, že kdo nestojí o potíže současné Ukrajiny, musí být rád, že jsme v EU i v NATO. Dětem a vnukům přeju, aby budoucí evropská federace jednou fungovala podobně jako Švýcarsko, Německo nebo USA, kde se obejdou bez desítek prezidentů a početných vlád, tisíců ministrů hájících národní zájmy, bez tabulky kurzů měn a podobných vymožeností. Sám se toho asi už nedožiju.

Nahoru

Re: 17/2014

Doufám, Honzo, žes neměl na mysli prezidenta spolku "Boráci, borákům". Bez něj se v Novém Boru určitě neobejdeme, a to ani, kdybychom chtěli. Jiný prezident, bez něhož by se nejeden z nás rád obešel, zavítá do našeho krásného města 10. června.

Nahoru

Re: 17/2014

Hezký článek. Většina našinců, která vyjede do Polska či na Slovensko, je příjemně překvapena, že nás tam mají rádi. Nechci přispívat k sebemrskačství, ale mám dojem, že my jejich city nedovedeme opětovat.

Nahoru

Re: 17/2014

Pane Tichý, co kategorie těch, co se nenachází v té neuvěřitelně početné proeurobyrokratické struktuře pracovně-sociálních vztahů a odmítají projevy bezmezné servilnosti vůči kultu centrálního řízení.
Do které kategorie byste zařadil švýcarské občany, kteří v referendu odmítli přistoupení k unii?

Nahoru

Re: 17/2014

Švýcaři jsou kategorie Norů.Jedni sedí na financích většiny světa,druzí na zemním plynu a ropě.Tak nějakou integraci nepotřebují.Na rozdíl od států bez surovinové základny,odkázané na příjmy z exportu.Navíc s ekonomikou vystavenou tlakům velkých celků-Čína,Indie,USA,Rusko atd.
Máte lepší řešení Radosto? Sem s ním.

Nahoru

Re: 17/2014

Hůř bychom se neměli? Ha, ha - co naše zkušenosti před, během i po WW2 a v dalších desetiletích? Za domácí úkol si to porovnejte s dějinami Švýcarska.

K Polsku: Každá země si svoje postavení buduje sama. Přečtěte si třeba některý z projevů ministra zahraničí R. Sikorského. A porovnejte s tím, čím nás ve světě proslavili naši prezidenti.

Vaše otázky možná nějaký sociologický průzkum kvantifikoval: ano - nevím - ne v procentech? My tady za Poláky nebo Němce na ně neodpovíme.

Nahoru

Re: 17/2014,ale pane Zahradník...

Referendum o přistoupení České republiky k Evropské unii proběhlo 13. a 14. června 2003. Přes 77 % voličů členství podpořilo, ČR do EU vstoupila 1. května 2004.
Sudety (též Sudetsko, německy Sudetenland, polsky Kraj Sudetów nebo Kraj Sudecki) je v češtině označení pro ty pohraniční oblasti dnešního Česka, ve kterých do roku 1945 převažovalo německé osídlení
Sudetenland používáte vy,nikoliv pan Tichý.Ten užívá české slovo Sudety

Nahoru

Re: 17/2014

To nás kdysi taky proslavil TGM, jenže to je minulost.
Jestli ale dáváte přednost 50. létům před současností, nemá další polemika cenu (přídělové hospodářství na lístky, měnová reforma, justiční vraždy atd.).

Nahoru

Re: 17/2014

A co Vám dneska chybí?Máte hlad?Nevystačíte s důchodem?Máte špatnou lékařskou péči?Nemáte kde bydlet?Nemůžete svobodně mluvit,cestovat?Je malá nabídka v obchodech a službách?Co Vám chybí?
My byli taky chudí,spíš zchudlí...Denně brambory,placky suchá houska,krupicová kaše.Panečku plíčky to bylo něco.Nebo řízky z kravího vemene.Jednou měsíčně i kuře bylo.To jsem šel i s bandaskou pro pivo.
A připadalo mi to normální,byl jsem šťastné dítě.Akorát jsem měl strach,protože když se děda rozpovídal,tak máma zbledla a potichu říkala,prosím tě nikomu to neříkej nebo nás všechny zavřou.To bylo pravidelně.
Nevím,jestli by se dnes nějakému nezaměstnanému takový materialní standart líbil.Když pozoruji děti těch nezaměstnaných co vše mají.Ale byli jsme mladí...Jen moji rodiče říkají,že tak dobře jako dnes se nikdy neměli.Jen to zdraví..Osmdesát je osmdesát

Nahoru

Re: 17/2014

Pan Zahradnik dava prednost vsemu co ma hlavu a patu, cili dobrym vecem ze vsech dob, chapete to, pane Tichý?
Ty spatny veci, co porad predhazujete vy, tady nikdo nechce. (Snad krome vas, abyste mohl eventualne rikat, ze jste mel pravdu).
Pane Tichý jste MAGOR!

Nahoru

Re: 17/2014

Teda alespon myslim, ze milan zahradnik dava prednost...

Nahoru

Re: 17/2014

milane zahradniku, pojdte ven na pokec.

Nahoru

Re: 17/2014

Bohuzel mi nic neprislo:-(
Zkuste, prosim, per-os@seznam.cz

Nahoru

Re: 17/2014

Pro MZ (bohužel těm, na které odkazujete vy, nevěřím. I z tohoto důvodu takové odkazy ani nečtu): Vám to tvrzení připadá logické? Mně ne. Jak můžete nevěřit něčemu, co zásadně nečtete?
Podobné je to s odmítnutím Sikorského. Pokud chce někdo polemizovat o problémech současné EU, měl by se nejdřív seznámit s postoji zasvěcených autorit. A právě ministr R. Sikorski je státník, jakého v naších luzích a hájích těžko najdete.
K perspektivě EU a k č-n vztahům se nedávno státnicky vyjádřil J. Gauck, proto jsem na jeho projev na UK upozornil v Hydeparku.
Jen Jára Cimrman všechno objevoval zásadně sám znova, a proto se dostával do tragikomických situací.

Alanovi: Jak vyplývá z kontextu, kategorizace euroskeptiků se týká členských zemí EU. Když tedy chcete, založte si kategorii nečlenů. I ti ale mají velmi různé důvody a jejich rozhodnutí/situace neplatí věčně (Švýcarsko x Ukrajina! x Island x Srbsko x Turecko x Norsko x Gruzie...).

AA/AK: Snad byste si měl vždycky nejdřív důkladně přečíst text, na který chcete reagovat. Např. Mirkově poznámce přesně rozuměli všichni kromě vás. Neuvažujete o návštěvě odborníka?

Nahoru

Re: 17/2014

To já si klidně zase přisadím i teď. Témata se ale časem mění. Dříve jsme řešili více lokální, teď ta celosvětová. Hold jsme povýšili :o). Ale musím říct, Zahradníku, že tento váš příspěvek se mi líbí.

Nahoru

Re: 17/2014

Pane Tichý,
jakeho "odbornika" mate na mysli?

Pisete, ze Mirkove poznamce rozumeli vsichni krome me. A Mirek psal:

"máme na vybranou: buď budeme v EU, nebo nebudeme - vůbec.",

pane Tichý, popiste mi tedy, prosim, proc bychom meli vyhynout, zaniknout nebo nebyt - vubec, nebudeme-li v EU?
Co se s nami stane, kdo nebo co nam to zpusobi?

Pane Tichý, je mi lito, ja to opravdu nevim.

Nahoru

Re: 17/2014

Halo, halo, pane Tichý, prosim Vas o odpoved.
Dekuji.

Nahoru