Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

21/2012

Je naše nemocnice skutečně 14. nejlepší? O kolik si přilepšili její doktoři? Likviduje starostka své oponenty? Dračí lodě na Máchově jezeře, Všudybud v Lípě.

Kouknul jsem se na zápis z květnového zasedání zastupitelů České Lípy. Na úvod vystoupila Romana Žatecká, která navrhla zařadit bod - výběrová řízení ředitelů školy - jako čtvrtý, s ohledem na přítomnost veřejnosti. Čtrnáct zastupitelů bylo pro.

Jako první však vystoupil MUDr. Chmátal, ředitel nemocnice. Pochlubil se, že naše zařízení bylo v hodnocení nemocnic, které vyšlo v Lidových novinách, na 14. místě. Nedalo mi to a pátral jsem, z čeho Lidovky čerpaly. Jedná se o server s touto adresou: http://www.hodnoceni-nemocnic.cz/. Data se sbírají od pacientů. Ti projevili souhrnnou spokojenost na úrovni 79,29 procent. Z podrobnější charakteristiky vyplývá, že nejsilnější stránkou je kategorie Propouštění a pokračování péče. Naopak nejslabší Spokojenost se všeobecnými službami - tam dosáhla jen 58,29 procent.

Nejprve jsem byl se 14. místem taky spokojený, ale pak jsem zjistil, že v testu nejsou zapojeny všechny nemocnice, takže například z našeho kraje byly hodnoceny jen čtyři - jilemnická, jablonecká, liberecká a českolipská. No a českolipská z nich byla poslední. Je to stejné, jako když se novoborské gymnázium chlubí druhým místem v soutěži, které se účastnily jen dvě školy :o).

Doktor Chmátal zveřejnil i průměrné platy svých zaměstnanců, samozřejmě zprůměrované. Lékaři si v posledních letech přilepšovali takto: v roce 2009 brali 56 550 Kč, v roce 2010  57 663 Kč a loni 64 987 Kč. Zdravotní personál měl loni 24 479 Kč, laboranti 26 506 Kč a fyzioterapeuti 26 506 korun. Na závěr přiznal, že problémem je hlavně katastrofální stav budov a NsP potřebuje investice v řádu stovek milionů korun. Zastupitele zajímalo třeba to, jestli se znovu neotevře ORL. Neotevře, je nerentabilní. Kuliši musí do privátu nebo Liberce.

Pojďme na čtvrtý bod. Nejprve se řešilo, jestli bylo vůbec nutné vypsat výběrová řízení na místa většiny ředitelů a ředitelek městských škol. Místostarosta Tomáš Vlček vysvětlil, že město šlo cestou právní jistoty, nechtělo se dostat do situace, kdy právník díky nejednotnosti výkladu zákona zpochybní nějakého ředitele. Po krátké diskusi, během níž musela starostka dokonce žádat zastupitele ČSSD, aby se chovali korektně a nepokřikovali, si vzala slovo občanka Olga Sobotová, matka dítěte navštěvujícího mateřskou školku Šikulka. V dlouhé řeči byla zásadní otázka: "Na základě čeho konkurzní komise rozhodla o Bc. Malé?" Podobně bojovně vystoupila i učitelka školky paní Bartáková, obrátila se přímo na starostku: "Vy přeci na žádné dopisy neodpovídáte, proč jste odpověděla na anonym – nebyl to záměr, nebylo to předem připravené? Nechala jste se, paní starostko, slyšet, že to paní ředitelka pojala jako politický boj, proč? My všichni jsme nestraníci, my chceme spravedlnost, jde nám o mateřskou školu, my se nemáme za co stydět."

Nepředpovídal jsem tento scénář v jednom ze svých deníků? Už v dubnu jsem napsal: „A starostka taky hezky manipuluje. Zveřejněním dopisu si uhrábla cestičku, kdyby paní Malá náhodou místo ředitelky dostala. Klidně může jít i o manipulaci ze strany někoho blízkého paní Malé. Jde o problém malého města. Každý jsme někoho známý a kdokoliv, když se bude ucházet o nějakou funkci, může být nařknut.“ Více zde.

Nejdále zašla zastupitelka Jiřina Mimrová, dosluhující ředitelka Libertinu, když starostce rovnou řekla, že likviduje své oponenty.

Podle zápisu se starostka odpovědím na otázky vyhnula.

Raději zážitky toho týdne.

1. Geologická exkurze – pokud učím kvarty, snažím se jim na konci roku ukázat co nejvíce geologicky zajímavých lokalit. Tentokrát jsme zamířili do Besedických skal a na Kozákov. Hledali jsme olivíny, seznamovali se s druhohorními pískovci a třetihorní vulkanickou činností.

2. Návštěva Radka Cikla v naší škole – nepřekvapila, politická omáčka. Referovala o ní redaktorka Českolipského deníku, která přišla spolu s krajskou delegací – zde.

3. Miron Pazourek – Štafeta už vyšla zde, takže nemusím více komentovat, proč se mi v Radvanci líbilo.

4. Muzejní noc na vodním hradě – musel bych se asi trochu zhulit, abych si ji vychutnal více, ale i za střízliva jsem byl spokojen, že se na hradě na začátku sezóny děje. Videožurnál naleznete také zde.

5. Keškování a bruslení kolem Hradčan – zkrátka relax. Hradčanská vyhlídka stále stojí za zdolání. Aspoň krátké video:

Co příští týden? V pondělí v Doksech začíná výstava o esperantu, o které jsme informovali zde. V úterý se v Bazilice Všech svatých uskuteční barokní koncert. V sobotu proběhne poslední etapa pochodu s názvem Máchovi v patách. Ten samý den budou v Doksech závodit módní dračí lodě. A hlavně: VŠUDYBUD, nejlepší přehlídka zdejší hudby.

Komentáře

Re: 21/2012

Ty platy, to je síla.

Nahoru

Re: 21/2012

Proč síla. Je to hrubá mzda, navíc průměrná. Nepochybuji, že staří specialisté průměr kazí mladým doktorům, který pak nemají o moc víc než třeba nějaký krtenek.

Nahoru