Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

37/2012

Už se blíží odhalení jmen krajských radních. Proč se neopraví střecha Unionky? Městští strážníci chtějí neprůstřelné vesty. Prodá se bývalá hasičská radnice nebo služebna městské policie? Přijede Jiří Schmitzer nebo Jan Kraus.

Čeká nás několik zasedání zastupitelů. 27. listopadu se již konečně dozvíme, jak bude vypadat složení krajské rady. Prozatím kolují mezi lidmi spíše dohady a politici sami jsou nyní daleko méně sdílní než před volbami. Mezi učiteli se například nejprve roznesla zpráva, že náměstkyní hejtmana pro školství bude odborová předačka Alena Losová, minulý týden se zase hovořilo o řediteli pedagogicko - psychologické poradny Miroslavu Hudcovi. Raději nekomentuji a nechám se překvapit. Program ustavujícího zasedání krajského zastupitelstva naleznete zde.

Po dvou měsících se nadcházející středu sejdou zastupitelé České Lípy. Pojďme aspoň letmo nahlédnout do programu jejich předposlední letošní schůzky.

Nejprve jsem si pročítal zprávu o činnosti rady města. Zaujalo mě třeba, že přezkoumání hospodaření města za rok 2012 společností Primaska audit stojí skoro sto dvacet tisíc korun.

Z rozpočtových změn mě zaujalo zpřesnění údajů o příjmech z DPH. Podle nich získá město z tohoto zdroje o 5,9 milionů korun méně, než předpokládalo. Ušetří se například dotace na položkách - bytové domy Lada - splátka úroků (2 miliony), oprava střechy Unionky (1,4 milionu), rekonstrukce spisovny Hálkova (0,7 milionu). Nové hřiště na Špičáku ještě není úplně využívané a už potřebuje opravit za 78 tisíc. Peníze se zřejmě získají převodem z peněz původně určených na družební styky.

Bezednou dírou jsou některé příspěvkové organizace města - například do Sportu Česká Lípa se lije v několika bodech. Takto třeba vypadá bod 2.18 ...rozpočet sportu navýšit na položce „Sport Česká Lípa, příspěvková organizace - příspěvek na ostatní“ o 1.048.000 Kč převodem z rozpočtu mzdy z položky „Městský úřad - mzdové výdaje“ částky 800.000 Kč a z položky „povinné pojistné a zákonné pojištění“ částky 248.000 Kč.

Kvůli schvalovaným změnám jsem si musel najít, co jsou to balistické vesty. Cituji z důvodové zprávy: "Při realizaci projektů prevence kriminality, na kterých se podílela i Městská policie, byl vznesen požadavek na nákup 2 ks balistických vest v celkové výši 20.000 Kč." V podstatě jde teda o neprůstřelné vesty. Přemýšlel jsem, jak policisté přišli na tento nápad právě při realizaci projektů prevence kriminality. Že by se setkali s žáky některé ze škol? Budu za čas v balistické vestě, vhodné k nošení i pod oděv, chodit do třídy i já?

Na zasedání se bude schvalovat i aktualizace Programu regenerace městské památkové zóny do roku 2018. Důvodem je především možnost čerpat státní podporu.

Do zastupitelstva jde rovněž projekt Revitalizace Pekelských rybníků.

Společnost Polyvanced GmbH si před časem koupila městské pozemky pro výstavbu nové haly. Teď by je chtěla městu zase prodat zpět, protože změnila strategii. Město rovněž schvaluje záměry prodat budovu na Škroupově náměstí, ve které donedávna sídlila městská policie, nebo bývalou hasičskou zbrojnici v Havlíčkově ulici.

A co nás čeká v nejbližších dnech v kultuře? Do kin jde poslední díl úspěšné série, ze které jsem ještě neviděl ani jeden díl. Tento se jmenuje Twilight sága: Rozbřesk - 2. část. Ve středu vystoupí v Crystalu Jiří Schmitzer. Od čtvrtka se v Boru i Lípě promítá adaptace úspěšného románu s názvem Atlas mraků. V neděli vystoupí ve cvikovském centru Sever Čechomor. Následující pondělí křtí v novoborském divadle Michal Vaněk své CD s názvem V galerii. V úterý se v Crystalu mihne Jan Kraus se svými hosty. V pátek začíná advent v Novém Boru, v sobotu se rozsvítí stromek v České Lípě.

Je jasné, když jsem uvedl vychytávky z programu na následujících čtrnáct dnů, že opět někam mizím. Od příští neděle až do následující soboty jsem se studenty v polském Niedamirowe na dalších dílnách úspěšného a evropskými cenami ověnčeného programu Lanterna futuri. Pokusím se, aby tato skutečnost nebyla na i-novinách znát, ale přece jen připojení v horách je trochu nevyzpytatelné, takže deník neslibuji.

 

Co zajímavého jsem podnikl v předchozích dnech?

Vypíchl bych tři akce. Minulé pondělí nezklamal Michael Londesborough, anglický popularizátor chemie, který vystoupil v liberecké vědecké knihovně. Tento čtvrtek jsem se ho pokusil napodobit během studentského dne, kdy jsme s kolegyní Pavlou po letech opět připravili pro studenty chemický cirkus. Vždy jsem z něj dopředu nervózní, nejsem zase až takový exhib, jak to občas vypadá, ale pak si ho neskutečně užiju. Z obou akcí nabízím krátká videa:

Soukromě jsem se oddával geochachingu. Minulou sobotu jsme si s kamarádem Pavlem koupili celodenní jízdenku na ježdění Prahou a sbírali keše stylem naskočit do tramvaje, popojet, vylovit, popojet. Takto jsme odhalili 46 kousků od Ladronky, přes Malou Stranu až do Vysočan.

Tančící dům přes Vltavu

Zřejmě poslední letošní pivo na zahrádce - pod Karlovým mostem

Nejužší ulička v Praze

Komentáře

Krajská koalice podepsána, nová vláda představena

Alena Lossová (Změna pro Liberecký kraj), resort školství, mládeže a zaměstnanosti

Představitelka Strany zelených, učitelka hudby od roku 1983, 6 let zastupuje školství v Českomoravské komoře odborových svazů. Za své hlavní téma považuje optimalizaci školství, prověření procesu optimalizace, návrat k tomu, jak proběhla optimalizace v minulém období. „Vše záleží na tom, jak se bude vyvíjet návrh financování regionálního školství, následující roky nebudou příliš příznivé pro školství, nechci, aby před krajským úřadem protestovali žáci či děti, chci vést dialog.“

http://www.tydenvlk.cz/politika-1/10827-krajska-koalice-podepsana-nova-vlada-predstavena

Nahoru