Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

40/2015

Kdy padne návrh na zřízení městské pekárny? Je možné uspořádat kulturní akci bez toho, abyste museli lézt do zadku politikům? Bude u nového bazénu dost parkovacích ploch? Kam na vánoční akce?

Zápis z listopadového zasedání zastupitelů už je k dispozici, tak se jdu mrknout, jak se jednalo o vzniku technických služeb, městských lesích a novém venkovním bazénu. Jaká stanoviska naši zastupitelé zaujímají?

Nejprve Městské lesy a jejich nová zakladatelská listina. Právník města Petr Trejbal se vyjadřoval zejména k tomu, proč mají být členové dozorčí rady jmenováni na dobu neurčitou. Podle něj je to praktičtější, protože k volbě členů nedocházelo současně a zvyšovaly se tím náklady spojené se zapisováním jednotlivých lidí. Naproti tomu Petr Skokan argumentoval tím, že může být výhoda, když všichni členové neskončí najednou. Petr Trejbal ještě vysvětloval, že není stejné být jmenován na dobu neurčitou a být jmenován nadosmrti. Ve skutečnosti může být člen dozorčí rady odvolán třeba čtyřikrát ročně. Doba nemá vliv na odvolatelnost. Bod byl zřejmě v koalici předjednán, a tak přes různé další návrhy byl schválen šestnácti hlasy. Proti hlasoval jen Petr Skokan.

Jednání o venkovním bazénu byl přítomen architekt Buchta, autor současné podoby sportovního areálu, který by rád venkovní bazén dodělal. Diskuse se vedla mimo jiné o zdroji vody. Stávající studie předpokládá napojení na vodovod, ne tedy s vlastním zdrojem. Tomáš Vlček se bál finančního poddimenzování, architekt Buchta přiznal, že ceny ve studii spíše předimenzovali.

Z další diskuse vyplynulo, jak velkou chybou bylo v této lokalitě nechat postavit Kaufland. Co když nebudou stačit parkovací místa?

Upřímně mě nejvíce zajímá, jestli budu moci dál zadarmo parkovat u ČSOB, kde je od zpoplatnění parkoviště u Crystalu poslední volná parkovací plocha v centru. Parkoviště u Crystalu jsem však stejně během dne nevyužíval, protože hledat tam místo byla většinou ztráta času. Placená parkoviště mi nevadí kvůli placení jako takovému, ale nemám rád ten stres s tím spojený. Nedokážu odhadnout, jak dlouho se kde zdržím - buď zaplatím zbytečně moc, anebo se klepu, abych se nedostal do křížku s nějakým inteligentem od městské policie.

Řešení padla od samotné koalice. Tomáš Binder věří, že občané rádi půjdou pěšky v rámci zdraví. Romana Žatecká podotkla, že v České Lípě je také MHD, která místem u bazénu projíždí. 

Co se týká zřízení nové firmy nazvané třeba Technické služby města, jde o fázi úvah. Místostarosta Juraj Raninec navrhuje vypravit se do měst, kde komunální služby fungují, a porovnat jejich náklady s těmi, které hradí Česká Lípa externím firmám. Největším skeptikem byl Tomáš Vlček, který prohlásil, že by město nemělo být zaměstnavatelem. Největší příznivec projektu, František Chot, mu argumentoval, že město přece nechce stavět továrnu nebo konkurenční pekárnu. Nakonec sedmnáct zastupitelů usnesení, které mimo jiné ukládá Juraji Ranincovi zajistit variantní analýzu právních a ekonomických možností dopadu a souvislostí případného záměru na zřízení komunálních služeb města Česká Lípa, schválilo. Pět zastupitelů se zdrželo, dva byli proti (Petr Skokan a Tomáš Vlček).

Mně na jednu stranu přijde legitimní hledat cesty, jak ušetřit veřejné prostředky, na druhou stranu přibývá aktivit, která nemohou fungovat bez dotací a jiných podpor od politiků. Nevydělá na sebe kultura, proto pořadatelé kulturních akcí musejí lézt do zadku politikům. Když se pak po volbách přeobsadí radnice, musejí začít lézt znovu od nuly. A někdy to nejde. Kolik koncertů jste v poslední době slyšeli a byli jste si u nich jistí, že by proběhly, kdyby se všechny náklady zaplatily jen ze vstupného? Leda tak, když považujete za koncert posezení s kytarou u táboráku.  

To samé se týká sportovních oddílů. Jedni politici je podporují, pak podpora skončí a z druhé ligy je najednou krajský přebor.

Týká se to novin a časopisů. Znáte ještě nějaké nezávislé?

Je snad možné, aby v našem rozvinutém kapitalismu na sebe vydělal zimní stadion či koupaliště?  

Politici nepřímo spravují okolní lesy, teď si ještě založí firmu, která bude svážet odpad, třídit ho, recyklovat, ale i uklízet, svítit, sázet stromky, provozovat MHD. A za dva roky nám přijde legitimní, že máme i tu obecní pekárnu. Ne náhodou je právě komunista Chot tím hlavním zastáncem projektu.  

Tak co dotovaného nám pořadatelé naservírovali pro příští týden?

V pondělí můžeme vánočně rozjímat se Štěpánem Rakem ve Vlastivědném muzeu nebo s pěveckým sborem Zpěvandule v mimoňském kostele. Ve středu odehraje vánoční koncert na náměstí v České Lípě Řemdih. Příznivci metalu mohu v pátek do Crystalu na Metal Rage vol. 3. Vystoupí mimo jiné Magma Hotel. V sobotu bude na vodním hradě Vánoční jarmark.

Komentáře

Re: 40/2015

Tedy pane Bárto, s tím "lezením do zadku od nuly" jste mne dostal :-)

Ale ano - máte v tom (bohužel) určitou pravdu. Máte pravdu také v tom, že sport, kultura ... si na sebe nevydělají a jsou závislé na dotacích (od "politiků"). Ale tak je systém dlouhodobě nastaven. To je právě role obcí, krajů a státu - že některé věci zajišťuji i buď finančně, nebo je přímo realizují svými zaměstnanci. Tak už to nějak historickým vývojem vzniklo :-)

Že se v tom projeví osobní preference, obliba ... - no, život je nekonečně pestrý. Jen doplním, k Vašemu příkladu s druhou ligou a sešupem do krajského přeboru, to proběhlo za jednoho vedení města, za jedné starostky - takže tam nešlo o lezení od nuly ...

K Technickým službám. Nevím, jestli jsem jejich "hlavním zastáncem", ale musím přiznat, že do volebního programu KSČM (která ji tam měla jako jediná z kandidujících stran) byla tato idea zapracována na můj popud. V posledních týdnech mám ale někdy pocit, že jejich největším zastáncem je místostarosta a význačný funkcionář krajské a místní ODS, místostarosta Raninec ...

Hezký den

F. Chot

Nahoru