Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

40/2014

Mrtvola promluvila a supi se slétli Druhý svátek vánoční. Zase nefungují městské stránky. Zvládnu outdoorovou kameru? Mimoňák v hlavní roli nového českého filmu aneb ukáže Kerekes zase prsa? Na ohňostroj do Doks. Proč se o půlnoci málem nezpívalo?

Minule jsem slíbil, že se mrknu na zápis z posledního zasedání zastupitelů, ale opět nefungují stránky města, takže jsem odkázán jen na tiskovou zprávu. Ta se věnuje především rozpočtovému provizóriu. Jeho pravidla jsou koncipována tak, že do doby schválení rozpočtu na rok 2015 budou od 1. 1. 2015 hrazeny pouze nezbytně nutné provozní výdaje na činnosti spojené s výkonem státní správy a samosprávy, závazky vyplývajícími z uzavřených smluv a nejnutnější výdaje na zabezpečení běžného provozu úřadu, fungování města a chod příspěvkových organizací města. Ostatní provozní výdaje mohou být čerpány vždy až po jejich jmenovitém schválení zastupitelstvem města včetně uvedení částky. V prvním kvartálu byl limit nastaven na 139 a půl milionu.

Letos město hospodařilo s 535 miliony, z toho se 22 miliony zadlužilo. Investice tvořily 98 milionů. V rámci rozpočtového provizória se počítá s investicemi 11 milionů, ale bez fungujících stránek se nelze podívat na nic konkrétního.

Mám za sebou rodinné návštěvy, ať u nás nebo jinde. Těším se, že aspoň část vánočních prázdnin využiji k cestování. I z toho důvodu deník předtáčím.

Dnes (v pátek) jsem si dopřál trochu politiky v podobě projevu prezidenta republiky Miloše Zemana. Nepřekvapil mě. O to více mě bavilo sledovat, jak rychle se vyrojily komentáře. Jakoby už novinářští supi číhali na příležitost klovnout si do mrtvoly. Ono v podstatě nezbývá, než napsat, že pan prezident mrtvolou je. Již nikdy nedokáže překročit svůj stín, umře nám s pocitem, že měl poslední slovo. Nikdy nepochopí, že bojovat proti režimu stylem, jakým předvedly Pussy Riot, je stejně legitimní, jako napsat pár týdnů před listopadem článek do Technického magazínu.

Nejlepším vánočním dárkem, který jsem dostal, se měla stát outdoorová kamera. Už jsem se těšil, jak v i-novinách udělám ještě jednu deníkovou rubriku, a postupně vás seznámím s výstupy na okolní kopce, sjedu kvůli vám Ploučnici, potopím se do Mácháče, navštívím v noci hřbitovy … Zatím je však kamera noční můrou. Natáčí v nestandardním formátu, takže jsem musel hodinu hledat nějaký konverzní program. Pak jsem zjistil, že obyčejný movie maker na XP  už zdaleka takový objem dat neutáhne, anebo to nezvládne můj stařičký PC. Vyzkoušel jsem asi osm různých free editorů, abych si nakonec zaviroval počítač a skončil u video edit masteru, který umí ustřihnout začátek a konec a slepit dvě videa dohromady. Popravdě se přiznám, že jsem toho o moc víc nechtěl. Neaspiruji na tvorbu uměleckých filmů, chci jen dokumentovat.

Ke kameře jsem si také musel dokoupit paměťovou kameru a držák – vybral jsem si ten na hrudník. Očekávejte proto, že vám budu v nejbližších týdnech zprostředkovávat Českolipsko z mé hrudi. Zkusil jsem to hned na Štědrý den, kdy jsem se těsně před půlnocí prošel po českolipském náměstí. U kašny se sešli příznivci geocachingu a pouštěli si lodičky, na pódium vylezla skupina nadšenců a zazpívala několik koled. Původní půlnoční zpívání bylo zrušeno, protože Petr Novák skončil těsně před Štědrým dnem v nemocnici.

Co se dá podnikat poslední dny roku 2014 a první dny roku 2015?

Ze začátku týdne můžeme do kina na Exodus anebo se zkrátka šetřit na Silvestra. Já asi skončím někde v lese, ale v divadle se bude konat tradiční silvestrovské představení. Tentokrát Jirásek představí staré nastudování Revizora. Správně naladit do nového roku se lze i v kině Crystal - Sexem v Paříži. Oslavy Nového roku si lze užít o den později na náměstí v Novém Boru nebo v Doksech, kde tradičně pořádají ohňostroj až po vystřízlivění. Do kin s rokem 2015 vstupuje film Burácení, který by nás měl zajímat kvůli představiteli hlavní role. Tomáš Hajíček je nejen rocker, ale i Mimoňák. Sekunduje mu Vica Kerekes.

Komentáře

Re: 40/2014

Ta kamera žádný šlágr tedy a to je škoda. Takový video seriál z Lípy a okolí by mohl být docela pěkný.
Jestli ji přinesl ježíšek a koupil ji v e-shopu před méně než 14 dny, tak doporučuju bez udání důvodu vrátit a pořídit něco rozumnýho. GoPro nebo ještě lépe Drift Ghost-S, která je za nižší cenu i lepší. Dálkové ovládání, mnohem lepší při natáčení ve zhoršených světelných podmínkách, dlouhá výdrž baterie, možnost napojení přes wi-fi na mobil vč. live náhledu. Vyjde na necelých 10 tis.
K editaci videa pak doporučuju program Sony Vegas PRO. Dá se koupit už někde kolem 8 tis. (dá se stáhnout i cracknutej bez virů :) Já ho chvíli taky na zkoušku používal takhle, ale pak jsem si ho koupil, protože je fakt boží)
Když si propojíte svůj YouTube účet s účtem u Google Adsense a necháte u videí zobrazovat Google reklamy a budete aktivně tvořit, tak se vám na provizích od Google ty náklady do roka vrátí. (jen musíte mít živnost + být tzv. "osobou identifikovanou k DPH" - nikoli plátce, protože Google má sídlo v Irsku)

Nahoru

Re: 40/2014

Hajíček je liberečák !

Nahoru

Poděkování Českolipskému dětskému sboru :-)

Velmi mne mrzí, že se koncert v čele s Petrem Novákem v Lípě nepovedl. V neděli ještě v podvěčer na poslední den vánočního slezského Christkindel marktu (trhu) v Görlitz předvedl se svým sborem úžasný výkon. Jemu i celému sboru zato patří dík. A malé doporučení pro českolipské: pokud příští rok budete chtít vsázet na jistotu, podívat se kousek za hranice a přitom nemáte rádi přílišné davy lidí, kteří navštěvují tradiční (podle mého soudu již zprofanované) vánoční trhy v Dráždanech, zkuste změnit směr a navštívit právě zmíněné trhy v Görlitz.

Nahoru