Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

36/2012

Objeveny Konstantinovy Lázně i Kočičí skály. Jak na mě zapůsobilo 7 dní hříchu? Několik fotek a jedno video. Hrůza v Crystalu.

Nechce se mi komentovat politiku na žádné z jejích úrovní, jsem docela příjemně naladěn z cestování a nechci si to zkazit. Samozřejmě sleduji dění na kraji a jsem zvědav, jestli koalice Změny a Starostů vydrží a jestli naplní aspoň některé naděje svých voličů. Třeba, že skončí doba malých i velkých domů, vyceněných hejtmanů či promrhaných peněz. Taky sleduji sněm ODS a nabývám pocitu, že tato strana je zřejmě nereformovatelná. Hele, už tu politiku komentuji. Pryč!

Před čtrnácti dny jsem avizoval, že jeden deník vynechám, páč chci celé podzimní prázdniny využít k cestování. Tentokrát jsme s manželkou nevyrazili nikam za hranice, ale přesunuli se do Konstantinových Lázní. Podle názvu jsem je sice znal, ale prakticky jsem pořádně ani netušil, kde jsou (mezi Plzní a Karlovými Vary). Ještě jsme mladý, takže jsme se neoddávali procedurám, ale za tři dny nachodili asi šedesát kilometrů po okolí, vylezli na kopce s pěti hrady, obešli všechny okolní naučné stezky. Opět jde o kraj, který mohu doporučit milovníkům nenáročné turistiky a romantiky. Finančně to nebylo moc nákladné. Za dvoulůžkový pokoj se vším vybavením a snídaní jsem platil 13 euro na den.

Včera jsem zůstal na Českolipsku. Nedbal jsem na předpovědi a vyrazil do lesů v okolí Osečné. Ukázalo se, že ani v našem kraji ještě nemám zdaleka všechno prochozené. Jinak bych nebyl tolik paf z Kočičích skal a z výhledů, které na Českolipsko nabízejí.

Za poslední týden jsem rovněž stihl dvě kina. James Bond je u nás doma kultovní věc a jeho poslední díl je opravdu vynikající. Takový návrat ke kořenům. Není nutné se o něm dále rozepisovat.

V pátek jsem byl Jarkem Hylebrantem pozván na slavnostní premiéru nového českého filmu 7 dní hříchu. Ze slavnostní delegace dorazil jen Igor Bareš, jehož tchán má nedaleko České Lípy chalupu. Společně s Jarkem Hylebrantem uvedli. Část proslovu si můžete přehrát:

Bohužel film mě nezaujal. Nabízí se srovnání s Habermannovým mlýnem, který byl rovněž natočen podle knižní předlohy Josefa Urbana. Zatímco však Habermannův mlýn měl spád, 7 dní hříchu je scenáristicky, režisérsky i střihačsky naprosto nezvládnuté dílko, ve kterém se zmateně pohybuje několik postav. Takový Jiří Schmitzer střílí a podřezává Čechy i Němce a nikdo neví přesně proč – hláška o německém životním prostoru to moc nevysvětlí. Přitom příběh vzájemného hledání manželské dvojice v době prvních poválečných dnů mohl být skvělé nosný. Neznat předlohu, ani bych ale nevěděl, že ona se skrývá, protože viděla něco, co vidět neměla. (Proč s sebou ale přitom tahá ženu v podání Anny Šiškové, která neustále hrozně kašle? Snad proto, aby se nemusela v půlce vřavy koupat v potoce nahá sama. Tato scéna byla samozřejmě natočena jen kvůli tomu, aby se mohla dát do traileru.) Jo a ještě mě u filmu vyděsila snad všechna klišé, která se dají vymyslet – rozházené věci, zmíněné koupání v potoce, tubera, revolucionáři, co dříve pomáhali Němcům, ruský voják atd.

Pro Českolipany je film zajímavý tím, že v něm jednu z hlavních postav ztvárnil právě Jarek Hylebrant. Měl skvělé image nadšeného nacisty, ale pouze jeden, nasupený výraz. Postavě rovněž uškodilo přecházení z němčiny do češtiny. Role v takovém filmu je velkým osobním úspěchem.

Přemýšlím, jaké najít klady, abych film úplně nezatratil. Snad jediná postava, která se na takových 80 % povedla, je lesník Jan v podání Ondřeje Vetchého. Člověk bez přílišných ambicí, který chce jen normálně žít, bez ohledu na to, jaký vládne zrovna režim. Pro klid svého manželství se bez okolků stane občanem říše. Dobrá byla rovněž kamera, která přinesla několik skvostných záběrů na Kralický Sněžník s Jeseníky.

Co nám chystá nadcházející týden? Můžete jít třeba do kina na oba filmy, které jsem zmínil. Bonda pod názvem Skyfall dávají třeba zítra v Crystalu, 7 dní hříchu v Novém Boru. V pátek v KD Crystal zazpívá Michal Hrůza. Já určitě zítra vyrazím do Liberce, kde vystoupí se svou chemickou show Michael Londesborough. O víkendu, jestli nenapadne sníh, opět zmizím v lesích, takže je možné, že deník bude opět až za 14 dnů. Uvedu pro jistotu, co mě zaujalo v programu na následující týden. Například projekt Český kalendář, který v Novém Boru v pondělí 12. listopadu představí Michal Horáček. Během týdne o tomto představení zveřejním tiskovou zprávu.  

Komentáře

Re: 36/2012

Krásné záběry, ale ta krajina s jezerem uprostřed na poslední fotografii je až neskutečná. Můžete identifikovat ty kopce se stolovou horou za jezerem?

Nahoru

Re: 36/2012

Jezero je Hamerský rybník, vlevo od něj Děvín a Hamerský Špičák. Stolovou horou je podle mě Tlustec.

Nahoru

Re: 36/2012

Mě zmátly ty Kočičí skály. Na Tlustec jsme se dívali z vyhlídky u Osečné, ale to byly Kavčí skály.

Nahoru