Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

29/2015

Nedělní probuzení aneb jak zapadají ubytovny do projektu těch, co slíbili uklidit město? Všechny tři návrhy na odkup podílu v nemocnici. Video z nemocničního záchodku. Začíná Lípa Musica. Co do deníčku nepatří?

Zrovna jsem si říkal, že bych si dnes přispal. Ale najednou v půl osmé: duc, duc, duc. Vykouknu z okna a kromě ranní inverze nad bažinami u Manušic vidím na parkovišti u ubytovny Andy otevřené auto, v něm obrovský reprák a před ním týpka, který asi užil něco, co neměl. Aspoň ne v takovém množství. Jen připomínám, že ubytovna patří politikovi, co se rozhodl uklidit Českou Lípu. Možná by pro příště stačilo, kdyby si uklízel před svým prahem.

Včera mě pobavilo, že nejsem jediný, kdo si píše deník. Psal si ho i bývalý předseda naší krajské ČSSD. K jeho smůle si tam asi nezapisoval jen to, kolik kilometrů nachodil či která ženská se mu líbí. Uchovával si i informace o veřejných zakázkách, které ho zaujaly. Předpokládám, že se můžeme těšit na zajímavá vysvětlení, proč u některých byly poznámky typu 7 + 1,5 mega. A to dlouho před tím, než se zakázky vůbec vypsaly.

Na stránkách města je už zápis z posledního jednání českolipských zastupitelů. Mrknu se, jak hodně byli někteří překvapeni návrhem koupit si nemocnici.

Na úvod kritizoval František Chot krajského radního Tulpu, který návrh na odkup akcií v podstatě prezentoval jako prodej jednoho místa v dozorčí radě. Na nahrávku následně reagoval místostarosta Raninec, který představil tři varianty majetkového vstupu města Česka Lípa do nemocnice. Vypadají následovně:

1) Odkup 100% akcií společnosti městem Česká Lípa za cenu 100 mil. Kč, přičemž kupní cena bude splacena ve splátkách takto a) 50 mil. Kč po převodu akcií na město Česká Lípa do 31. 1. 2016, b) a 50 mil. Kč 31. 1. 2017.

2) Odkup 45% akcií společnosti městem Česká Lípa za 50 mil. Kč, pokud zároveň LK jako 100% vlastník společnosti rozhodne o navýšení základního kapitálu společnosti o 50 mil. Kč a upisovatelem všech těchto nově emitovaných akcií bude město Česká Lípa.

3) Odkup 100% akcií společnosti městem Česká Lípa za cenu 100 mil. Kč, přičemž kupní cena bude splacena ve splátkách

tak to: 50 mil. Kč po převodu 100% akcií na město Česká Lípa do 31. 1. 2016 a 50 mil. Kč do 31. 1. 2017. Zároveň se město a město Česká Lípa zaváže navýšit základní kapitál společnosti a upsat všechny nově emitované akcie společnosti takto: v letech 2016

–2020 zvýšit základní kapitál Každý rok o minimálně 20 mil. Kč a upsat všechny nově emitované akcie.

Z další diskuse vyplynulo, že někteří zastupitelé byli postavení před hotovou věc. Teda hotovou …varianty jsou šité horkou jehlou, ale je zde viditelná snaha převzít iniciativu, když se půl roku nic nedělo, přehrát míč na druhou stranu hřiště, teda na kraj. Několikrát zaznělo, že cena nemocnice je samozřejmě vyšší, ale že kraj ji dostal také zadarmo. Je od něj tudíž nemorální chtít po městě za místo v dozorčí radě několik desítek milionů korun.

Nakonec pro návrh tří variant hlasovalo 22 zastupitelů. Jeden byl proti – Tomáš Martínek z Pirátů. Zápis ze zasedání úplně nekoresponduje s výsledkem hlasování. Podle jednoho hlasoval Petr Skokan pro, podle druhého byl nepřítomen.

Tomáš Vlček, který na zasedání přišel později, svůj názor sdělil v průběhu týdne – zde.

I Juraj Raninec prohlásil, že nebude překvapený, když ani jednu variantu kraj nepřijme. Ale je potřeba se pohnout. Podle mě je nepřijatelné do nemocnice majetkově nevstoupit, ale zase by se neměli lidé strašit tím, že jako minoritní vlastník nebudeme mít na její chod vliv.

Pro zpestření přidávám video, které na facebook po návštěvě nemocnice nahrála má bývalá studentka. Možná není na místě se divit, že třetina občanů odjíždí za léčbou jinam.

 

K dalším bodům zase příště. Nyní pár tipů na příští týden.

Včera jsem po výletě do Jizerek, ušmudlaný a s batohem, odkoukal v libereckém multikině GangsterKu. Dobré hlášky, tvrďák Káčko a děs z toho, že se autoři chtěli co nejvíce držet skutečnosti. 75 procent, které si film drží na CSFD, asi odpovídá. Promítají ho tento týden kina v Boru i Lípě. V Progresu ve středu proběhne čtvrté pokračování Longforem od Progresek. Ve čtvrtek v Bazilice konečně ostře odstaruje Lípa Musica koncertem filharmonie z Hradce Králové, v pátek se na stejném místě bude promítat Utrpení Panny orleánské. Letošní Rozára Fest finišuje v sobotu v Zahrádkách. V Boru vystoupí ve stejný čas Camella se svými německými hosty.  

Komentáře

Re: 29/2015

Hezké nedělní odpoledne

Jen dvě věcná doplnění:
u hlasování zastupitele P. Skokana došlo k tomu, že se dostavil dostavil na jednání zastupitelstva v průběhu projednávání bodu o nemocnici a neprovedl tzv. přihlášení/registrování k hlasovacímu zařízení - zasunutí karty a zmáčknutí libovolného tlačítka na ovladači. Tak nebyl zaregistrován mezi přítomnými. Při hlasování zmáčkl nějaké tlačítko (sedí v podstatě proti mně) a když se na výsledkové tabuli neobjevil žádný výsledek jeho hlasování, tak ústně pro protokol prohlásil (k paní starostce), že hlasoval pro. Hlasování i zápis jsou tedy v pořádku, byť vykazují rozdíly.
Jinak bych rád zdůraznil, že přijetím usnesení byl schválen také můj doplněk, kterým zastupitelstvo České Lípy žádá Liberecký kraj, aby umožnil účast zástupce města v dozorčí radě tak, jak tomu bylo před komunálními volbami v roce 2014. Jde o to, že když na přelomu let 2012/2013 byla radou kraje do dozorčí rady nemocnice zvolena Mgr. Hana Moudrá, tak na můj dotaz na krajském zastupitelstvu odpověděl hejtman Půta, že je to proto, že je starostkou města, ve kterém nemocnice stojí. Na doplňující dotaz odpověděl, že pokud dojde ke změně starosty, dojde i ke změně v dozorčí radě ...

S pozdravem

F. Chot

Nahoru