Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

22/2013

O soukromí. Tutanchámon. Slovanská epopej. Hasičská akce. Poděkování za Bukovanské geohrátky. Pozvánka na Světovou válku. Filip Topol - odkaz na koncert z Chmelnice.

O prázdninách v Lípě více nebudu, než budu, už za šest dní odjíždím se studenty na tradiční Expedici. Tu letošní jsme nazvali Zakarpatí 2013 a zavede nás na místa, která Češi rádi navštěvují - na území První republiky. Jistě znáte Koločavu, Mukačevo, Siněvir, nejvyšší horu Hoverlu. V plánu je i zastávka v našem družebním městě Užhorod. Po příjezdu jako vždy napíšu malou reportáž.

Předem se omlouvám přispěvatelům, kdybych něco vydal se zpožděním. Pokusím se vše dohnat v týdnu po Expedici. Některé články jsou naprogramované, třeba Karla H. čeká noc v Ploskovicích, autostop s úplným magorem či výšlap k Helfenburku. Jako namlsávku nabízím dva obrázky z připravovaných dílů. Více můžete vídat i na svém facebookovém profilu, kliknete-li na fanouškovské stránce na tlačítko libí se mi – zde.

Republika stále žije politickou aférou, mě ale více zaujala ta americká, díky níž všichni tušíme, jak hodně jsme šmírovaní. Upřímně nevím, proč to ještě někdo řeší v době, kdy každý operátor ví, komu voláte, poskytovatel internetu ví, jaké stránky máte nejraději, kamery nás sledují na ulici, v bance, na benzínce, do toho se velká část populace chlubí na sociálních sítích tím, co dělá, co čte, kam jede, jakého dosáhla titulu. Soukromí zmizelo někde v nedohlednu a někteří truchlí jen z principu, z potřeby být v opozici.

Pobavila mě známá, která byla velmi rozhořčená představou, že by ji někdo sledoval – kde nakupuje, s kým se přátelí apod. Přitom poměrně ráda čte bulvární tisk a ráda „analyzuje“ kauzy vztahů celebrit a pseudocelebrit. To znamená, že se zajímá o informace, do kterých by jí nemělo nic co být. Své soukromí by si ráda hlídala, ale jiným ho upírá.

V tomto týdnu jsem byl se studenty v Praze – v tom nejhorším vedru, jaké jsem kdy v Praze zažil. Nejprve jsme navštívili výstavu s názvem Tutanchámon. Jde o takový instantní zážitek. V obrovském stanu jsou na výstavišti představovány dokonalé a ohromující kopie věcí, které se našly v Tutanchámonově hrobce, včetně jeho rakve a mumie. Myslel jsem si, že se autoři pokusili více napodobit třeba vstup do hrobky a opravdu udělat výstavu ještě více autentickou, ale na místě mi došlo, že tak by se jí nemohlo zúčastnit tolik návštěvníků. Autentické bylo aspoň vedro :o).  

Krátké video.

Po polední pauze jsme navštívili ještě Slovanskou epopej v nedalekém Veletržním paláci. A z ní jsem si nakonec odvezl mnohem větší zážitek. Přiznám se, že jsem původně fandil Moravskému Krumlovu v jeho sporu s Prahou a přál jsem si, aby megaobrazy zůstaly na Moravě. Vždyť Praha tolik jiných lákadel. Ale teď jsem trochu změnil názor. Sál, který je Slovanské epopeji vyčleněn, je pro expozici jako dělaný. Autoři si pohráli se světly, a tak občas máte pocit, že máte 3D brýle. Obrazy si můžete prohlížet z detailu i s patřičného odstupu. Pro mě jediným nedostatkem byla skutečnost, že nebyly k dispozici brožurky, které by vysvětlovaly jednotlivé obrazy.

Na epopeji se smělo fotografovat bez blesku, ale nic jsem nenatočil, to se prostě musí vidět.

Mám pro vás ale jiné video. Ve čtvrtek se k protějšímu domu sjel snad celý záchranný systém Libereckého kraje, jen vrtulník chyběl. Co se přesně dělo, nevím. Hasiči mi na písemný dotaz neodpověděli.  Ale nedávno nudící se spoluobčané vyhazovali z okna hořící matraci, tak předpokládám nějaký podobný kousek.

 

Nejlepší akci jsem však zažil včera. Bukovanské geohrátky jsem chválil loni a musím i letos. Do Bukovan se sjelo asi 50 příznivců geocachingu, kteří soutěžili v luštění a hledání keší. Hold však chci složit především organizátorům – Lence a Františkovi Hanykýřovým a Martině a Honzovi Baierovým. Nachystat pro jednu akci 40 keší, rozesít je po okolních skalách, rybnících, tunelech, horách, sehnat ceny, objednat takhle skvělé počasí, vše spočítat, vyhlásit … a to vše bez grantů, dotací, europeněz, malých domů, tiskových mluvčích, projektových manažerů … to si v dnešní době zaslouží neskutečný obdiv. Smekám a jsem rád, že mezi námi ještě stále jsou normální lidi.

A co se dá podniknout na Českolipsku v následujících dnech?  Z novinek, které mě zaujaly v kinech, zmiňuji americké drama s Bradem Pittem v hlavní roli - Světová válka Z. Nejvíce mě mrzí, že přijdu kvůli odjezdu na Ukrajinu o Městské slavnosti. Třeba na Charlie Straight bych určitě šel. Ale ze všeho nejraději bych šel na Psí vojáky :o(.

 

 

Komentáře

Re: 22/2013

Informace k akci na Severu: došlo k požáru kuchyňského prkénka, prkénko pán sušil u zapnutého vařiče a zapomněl na něj. Došlo k zakouření jeho bytu a částečně chodby panelového domu. Požár byl likvidován jednoduchými hasebními prostředky. Nikdo nebyl zraněn a požár byl beze škody.

Nahoru