Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

21/2013

Deník plný tabulek aneb jak se snaží městští policisté vybírat pokuty a kolik procent studentů gymnázia není z Lípy. Kdo řídí tento stát? Přebírá státotvornou funkci bulvární tisk? Jak dopadne Cantat 2013 a co to vlastně je? Kde je poblíž minipivovar v rodinném domku?

Už podruhé během psaní nám vypnuli elektriku. Věřte tomu, že jestli to udělají potřetí, deník dnes nevyjde.

Povodně v celostátním tisku vystřídali politici. Už na to nemám žaludek. Myslím, že můj zmatek, mou frustraci docela dobře vystihuje status Jana Pilaře na facebooku, který během několika minut nasdílely desítky lidí a v tuto chvíli už má přes tři tisíce sdílení.

„Takže shrňme si to: prezident se na ruské ambasádě ožírá tak, že nedokáže stát. Ministr financí není schopen ani mluvit. Ministr zahraničí ani zůstat vzhůru. Sekretářka předsedy vlády řídí vojenské zpravodajství. Generálové armády ČR se bojí odporovat jedné úřednici a sledují manželku premiéra. Stát má rozvědku, která ani sama neví, že je sledována. Její velitelé netuší, že budou zatčeni, zatímco vůdci mafie to ví předem a dekují se na připravené jachty na Jadranu. Korupční síť se roztahuje po celé zemi a policie zabavuje stovky milionů a desítky kila zlata ukryté v bankovních schránkách. Vládu k odstoupení vyzývá klinický psychopat, který sledoval, nahrával a uplácel všechny svoje poslance. Část sněmovny již úřaduje z vězení. Vedení opozice působí jako partička, která právě unikla z Bohnic a budoucí vývoj státu oznamuje na facebooku prezidentova sotva zletilá dcera. Pro alespoň trochu reálné scénáře je Hollywood. Na všechno ostatní je tu česká politika.“

Musím trochu vyčistit poštu od příspěvků, které jsem si schovával jaksi na potom, ale potom stále nepřicházelo. Například mi tisková mluvčí v reakci na kritiku českolipské městské policie poslala tabulku s názvem Porovnání některých údajů ukládaných blokových pokut obecní a městskou policií.

(srovnání ČR a 7 měst s obdobnou bezpečnostní situací, počtem obyvatel a strážníků)

V tabulce jsou počty obyvatel ČR nebo měst, kde je zřízena obecní či městská policie. K tomu je uveden v dané lokalitě i počet strážníků, jimi řešených přestupků v blokovém řízení a odpovídající finanční částka za uložené blokové pokuty.

Hodnoty jsou zprůměrované na počet pokut na 1 strážníka, průměrná výše pokuty a průměrná finanční částka uložených blokových pokut na 1 obyvatele.

Strážníci v České Lípě oproti srovnávaným městům jsou počtem přestupků mírně nad průměrem, což svědčí o jejich aktivitě, ale mají nejnižší průměrnou částku ukládaných blokových pokut. Stejně tak finanční částka za uložené blokové pokuty je na jednoho obyvatele druhá nejnižší v porovnání s ostatními srovnávanými městy. V rámci ČR je rovněž Česká Lípa řešením přestupků nad průměrem, ale v průměrných finančních částkách opět pod republikovým průměrem.

Je nutné poznamenat, že ve statistice za celou ČR jsou do uvedených hodnot započítávány výsledky městských a obecních policií se zcela jinou problematikou, takže uvedené srovnávání města Česká Lípa je objektivnější s jednotlivými městy než s republikovým průměrem.

Pozn.: údaje byly použity ze statistik MV ČR pro rok 2012.

Minulý týden (zde) jsem citoval část prohlášení poslance Petra Skokana, který se pozastavoval nad tím, že na českolipském gymnáziu studuje více dětí přespolních než českolipských. Zde jsou dvě tabulky, dokazující, že je tomu trochu jinak.

Přijatí žáci - prima

 

Česká Lípa

20

Cvikov

0

Pihel

0

Nový Bor

1

Kamenický Šenov

0

Praha

0

Doksy, Staré Splavy

2

Svor

1

Kytlice

0

Dubá

0

Stráž pod Ralskem

1

Horní Libchava

3

Skalice u Č.L

0

Mimoň

1

Zákupy

1

Sloup v Čechách

0

Provodín

0

Horní Police

0

 

30

 

Přijatí žáci - 1. ročník

 

Česká Lípa

17

Cvikov

3

Pihel

0

Nový Bor

7

Kamenický Šenov

0

Praha

1

Doksy, Staré Splavy

1

Svor

0

Kytlice

0

Dubá

0

Stráž pod Ralskem

0

Horní Libchava

0

Skalice u Č.L

0

Mimoň

1

Zákupy

0

Sloup v Čechách

0

Provodín

0

Horní Police

0

 

30

Teď příspěvek naší čtenářky Jitky Hofmanové. Tu určitě před nedávnem zaujala má reportáž o tom, jak nám na balkóně hnízdily poštolky, a tak poslala několik fotografií z pozorování sýkor. Za jejím oknem rozjely svou školku:

 

Ještě pro připomenutí pár mých fotek poštolek.

A když jsme u těch zvířátek - právě dávají na Nově reportáž o kvítkovské kolonii netopýrů velkých. Jestli je chcete sledovat on-line, pak na této adrese: http://www.batsfamily.cz/

Zajímavosti mého týdne aspoň ve stručnosti. Ve čtvrtek už jsem vlezl do vody Máchova jezera. V pátek byl u nás ve škole seminář o membránách. Nadchl mě, snad i mé studenty. V týdnu bude i video. Dnes jsem zajel do Jizerek. Vyzdvihl bych například restauraci U Medvěda v Krásné Studánce a rodinný minipivovar ve stejné obci. U Medvěda jsem se dobře najedl – uzené se švestkovou omáčkou a bramborovými šiškami. Skvělé prostředí, svižná obsluha, to vše i s nápojem za stovku. V minipivovaru jsem zase jednou ochutnal, jak chutná skutečné pivo. Tři vzorky jsem si vzal domů a už se těším, jak je večer na balkóně ekologicky zlikviduji.

Kam vás pozvat příští týden? V pondělí v Lípě a v úterý v Boru se promítá dokument s názvem Šmejdi. Upřímně řečeno mě překvapuje, že se z toho dělá takové haló až nyní. Tento problém je tady celou dobu, co se rozvíjí naše demokracie. Politici asi měli jiné starosti, takže nakonec se státotvorné funkce ujala mladá filmařka Silvie Dymáková. A také bulvární tisk. V úterý také míří do kin britská krimi s názvem Trans. Zatím má nadprůměrné recenze. Podobně je na tom thriller Podfukáři, v němž hrají například Morgan Freeman nebo Woody Harrelson. O víkendu si můžeme užít třeba Oslav Dnů města v Mimoni nebo nultého ročníku festivalu pěveckých sborů s názvem Česká Lípa Cantat 2013.

Komentáře

Re: 21/2013

...a budoucí vývoj státu oznamuje na facebooku prezidentova sotva zletilá dcera?

JEN PODVRH! - viz:
Oficiální vyjádření z pražského hradu
Tímto prohlašujeme, že stránka na sociální síti Facebook "Kateřina Zemanová - oficiální stránka" není oficiální stránkou dcery prezidenta. Všechny výroky, které se na této stránce objevují, jsou nepravdivé a jsou někým úmyslně vydávány za názory dcery prezidenta. Slečna Kateřina Zemanová se od těchto výroků zcela distancuje.
ZDROJ: www.hrad.cz

Nahoru

Re: 21/2013

To jsem četl, ale znáte to: zmíněné vyjádření je také podvrh.

Nahoru

Re: 21/2013

Přiznám se, že za mne jsou nejlepší částí této "týždňovky" ptáci :). Politika je odspodu nahoru prolezlá a každá nová iniciativa, která by měla něco změnit nic vlastně měnit ani nechce. Pozitivně na mě působí maximálně Martin Půta jako náš hejtman, ať si říká kdo chce co chce. Osobně jsem pro předčasné volby, aspoň je nějaké vzrůšo a strach o koryta. Myslím, že je čas na změnu politické garnitury, aby se misky váhy zase přesunuly na druhou stranu, to je asi jediná jistota, která se u nás od revoluce děje, osm let napravo - osm let nalevo. Není to dobře, ale nic jiného tu není. Časem se to "určitě" změní, jen je otázka za jak dlouho.

Nahoru

Re: 21/2013

Dosluhující vlády není žádná škoda,ale od přesunu misek vah na druhou stranu a vlády Bratrstva kočičí pracky si moc neslibuji. Výstupy Dlouhého bidla, Štětináče a Bohouše mě optimismem nenaplňují.

Nahoru

Re: 21/2013

Aby nevyznělo, že si něco slibuji. Neslibuji si vůbec nic. Ten scénář je vždy stejný:
a) musíme zvolit změnu, vládla tu pravice/levice 8 let, zpustošili zemi, musí od válu, zvítězí opozice opačně orientovaná než vládnoucí síla
b) z lidu začně po čase zaznívat: strašná vláda, myslí akorát na sebe - na svoje koryta, na nás "obyčejné lidi" nikdo nemyslí, žádná podpora běžných pracovitých lidí, jen se platí ti co nechtějí pracovat
c) osm let nespokojenosti veřejnosti opět převrátí kormidlo na druhou stranu, kde ta opozice co kritizuje má vlastně pravdu a jako jediná to s námi myslí dobře, tak jim dejme šanci

A ještě jedna vsuvka, falešné představy o pravicovosti a levicovosti, to je vlastně jen mýtus. Nic takového neexistuje. Dělá se buď správná nebo špatná politika.

Nahoru