Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

39/2014

Korýtka rozdána, teď mrkneme na rozpočet. Brečí tady někdo kvůli Merymu? Riegrova stezka. Příští týden Exodus ve 3D. Bude Zdeněk Ježák  ředitelem knihovny?

Koalice to bere šmahem. Po odvolání ředitelky příspěvkové organizace Sport (více zde) došlo i na ředitele městské policie (zde). Neznám moc lidí v Lípě, kteří by kvůli nim brečeli. Obzvlášť městští strážníci byli právem i neprávem kritizováni několik let. Lubomíra Meryho drželo ve funkci zřejmě jen blízké přátelství s bývalou starostkou. Tolik pozitiva.

Kontroverzní jsou však následující kroky. Do Sportu byl na půl roku dosazen učitel tělocviku, který až patolízalsky podporoval Romanu Žateckou, svou spolužačku, a celou ČSSD před volbami. Policii bude šéfovat dvojka na kandidátce ANO 2011 Pavla Procházková. Kvůli tomu se stane už čtvrtou uvolněnou radní. S podobnou prací nemá zkušenosti, přestože se od začátku ukazuje, že bude asi daleko schopnější než její kolegyně na postu místostarostky. Zanedbatelné jistě nebudou ani finanční náklady. I s odvody milion?

A úspěšná nejsou ani zdůvodnění těchto kroků směrem k veřejnosti. Na jednu stranu si vážím toho, že město se nesnaží věci dlouho tutlat a tiskové zprávy dostáváme prakticky den po hlasování v radě či zastupitelstvu, ale přímé řeči starostky jsou jen pokračováním volební kampaně. Když už nejsou úplně mimo mísu – ale to se týká spíše tiskové zprávy reagující na údajnou opilost místostarostky Šafránkové (zde).

Čekám, co bude teď. Mají se třást i další ředitelé příspěvkovek? Už se mluvilo o tom, že hrad by se zase klidně mohl vrátit pod Kulturu. Ale prý to kvůli europenězům použitým na muzeum textilního potisku nebude tak jednoduché. Sociální služby asi ve stávající podobě přežijí, ODS je v koalici a jejich ředitelka v ODS. Podobné je to i s Kulturou. Změna v knihovně by nejspíše vyhnala lidi do ulic. Ve škole jsme si však dělali srandu ze Zdeňka Ježáka, že už je v ANO na řadě.

Sečteno, podtrženo, první krok byl v obou případech krokem vpřed, pak následovalo pokulhávání doprovázené nezvládnutým vysvětlením občanům. A stejné je to s rozpočtovým provizóriem. Koalice příliš dlouho řeší koryta a rozpočet aspoň mediálně byl v pozadí zájmu. Měsíc vylézaly na veřejnost pouze dohady o tom, kdo kým bude, aby se pak nakonec stejně ukázalo, že koalice bude vypadat tak, jak naznačovaly průsaky hned po volbách. Výbory, komise, odměny, instalace svých lidí ke korýtkům, šup, ještě jedna uvolněná radní a najednou je konec roku a rozpočet, jehož návrh je k dispozici od září, není schválen.

Ale upřímně - taky bych nechtěl po někom přebírat schodkové hospodaření. Provizórium tak pro mě není takový strašák, jakým ho budou dělat někteří opoziční zastupitelé. Jen si myslím, že si koalice opět naběhla a do roka a do dne bude ve stejné pozici, do které se Hana Moudrá dostávala skoro celou dekádu. Bude neoblíbená.

Dost o politice, ke třetímu zasedání nového zastupitelstva se vrátím příště.

Včera jsem si udělal malý výlet do Semil a prošel si Riegrovu stezku. Poprvé. Takové profláknuté místo a já po tři hodiny nepotkal ani nohu. Když nepočítám ty ve vlaku na druhém břehu. Doporučuji!

Co ještě by se dalo podnikat během vánočních svátků?

Kdo nechce Štědrý večer trávit doma nebo v kostele, má několik možností. Jam Session U Bílýho černocha, Vánoční party v Luxoru nebo Půlnoční zpívání na náměstí TGM. Od čtvrtka můžeme v Crystalu zjišťovat, jak se Ridleymu Scottovi podařilo ztvárnit Exodus. Potvrdí Hodinový manžel, že český film je už úplně v řiti? V pátek se můžeme zúčastnit vánočního výstupu na kostelní věž v Mimoni nebo vánočního koncertu ČDS v Bazilice Všech svatých.

 

Komentáře

Re: 39/2014

Bravo, Herr Bárta. Právě jste popsal elementární principy existence kapitalistické totality. Fakt....

Nahoru