Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

3/2013

Nezbláznili jsme se už v případě ochrany osobních údajů? A nezbláznila se i Asociace krajů, když doporučuje občanům volit Zemana? Django nadchl. Příští týden na Čtyřlístek nebo na Světáky.

Svět se zbláznil, možná jen Evropa a ještě nejpravděpodobněji jen čeští úředníci. Myslím především ti, co mají na starosti školství. Od všech žáků a studentů, kteří se účastní různých soutěží, musíme mít souhlas jejich zákonných zástupců s tím, že jejich osobní údaje (jméno, bydliště, rok narození a škola) mohou být zveřejněny ve výsledkových listinách. Už na to vznikl i formulář. V chemické olympiádě vyšších kategorií musí být studenti zaregistrováni na portálu této soutěže, včetně e-mailu a telefonního čísla. Prý, aby se lépe monitorovala nadaná mládež. Skoro bych řekl, že tato dvě nařízení jdou proti sobě.

A jsem zvědav, co se bude dít, až se objeví čím dál hojnější rodič – prudič, který souhlasit se zveřejněním adresy nebude. Nebo až snaživá mamina souhlasit bude, ale její oportunistický manžel bude proti. Už třeba jen kvůli tomu, že jsou rozvedeni a dělají si naschvály. Bude dítě ze soutěže automaticky vyřazeno? A co když přivezu na olympiádu v chemii studenta, který nechce svůj e-mail a telefon poskytnout nějaké anonymní databázi?

Pomazané hlavy nahoře si zřejmě neuvědomují, jak těžko se dnes dítě zapaluje pro chemickou olympiádu. Právě mi vrcholí přípravy na jednu kategorii. Žádné dítě si zadání domácí přípravy samo nestáhlo, všem jsem to raději nakopíroval. Během tří pátečních odpolední jsem se zájemci procházel většinu modelových příkladů. I tak někteří ztratí hlavu a nakonec na test a laborku nepřijdou, někdo onemocní, jiného vezmou rodiče na lyže. A do toho jim teď ještě musím vysvětlovat, jak se mají zaregistrovat na portálu a že musí přinést souhlas rodičů.

V době, kdy na mě na každém druhém rohu míří kamera a někdo si mě natáčí při čepování benzínu, vybírání peněz či močení, budeme mít nakonec výsledkové listiny plné přezdívek nebo jen čísel jako někde v koncentráku.

No jo, jsem vypruzenej. Jak to bylo v těch Básnících? Dej blbci funkci a vymyslí lejstro.

Tak jdeme na volby. Ještě před čtrnácti dny se mi líbilo, jak to všichni prožívají, teď už mě to obtěžuje. Ať otevřu jakoukoliv sociální síť, do které jsem se zapletl, narazím jen na ty dva staříky, co chtějí být prezidenty, a komentáře k nim. Ale nakonec mě nejvíce nazdvihli hejtmani svým prohlášením, které vykadili na prvním jednání Asociace krajů České republiky v roce 2013.

"Kraje cítí potřebu se vyjádřit před 2. kolem prezidentské volby. Na dnešním jednání jsme se proto usnesli, že Asociace krajů ČR a drtivá většina hejtmanů ČR podporuje ve druhém kole přímé volby prezidenta ČR Ing. Miloše Zemana a vyzývá občany ČR, aby mu dali svůj hlas," vysvětlil předseda Asociace krajů České republiky a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Jednu chvíli jsem si myslel, že druhé kolo vynechám, ale po tomto prohlášení půjdu. To se fakt hejtmani sjíždějí ve svých limuzínách z celé republiky, aby pak vydávali takové slinty?

Naštěstí se od prohlášení distancoval náš hejtman Půta: "Jsem rád, že rozhodnutí o novém prezidentovi je v přímé volbě na občanech. Další přímá volba nás čeká až za pět let, věřím proto, že asociace krajů bude v příštím období především řešit konkrétní problémy fungování krajů, jejich vztahu k centrálním orgánům a života lidí v českých a moravských regionech a bude se méně věnovat politickým deklaracím, jako bylo dnešní prohlášení AKČR k prezidentské volbě."

Za žádného politika bych nedal ruku do ohně, ale někdy mi ten Půta fakt mluví z duše.

Oba dva fináloví kandidáti mají dost plusů i minusů na to, aby se mohli voliči svobodně rozhodnout, koho si vybrat, a nemuseli si kvůli tomu trhat občanky. 

Z nabízených akcí minulého týdne jsem stihl Nespoutaného Djanga. Tarantino je stále lepší. Vytvořil si svůj styl, takže provedením se film až tolik nelišil od Hanebných panchartů, jen zasazen byl do jiného prostředí. Čistý scénář s bohatstvím zápletek, něco takového v naší tvorbě posledních let skutečně nevidíme. Charismatičtí herci, chytlavá hudba. Takové filmy nemá smysl stahovat, ty chce vidět v kině. Pokud jste ho nestihli v Lípě, můžete na něj jít od čtvrtka v Novém Boru.

Co jiného, zajímavého se bude ještě dít příští týden na Českolipsku? Od pondělí Crystal nabízí další film nominovaný na Oskary: Pí a jeho život. V úterý můžete v Jiráskově divadle vidět divadelní úpravu slavného filmu Světáci. Sám jsem zvědav, jestli Petr Starý opět zamíří do vily Adéla, kde ve středu proběhne Povídání o Skotsku. V pátek pořádá město svůj reprezentační ples. V sobotu se v Doksech uskuteční slavnostní předpremiéra filmu Čtyřlístek ve službách krále.

 

 

Komentáře

Re: 3/2013

Tarantino je moc krvavej.Až si někdy myslím,že by potřeboval vyšetřit.Nejhorší film,co jsem kdy viděl je Kill Bill.Zmatený,roztěkaný,o krev tam jde až v první řadě.On si asi plní své dětské sny,vize a noční můry.Jenže až v pozdějším věku.

Nahoru

Re: 3/2013

Ne že by v tomto filmu krví šetřil, nicméně má tam pěknou dějovou linii, dokonce i morální rozměr by se našel. Mně se rozhodně každý jeho novější film líbí více. U prvních jsem nechápal, proč se stává takovou modlou, Hanebný pancharty jsem viděl dvakrát po sobě a zřejmě bych zvládl i potřetí.

Nahoru

Re: 3/2013

Dějová linie a morální rozměr se dá vystopovat ve všem.Dokonce i v těch osobních dopisech :-))

Nahoru

Re: 3/2013

Pro Jan Beran: pokud by každý z hejtmanů vystoupil sám za sebe, jako to učinili starostové, tak je mi to celkem šumák, jako mi je šumák, koho volí Helenka Vondráčková, Klaudius Kryšpín nebo Pinďa s Fifinkou, ale pokud takto "jednotně" radí celá asociace krajů, tak mi to šumák není. Součástí nějakého kraje jsem i já a nechci, aby si někdo myslel, že s tím souhlasím.

Nahoru

Re: 3/2013

Neznám názor ani Kryšpína, ani Fifinky s Pinďou. Někteří umělci nemají potřebu troubit do světa svou volbu. To jsem jen tak v rychlosti vysolil jména, co mě napadla.
Ani jsem teda nepátral po těch starostech, tak nevím, v jaké situaci to zaznělo a jak to bylo prezentováno. Ale obecně jsem proti podobným věcem, na tom se zřejmě shodneme.

Nahoru

Re: 3/2013

Na fotce podporovatelů p. Schwarzenberga jsem kromě bývalého starosty p. Půty rozeznal pány Dvořáka (N. Bor), Farského (Semily) a paní Burešovou (Doksy). Je vidět, že v našem okrese a kraji má TOP09 (3,62% v krajských volbách) skvěle provedené maskování za tzv. Starosty.

Za podstatné ale považuji, že v ČR je asi 6 200 obcí a tudíž i starostů a starostek ...

Nahoru