Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

30/2014

Jakou atmosféru měl koncert festivalu Lípa Musica v Německu? Je Lubomír Mery zavrženíhodný člověk? Kdo mě to citujete? Příští týden do Stráže či na novou Nellis.

Jak jsem psal minulý týden, zajel jsem se podívat do Waltersdorfu, abych poznal atmosféru festivalu Lípa Musica v Německu.

Byl to neskutečně silný prožitek. A jiný než v Čechách. Zatímco kostely na naší straně hranice jsou poničené, pomalu rekonstruované, jakoby bez života, ten německý byl zabydlený. K tomuto pocitu přispívalo i vytápění, takže posluchač nemusel mít na sobě šest vrstev, dvoje ponožky a pod kalhotami kamaše. Všude květiny a další výzdoba, připravené texty pro další mši. Na úvod všechny přivítal mladý a ve Waltersdorfu nový kněz, který překvapil potřebou předstoupit před obecenstvo i na závěr, odcitovat Martina Luthera (Kdo zpívá, dvakrát se modlí) a vyzval všechny k odříkání otčenáše. Češi si možná řekli: ten je ale vlezlej, Němci však poslechli a dodali celému představení další rozměr.

Kromě kněze promluvili ještě starosta, který připomněl spolupráci s Novým Borem (jeho starosta byl rovněž přítomen), a Martin Prokeš, ředitel festivalu.

Zemlinského kvarteto představilo s bravurou sobě vlastní trojlístek nejslavnějších českých autorů. Šíleného Janáčka, národního Smetanu i amerikanizovaného Dvořáka. Člověku se chtělo skoro dmout pýchou, ale pak si uvědomil, které skladatele dali světu Němci...

Nejvíc jsem se těšil na Dvořáka, na místě mě nejvíce bavil Smetana, ale doma jsem si už dvakrát přehrával Kreutzerovu sonátu od Janáčka. Na této stránce si ji můžete poslechnout přímo od Zemlinského kvarteta (kousek, úplně dole - zde) anebo jsem vám ji našel na youtube od kvarteta Janáčkova. Hlavně finále, to je prostě bigbít jako stehno.

Došlo i na přídavky – Smetanova polka a ještě jeden kousek od Suka.

Samotný Waltersdorf doslova kvete a občas už i září herrnhutskými hvězdami: hrázděné domy, hotel Císařská pošta, náhon mlýna, výchozí místa pro cesty do Žitavských hor, muzeum atd. Obrovský kontrast při příjezdu z Varnsdorfu, kde odbočujete u opuštěné továrny s vymlácenými okny (u které stála vyžilá prostitutka), a pak pokračujete přes sídliště, u něhož skupina cikánů zrovna demontovala starého žigula.

Volby už jsou za týden. A trochu se přitvrzují. Černé výlepy jsou jen slabým odvarem proti letákům, které se objevily v některých schránkách, často vložené do magazínu Lípa. V letáku jsem dokonce citován, takže se ani nedivím, že už se mě i ve škole ptali, jestli s tím mám něco společného. Důrazně se od této aktivity distancuji. Myslím, že obsah ani nekoresponduje s mým názorem, který je tu poměrně znám. Navíc taková akce musela stát peníze a ty já bych nebyl ochoten investovat.

Mně se do schránky kromě různých letáků dostal i zajímavý spis. Jde o profesní složku Lubomíra Merryho, šéfa naší městské policie. Samozřejmě se dají snadno zneužít fráze typu: "Soudruh Mery je členem KSČ a členem ČSTV. V KSČ zastává funkci člena výboru ZO KSČ a je zástupcem vedoucího stranické skupiny ... Má dobrý přehled o vnitrostátní i mezinárodní politické situaci, umí si na ni vytvořit svůj vlastní názor, který není v rozporu s učením marxismu - leninismu."

Je to hnusné čtení, ale podobným způsobem by šly ztrapňovat desetitisíce učitelů, úředníků, vojáků i dělníků. Nepřesvědčil mě ani zápis v Cibulkových seznamech, není tam totiž jako agent nebo důvěrník, nýbrž jako člen protiteroristické správy. Podstatné je pro mě spíš to, že městská policie v očích řady Českolipanů nefunguje tak, jak si představovali. A jelikož si ji platí, mají nárok být s její činností nespokojení. Strážníci stále nejsou vidět v místech, kde lidé bydlí, tj. na sídlištích. Neřeší situace, které občany skutečně pálí. Špatně parkující auto mi vadí většinou jen kvůli aroganci jeho majitele, ale hluk, bordel, psí výkaly, podnapilí nezletilci, to jsou věci, se kterými se setkáváme skoro denně a které obtěžují jak komáři. A Lubomír Mery se tváří, jako že je mu to u zadku. Podle spisu to byl všehoschopný kariérista, nic víc, nic méně.

Mám v rezervě ještě další témata, ale ušetřím si je na jindy. A co se nabízí v nejbližších dnech za kulturu? Já za chvíli stihnu Benefici 2014 - představení zákupského Havlíčka. Jirásek, Gogol, Moliere i Václav Havel, vše na jednom jevišti. Na zajímavé divadlo to vypadá i ve středu v Novém Boru - Ostře sledované vlaky v podání mladoboleslavského souboru. Do kin vstupuje další film Alice Nellis natočený podle románu Michala Viewegha - Andělé všedního dne (mimochodem minulou neděli běžel v televizi povedený díl série Nevinné lži, který také napsala a režírovala Nellis - tady si ho můžete přehrát). Já si rozhodně nenechám ujít koncert Lípy Musiky ve Stráži pod Ralskem - i když kvůli němu budu muset na chvíli přerušit zpravodajství z voleb.

Map

Komentáře

Re: 30/2014

Přídavky:
Ďábelská Smetanova Skočná z Prodané nevěsty,
Sukova Barkarola B dur (Andante noc moto).

Nahoru

Re: 30/2014

Díky za doplnění, Skočnou jsem si pamatoval, ale Suka ne.

Nahoru

Re: 30/2014

I mě se pár lidí ptalo, zda nemám s tím letákem něco společného.
Nemám a ani nevím, kdo za ním stojí. Tuším, ale nevím.

Nahoru

Re: 30/2014

Dobrý den,
o jaké kultuře to mluvíte?!?! O jaké Musice, o jakých koncertech?! ...Copak Lípa je natolik kulturní?? ... Abyste se to nerozházeli s Agrofertem, nato pozor :-))) ...
Ale teď vážně. Dost od skutečně krásné muziky k neskutečně nevkusné politice:
na rozdíl od pana Jeníka si to dovolím vyfabulovat:
Za prvé: člověk na takový to leták musí mít dostatek finančních prostředků (a to je co říct, když je nemá ani ANO ani ODS atd...)
Za druhé: člověk nebo skupina stojící za tímto letákem vedle špíny (bez vlastních argumentů co udělat lépe) je v letáku jistě nějak nenápadně ale dobře podchycena, jinak by to nemělo cenu takže to vezměme postupně:
pan Hudec nikomu neškodí a má své stromy, proč ho tam nedát - proč by to dělal?
pan Máška má svou Adru, tak proč ho tam nedat - proč by to dělal?
pan Policer, tak jo taky ho tam dáme a ještě polichotíme novinám :-) - proč by to dělal?
pan Raninec - jenom čtyřka tak proč ne - proč by to dělal?
pan Slaný - i když sportovec nás nemůže ohrozit - taky máme ... - proč by to dělal?
pan Šmejda - aspoň nějaký učitel to maj lidi rádi...proč by to dělal?
pan Tejnora - i doktor musí být ... proč by to dělal?
paní Vlastníková - tady nám došlo, že nám chybí ženy proč by to dělala?
paní Volfová - tak aspoň do foroty ještě jednu - proč by to dělala?
pan Rubický - LÍDR kandidátky (jediný) je přece uprostřed a slušný - na to jsem zapomněl. Omlouvám se a radši si vezmu JAR zdarma dvákrát...
do třetice:
je zajímavé, že nové subjekty vyjma jednoho "jaksi" chybí. No pravda mohli by ohrozit konkurenci.
Šídlo a Jeník se tak mohou nadále zaobírat problematikou levice a pravice v kruhu. Spolehnutí v čele se Skokanem si cvičně může opět vyvěsit plachtu a pak si ji zase stáhnout - jako tu u nemocnice.A já jsem velmi rád, že v této hře s názvem "politická prasárna" (Ferdo to je kus, kam se hrabe Dostojevskij - to by koukala i Šafránková) i jménem SMĚRu není nikdo účasten.

Nahoru

Re: 30/2014

Koukám, že jsme měli stejný tip. I ta myšlenka s člověkem uprostřed mě napadla.

Nahoru

Re: 30/2014

Teď na to ještě koukám...není na tom pamfletu řazení jmen kandidátů toho "křížkování" abecedně???? No ano, je to tak...jsem si málem "voči vyvočil" :-D...Jo a autoři jsou zřejmě pěkní amatéři, teď volali mí známí, že to mají ve schránkách i v Zákupech a ve Stružnici..to si pomůžou, co? ;-)

Nahoru

Re: 30/2014

To je asi problém vybrat ty neškodné tak, aby to abecedně sedělo :o)). Jo, mají to i v Zákupech, to je hodně zbytečná investice.

Nahoru

Re: 30/2014

Spousta neškodných kolem jednoho lídra :o)))

Nahoru

Re: 30/2014

Taky mě to napadlo, když jsem ten hnus viděl. Ale logiku to nemá. Jestli myslíte Uděláme pořádek, tak ti mají na svých webových stránkách nějaký návod, ať lidé nekřížkují napříč politickými stranami. Obecně se ví, že se s ANO, s TOP 09 ani s SLK moc nemusí. Takže asi ne. Ale Starostové pro LK na tom hnusu mají zastoupení dokonce dvakrát (Policer, Slaný) z deseti. A že mají bohatého sponzora, to se obecně také ví. Rozlouskne to jedině Ferda Mravenec ;-).

Nahoru

Re: 30/2014

Jenže ten návod oni okopírovali od SMĚRU hned asi první nebo druhý den co si založil SMĚR facebook, tak potom oni začali kopírovat jejich stránky:-) a dokonce se ani nestyděli nahoře nechat od koho to bylo sdíleno:-) ... takže jaksi Uděláme pořádek pro mne není nic dobrého... jak už někdo psal DVOJKA SMĚRU, co se rozum snaží přeplatit párkama a jarama ...

Starostové by to podle vaší úvahy být mohli, ale zase jsou natolik nerozumní, že se poškodí? Už to že tam je zmíněn Barta... to by pokodilo i i-noviny ... no nevím... takže asi taky nevolit ...

Nahoru

Re: 30/2014

Hm, máte pravdu, jak tak koukám a googluji, tak to "křížkování" celé strany už mají asi skoro všichni!!! Ten návod vidím i u TOP 09, zřejmě si to kopírují všichni navzájem. A hele, Uděláme pořádek to mají asi odtud skoro do slova a do písmene - http://www.top09.cz/volby/2014-zastupitelstva-obci/#hlasovani ;-). Já jenom že to pak nemá logiku, pokud někdo chce hlas pro celou stranu, nedával by zřejmě za těžké peníze návod úplně jiný. Ty jary a párky mně osobně ani mým známým nevadí, každý si tu předvolební kampaň dělá jinak no..alespoň se lidi najedí..:-)..SLK je každopádně na tom hnusu 2 x a to je hodně divné. Reklamní kampaň mají hodně dotovanou, takže o peníze zřejmě nouzi nemají. Co na netu otevřu, vyskočí na mě "Líp je v Lípě" a to stojí taky pěkné peníze. Nic proti nim, Štěpán Slaný je v pohodě, v čele s panem Vlčkem jim stejně ale moc nevěřím, ten se zaprodá i ďáblovi, jen aby byl zpět u svého koryta. A musím se opravit - i ČSSD a ODS jsou tam dvakrát, ale ti zase nemají tolik finančních prostředků...No asi Sherlocka Holmese na to, když už Ferda Mravenec nepomůže! :-)

Nahoru

Re: 30/2014

Já myslím, že to je úplně jinak. Proč by to "Pořádek" dělal, Rubický to asi nepotřebuje. Lídrem je navíc i Hudec a Tejnora. Takže to není spousta neškodných kolem jednoho lídra... Myslím, že pravý důvod toho papíru je zasít neklid a podezřívání do těch stran, které tam mají své "zástupce". Takže to mohll udělat úplně někdo mimo ten papír...

Nahoru

Re: 30/2014

Hudec a Tejnora jsou za zenitem... a v úvahu přichází jen ten, kdo na to má ... takže máte pravdu, že i SPOLEHNUTÍ ... může přijít v úvahu...

Nahoru

Re: 30/2014

Dnes jsem byl na návštěvě u bratra V Horní Libchavě a tam ten leták distribuovala Česká pošta společně s předvolební agitkou senátora MUDr. Tejnory. To je tak na okraj.....
PS: pane Bárto z Vás by měl i Larry Flynt radost.....

Nahoru

OMLUVA

Pardon,
nahoře je Skokan a vlastněi Vlček ... takže prostě i tito vypadávají. Čímž je to jasné... JAR naši otazníkovanou vyhrál...

Nahoru

Nová informace

Tak je tu buď JAR (pro hrají ale pouze finance, logika křížkování nikoliv), anebo ve hře zůstávají ještě SLK. I když se všichni společně usmívají z obřího billboardu u Crystalu, tak prosakuje na povrch, že Slaný se zrovna nemusí s Vlčkem a rád by se viděl na radnici. Tento tip bych nezavrhoval ani z důvodu, že jejich strana má bohatého sponzora v podobě bývalého kandidáta na senátora, který byl neúspěšný a marně léta usiluje o změnu územního plánu svých pozemků. K tomu potřebuje zastupitele, jsou v tom obrovské peníze. Můj tip je SLK a to teda fakt přehnali, je to politický hnus!

Nahoru

Re: Nová informace

To je přitažené za vlasy. Se Štěpánem jsem strávil několik dnů v kuse a nikdy o Vlčkovi neřekl špatné slovo, a to pro silná slova nechodí daleko. Že jsou jiné povahy, to s tím vůbec nesouvisí. Podle mě se jen snažíte odvézt pozornost od JARu. Navíc si nemyslím, že je u starostů někdo takhle blbej :o).

Nahoru

Re: Nová informace

Takto to spíše vypadá, že to Vy se snažíte odvést pozornost od SLK ;-). JAR je jasný z důvodů dostatku finančních prostředků, jiný důvod bohužel nevidím, na tom pamfletu je pouze jejich lídr (lídry tam mají i ODS a Zelení). Zřejmě to také žádní blbci nebudou. SLK financuje nejmenovaný neúspěšný kandidát na senátora, tak ti jsou také ve hře, blbí rozhodně nejsou a u "křížkování" mají 2 kandidáty :o). Berte to tak, že všechny komentáře pod tímto příspěvkem jsou pouhé konspirační teorie..I ty Vaše ;-). Ať je autorem kdokoliv, zřejmě se to celé mine účinkem a volby dopadnou, jak dopadnou.

Nahoru

Re: Nová informace

*

Nahoru

Re: Nová informace

To je jak akta X, až se sám sebe začínám bát:)..

ŠS

Nahoru

Re: 30/2014

Škoda, že Piráti nejsou transparentní a nepřiznají se k takový prasárně. To je řadí k jejich ubrečeným načerno vylepeným plakátům po městě. Asi jako kulturní ANO! NE! A ještě většímu nepořádku než jsme doufali.... Pánové... to chcete být veřejní představitelé?

Nahoru

Re: 30/2014

Stačilo by se trochu zamyslet a musí vám dojít, že neexistuje důvod, proč by Piráti něco podobného dělali. Ne - opravdu s tímto letákem nemají Piráti nic společného.

Nahoru

Re: 30/2014

Pane cervenacek, pokud by takovou antikampaň dělali Piráti, tak by na ní musel být zmíněn někdo z kandidátky. Rozhodně nejsme tak neinteligentní, že bychom se letáku nesnažili alespoň využít v náš prospěch. Danou kampaň dělal někdo ze stran, které jsou uvedeny jako vhodné pro voliče a mezi nimi scházíme... Nehledě na to, že na takto nákladnou kampaň nemáme jako alternativní politická strana bez větší podpory státu prostředky.

Nahoru

Re: 30/2014

Zajímavé přemítání. Může to být kdokoliv, podle mě i ČSSD, ODS nebo ANO. Jejich lídři nejsou přeškrtnuti. Může to však být taky úplně jinak.

Nahoru

Re: 30/2014

Tak jsem trochu pátral a mám info z důvěryhodného zdroje napojeného na ČSSD. Údajně by za pamfletem měla stát druhá partička v této straně. V České Lípě jsou totiž dvě základní organizace, které se neustále hádají a Žatecká nikoho z druhé základní organizace nepustila na kandidátku. Je logické, že z této partičky hodně lidí nemusí Žateckou a aby jí trochu zavařili, tak propagují dvojku a trojku na kandidátce - Mášku a Vlastníkovou. Už tady někdo nahoře psal, že to má asi přinést neklid do stran, které mají v pamfletu své zástupce. Tak tohle se opravdu povedlo, každý obviňuje Pořádek a nakonec to bude ČSSD. Pár lidí z té druhé partičky znám a schopnosti i prachy by na to měli, pokud je to tedy jejich práce...

Nahoru

Re: 30/2014

Tak jsem trochu pátral a mám info z důvěryhodného zdroje napojeného na ČSSD. Údajně by za pamfletem měla stát druhá partička v této straně. V České Lípě jsou totiž dvě základní organizace, které se neustále hádají a Žatecká nikoho z druhé základní organizace nepustila na kandidátku. Je logické, že z této partičky hodně lidí nemusí Žateckou a aby jí trochu zavařili, tak propagují dvojku a trojku na kandidátce - Mášku a Vlastníkovou. Už tady někdo nahoře psal, že to má asi přinést neklid do stran, které mají v pamfletu své zástupce. Tak tohle se opravdu povedlo, každý obviňuje Pořádek a nakonec to bude ČSSD. Pár lidí z té druhé partičky znám a schopnosti i prachy by na to měli, pokud je to tedy jejich práce...

Nahoru

Re: 30/2014á

Clouseau Znalec vypátral předvolební pecku. No budu raději věřit Vondroušovi. Je v páté partaji, tak hergot musí mit zkušenosti.

Nahoru