Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

41/2012

Vždy před volbami se snažím nějak představit kandidáty, tentokrát jsem situaci podcenil. A to jsou první přímé volby prezidenta už doslova za dveřmi - 11. a 12. ledna. Možná jsem se k nim postavil tak lehkomyslně proto, že mi zatím připomínají spíše nějakou televizní reality show typu Vyvolení.

Soutěžící jsou vyřazeni, pak zase vráceni do soutěže. Někteří jsou nominováni diváky, jiní zase nadlidmi z produkce (rozuměj poslanci a senátory). A jelikož ty reality show zase až tak nesleduji, šla doposud kolem mě i volba prezidenta. Navíc mám problém s přímou volbou a trochu i s úlohou prezidenta vůbec. Na přímé volbě mi vadí, že tohle stádo, tedy chtěl jsem napsat: tihle moji spoluvoliči jsou schopní jeden den na hrad dostat Dominika Haška, druhý den Ivetu Bartošovou, Lucii Bílou, Lukáše Vaculíka nebo v tom nepatrně lepším případě Karla Gotta. Zkrátka toho, kdo se v týdnu objevil nejčastěji na titulce v Blesku. Jak někde řekl Václav Klaus, prezidenta zvolí média.

A na funkci prezidenta mi vadí, že vlastně nevím, jaká je jeho úloha. Je to monarcha nastrčený do republiky? Proč sídlí na hradě a chalupu má na zámku? Těch pár pravomocí, které má, by hravě mohl dělat někdo jiný.

Jsem však zvyklý k volbám chodit, takže i tentokrát se vypravím. Jak zatím prezidentské kandidáty vidím? Nabízím vám pár řádků svého zcela subjektivního hodnocení.

Přemysl Sobotka

Dvacet let je v politice, prošel řadou voleb, působil ve vedení Senátu. Je pro mě politicky průhledný, tuším, co od něj čekat. Není to žádný skokan z Blesku či jiného média. Na druhou stranu dlouho vede ODS v našem kraji a ta se netěší právě velké důvěře voličů, ani moji. Sice není oficiálně do ničeho namočený, ale politickou zodpovědnost za předlužený Liberec a za aroganci ODS v minulých letech nese. Je to typicky stranický kandidát.

Jiří Dienstbier

Kde se vzal, tu se vzal, objevil se usměvavý, skandály nezatížený politik rádoby nového střihu. Syn lidmi oblíbeného proutníka, topiče a ministra zahraničních věcí. Vypadá jako rychlokvaška, ale on byl poslancem už v roce 1992, v ČSSD je už patnáct let. Podle mě od ČSSD lepší kandidát než od ODS, nicméně stranického kandidáta partaje slibující létající pečené holuby pro všechny volit z principu nebudu.

Zuzana Roithová

Ze tří kandidujících žen je pro mě nejpřijatelnější. Prošla řadou politických funkcí - senátorka, ministryně, poslankyně evropského parlamentu. Problémem všech europoslanců je, že média moc nepátrají, co oni celé dny za ty nestandardní platy dělají. Nemáme tak informace o názorech paní doktorky. Takže jsem zapátral a hned jsem se začetl do jejího komentáře, kterým kritizovala Klausův projev na velvyslanectví Čínské lidové republiky. "Nedávný proslov premiéra Nečase a teď i nejvyššího představitele státu jenom potvrzují, jak moc nám autorita Václava Havla chybí. Nebo jsme ochotni kvůli sporným ekonomickým výhodám zaprodat i naši vlastní hrdost a charakter?" napsala mimo jiné. Mohla by být mým kandidátem, ale já nerad volím lidi, kteří se svou pasivitou odsoudili k prohře. Ženská na hradě by nás přiblížila skandinávským zemím, což by bylo dobře.

Vladimír Franz

Tak tohle je řízek. Podle studentských voleb jasná jednička, zvolitelná snad již v prvním kole. Pro ty starší však nepřijatelný kandidát. Jen se potvrzuje, že starší generace je xenofobnější než současní puberťáci. Jsem příznivcem recese, takže jsem klidně schopen ho v téhle show zvolit a těšit se na každé zprávy ze setkání prezidentů, na novoroční projev apod. Na druhou stranu, když už prezident musí být, tak asi lepší bude monarcha než kašpárek. A co je nejhorší: politicky je pro mě naprosto neprůhledný. Plusem je jeho vzdělanost.

Tomio Okamura

Ne a ne a ne! Je mi jedno, jestli vyhraje Japonec nebo Indián, ale je to pro mě typický produkt médií, který nemá žádnou názorovou linii. Jednou řekne, že se nebude odvolávat, pak zase, že ano. Vymlouvá se na to, že ho naštvali soudci. Sympatické mi na něm je, že pracoval jako popelář. Aspoň část kariéry jsme měli podobnou.

Vladimír Dlouhý

O kdysi nejoblíbenějším politikovi nebylo řadu let slyšet, aby se z ničeho nic objevil a kandidoval na prezidenta. O jeho současných politických názorech toho moc nevíme. Do politiky přinesl nový fenomén - hlasy si je možné koupit. Kritizovat ho za to nebudu, protože i pro mého syna bylo zajímavou brigádou shánění hlasů pod jeho kandidaturu. Vše mi přišlo navíc poměrně průhledné, nikoho to k ničemu nezavazovalo. Jen nevím, jestli je to pro společnost zdravé. Ale špatný je celý tento systém volby prezidenta.

Karel Schwarzenberg

„Karla“ mám lidsky rád. Je nad věcí, teď byl neuvěřitelně vtipný u Jana Krause. Jen se neuctivě bojím jeho stáří, státní pohřby nejsou můj oblíbený pořad. Také mi vadí, že mu je špatně rozumět. Je stranickým kandidátem, ale TOP 09 je mi ze současných parlamentních stran nejbližší.

Jan Fischer

Další z kandidátů, o kterých neuvažuji ani náhodou. Více než jeho komunistická minulost mi vadí, že se opět jedná o produkt médií, kterého nikdy neprověřily žádné volby. Politicky je pro mě značně neprůhledný. Možná je odborník na finance, ale u lidí sbírá body jen tím, že většině nevadí.

Táňa Fischerová

Mám ji ve škatulce bláznivá ženská. Jak prohlásil jeden můj kolega: je to taková celostátní Abrmanová (mimo jiné kandidátka Změny pro Liberecký kraj v krajských volbách). Body získala především tím, že se kámošila s manželkou prezidenta Havla. Je pro mě až moc nezávislá, prakticky neprůhledná.

Jana Bobošíková

Ta vyhrát, tak snad emigruju. Když byla řadovou redaktorku, díval jsem se často na noční komentáře jen kvůli ní, prostě tyhle macaté typy s výraznými rysy můžu. Jako političku ji úplně nesnáším. Arogantní, povýšená, udělala si z politiky byznys pro celou rodinu. 

Miloš Zeman

Asi politik, ze kterého mám nejsmíšenější pocity. Kdysi jsem se těšil na každé jeho vystoupení, od přečtení jeho knížky je u mě v nemilosti. Jeho bonmoty mě ale baví doposud, byť jsou stále trapnější. Zřejmě si myslí, že všechno, co se v téhle zemi stalo dobrého, tak bylo kvůli němu. Samozřejmě: za všechny chyby můžou ti druzí. Jeho Zemanovci do politiky vytáhli řadu kreatur. Zkrátka měl zůstat jezevcem z Vysočiny. Jako prezident by však rozhodně nebyl nudným. Do třídy bych si ho však nepověsil.

Komentáře

Prezidentské volby

S hodnocením pana redaktora se v podstatných rysech ztotožňuji. Většina kandidátů chrlí uhlazené naučené fráze, přičemž si dávají pozor, aby neřekli cokoliv nepopulárního, či neprozradili, co si myslí. Pominu-li pro mne nepřijatelného M. Zemana, vydělují se z šedi pelotonu dva konzervativní kandidáti, kteří by u mne postoupili do druhého kola. Vl. Franz, jenž o položené otázce přemýšlí a poté rozvážně odpovídá. Je velmi konzervativní, uznává pouze klasickou hudbu, internet a Facebook přijímá s nedůvěrou, resp. považuje je za žrouta času, což by jej mělo u mládeže spíše diskvalifikovat. K. Schwarzenberg mluví jak mu zobák narost, není populista, nebojí se zastat Izraele a postavit za církevní restituce. Proti Vl. Franzovi má výhodu v tom, že je dlouho v politice, víme, co od něj můžeme očekávat, a investigativci na něj už sotva vyhrabou nějaký skandál. Vysoký věk je sice handicapem, ale "nikdo není dokonalý". Chystám se jej volit.

Nahoru

Re: 41/2012

Když už si s tím seznamem dal kolega Bárta úctyhodnou práci, zaslouží si poučené přečtení a zamyšlení ještě jednou dnes, než se vydáme volit.

Nahoru