Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

41/2015

Probudil jsem se poměrně brzy a deník začínám psát ještě před snídání. Pindá z hladu, určitě si někdo pomyslí.

Nejprve ke snům. První, který jsem si zapamatoval, byl o teroristickém útoku na naši školu. Stovka obětí. Vizuálně hnus, ale pozitivní bylo, jak se všichni studenti semkli a pomáhali si. (Evidentně je to reakce na to, jak na mě emocionálně zapůsobily stromky přání ve škole - zde.)

Druhý byl už trochu lepší. V rámci evropského projektu Erasmus plus jsem vyrazil na praxi do nějaké podhorské vesnice na Slovensku. Sen končil tím, že jsem dojel do hospody na motorce a řešil, jestli na Slovensku můžu pít pivo a pak řídit.

Taky se vám zdává o práci?

Pak jsem se probudil a ještě v posteli si pustil Klusákův dokument s názvem Matrix AB. Teda, Zdeňku Ježáku, za koho v tom ANO kopeš? Ale jo, beru, že dokument dokáže udělat blbce i génia prakticky z každého. Pro neznalé – je to časosběrný film o Andrejovi Babišovi, toho času předsedovi hnutí ANO a ministru financí České republiky. (Pustit si ho můžete zde.)

Nejvíce mě mrazilo při části z Čapího hnízda – to je taková Babišova chajda postavená z evropských peněz. Rozmlouvá s velvyslancem Maďarska a závidí mu, že Orbánova strana má v maďarském parlamentu většinu a nemusí se s nikým bavit.

Uběhlo dvacet let a najednou zase všichni toužíme po tom, aby někdo měl v parlamentu většinu, toužíme po silných vůdcích. Chápu, že v Rusku nevydržela demokracie dlouho, ale proč se hroutí v Maďarsku? Další na řadě bylo Polsko. Podle mých polských přátel se u nich ústava po posledních parlamentních volbách stává cárem bezcenného papíru.

A jak to dopadne u nás? Bude jedno, jestli půjde o volby krajské, evropské, komunální nebo parlamentní, navrch budou mít ti, co nabídnou rychlá řešení. Hnědostrany vystěhují muslimy na Měsíc a nechají vypálit mešity, Babišovci, Uklízeči a další rychlokvašky naslibují zrovna to, co bude aktuálně lidi trápit. Třeba si ještě nevšimli, že do Lípy nevede dálnice, možná s tím pivovarem by se mělo něco dělat …

Po Babišovi jsem rychle prolítl weby. Ano, někteří občané se voliči nikdy neměli stát. Na ukázku vybírám dva nejlepší kousky.

Iva V. (diskuse na iDnes pod článkem o včerejší StarDance): „Já s rodinou pro Lukáše Pavláska hlasuji jako protest proti lživé propagandě jejich "zpravodajství", proti rozlezlému molochu ČT.“

Další vypatlanec je přímo z České Lípy. Jmenuje se Lukáš M. a v diskusi pod příspěvkem na facebooku, který se věnuje údajným slibům politiků před volbami, napsal: „To jste si ještě nezvykli, že naši soudruzi politici jsou schopný před volbama nablejt cokoli, jen aby se ke korytům dostali? Podívejte se na ty nenažraný prasata v parlamentu a v senátu. No a ryba smrdí od hlavy. Takže tu tradičně naslibovali hory i s horákama a po volbách hlavně zase hrabat na malou domů. Že slavné osazenstvo radnice... Dokud je někdo nechytne za držku a nevyšle nejbližším oknem na dlažbu, nikdy se nic nezmění. Je to smutné, ale je to prostě tak.“

Zkrátka nesnáším tohle generalizování. Panu Michálkovi nikdo nebránil, aby se před volbami angažoval a stal se tím nenažraným prasetem. Jedním z důvodů, proč lidé nejdou do politiky, je skutečnost, že je za to někdo odsoudí, někdo je hodí do jednoho pytle. Samozřejmě, i v Lípě vidíme, že někdo své politické angažmá pojal jen jako možnost se lépe zajistit. Na druhou stranu, přes všechno, co jsem kdy napsal, si nemyslím, že třeba Romana Žatecká či Juraj Raninec, šli do politiky kvůli korytům. Můžu nesouhlasit s některými jejich kroky, může si mi nelíbit jejich prezentace, můžu mít jiné preference, ale nemůžu nevidět i některá pozitiva. Ano a dokonce i já můžu kandidovat ve volbách a postávat s koblihami na nádražích.

Vida, přece jen jsem se měl před psaním najíst. Tak ještě kouknu do programu, co by se dalo příští týden podniknout.

V úterý bude v městské knihovně vyprávět Ladislav Smejkal o pohádkách a pověstech našeho kraje. Ve středu budou v Jiráskově divadle Komici s. r. o. Ten samý den minutu před půlnocí startují nové Star Wars. V pátek se můžete podívat, jak zvládají vánoční trhy v Mimoni a při tom třeba navštívit v muzeu výstavu věnovanou stavebnici Merkur. Večer je jeden koncert v Žizníkově (Collegium Verbascum), druhý v Crystalu (Václav Neckář). V sobotu je to podobné, jen v Crystalu Wohnout a Vypsaná Fixa a U Bílýho černocha koncert měsíce - Libor Šmoldas a Petr Moc.  

 

Komentáře

Re: 41/2015

Můj osobní názor je ten, že dokumenty pana Klusáka je třeba brát s velikou rezervou. Asi jako dokumenty pana Michaela Moora, ke kterému občas bývá i přirovnáván. Hodně zachycených emocí, málo faktů a příliš zřetelný postoj autora. Převaha subjektivního pohledu nad zachycením skutečnosti. Vizte např. jeho "dokument":
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10408111009-cesky-zurnal/212562262600001-zivot-a-smrt-v-tanvaldu/

Absolutně nerozumím tomu, proč taková díla produkuje Česká televize, která je financována z drtivé většiny prostřednictvím povinných koncesionářských poplatků českých občanů a frem vlastnících televizní přístroj. Na subjektivně až manipulativně pojatých dokumentech totiž nespatřuji žádný veřejnoprávní zájem. Ale to by bylo asi na jinou debatu.

Nahoru

Andrej Babiš

K panu Andreji Babišovi:
Každý, kdo nějakým způsobem podporuje tohoto pána, nechť si to srovná se svým svědomím. Nyní nebo alespoň v budoucnu. Každý z nás se občas mýlí, každý udělá ve svém životě chybu. Podstatné je, aby byl schopen a zejména ochoten si svůj omyl přiznat.
V dnešní době lze díky internetu získat necenzurované informace. Dovolte mi tedy poněkud nekorektní osobní poznámku: překvapilo mne, že Vás mrazilo až při sledování toho zmiňovaného dokumentu. Snad mi ji odpustíte, vzhledem k tomu, že osobnost i záměry toho pána byly čitelné již ve volebním roce 2013.

K Čapímu hnízdu: přestože se o tom moc nepíše: v nedávné době bylo podáno (anonymní) trestní oznámení, které popisovalo zásadní nesrovnalosti:
http://echo24.cz/a/ifLbb/bradacova-proveri-babisovo-capi-hnizdo
Tak snad se ta dotační rošáda konečně prověří. Faktem je, že firmy pana Babiše jsou významnými příjemci evropských i národních dotací. A že pan Babiš tento fakt promítá do svých rozhodnutí jako místopředseda vlády. A že na směrem na západ od nás by byla jeho pozice neudržitelná.

Uběhlo dvacet let a najednou zase všichni toužíme po tom, aby někdo měl v parlamentu většinu, toužíme po silných vůdcích.
Nesouhlasím. Tyhle touhy v ČR mají možná členové a voliči hnutí či stran jednoho muže, což definičně v současné době splňuje zejména hnutí ANO.
Ostatní aktivní lidé se sdružují v jiných politických stranách či hnutích, ve kterých hájí své zájmy. Ti pasivní je pak volí a ti ostatní, neteční či alibisté, kašlou na jakékoliv volby.
Většina z nás nechce silného vůdce, protože víme, že o svých záležitostech si nejlépe umíme rozhodnout my sami. Zároveň víme, že o některých (odborných či jinak komplikovaných) otázkách je pak lepší, když o nich rozhodují ti, které jsme tím pověřili a kteří se tomu věnují na plný úvazek.
Většina z nás jen chce, aby pravidla byla jednoduchá a pro všechny stejná. Aby fungovala rovnost a vymahatelnost práva. Aby systém chránil ty slabší (občané ČR jsou velmi solidární, viz charitativní sbírky), ale zároveň aby nedělal z nás ostatních nesvéprávné idioty, kteří ve svém jednání údajně potřebují stále více zákonných regulací typu vyhlášek, zákonů, nařízení či směrnic.
Většina z nás chce, aby ti zastupitelé, které jsme zvolili, plnili svůj volební program a zastupovali tak naše zájmy. Opakuji: naše zájmy, tj. zájmy jejich voličů. Ale pokud opakovaně dochází k tomu, že nepodstatná část zvolených politiků toto neakceptuje, tj. místo prosazování zájmu svých voličů upřednostňuje mediální, byrokratický či eurounijní diktát, pak se nedivme, že někteří občané/voliči rezignují a uvěří tzv. spasitelům. Mužům tvrdé ruky. Je to naivní a zničující, ale lidsky pochopitelné.

Nahoru

Re: Andrej Babiš

Poznámku vám odpustím, ale já na ANO upozorňoval už dávno před volbami. Takže mě nezamrazilo poprvé až nyní. Ale tak nějak jsem ho vytěsnil, dokument mi jen připomněl, že tady stále je. 

Nahoru

Re: 41/2015

Nejvíc mě na MAtrix AB dostalo, ani ne tak finanční machinace, ublížený zemědělec či jjiné nastíněné kauzy, ale jazyk, způsob vyjadřování a chování pana ministra financí . To jsem se i občas styděl...
Velmi podobné pocity jako v případě nejvyššího ústavního činitele, pana prezidenta České republiky, pana Zemana...aneb variace na téma "Co jste mi zvolili, to tam máme..."

Nahoru

Re: 41/2015

Matrix AB: Nebezpečí nelze dost dobře zdokumentovat "objektivně", jak by chtěla sou. Ano (ANO?), hodně voličů si pochutnalo na koblihách - a pak šli volit. Snad postupně otvírají oči. (Viděli jste třeba včera paní poslankyni, která opakovala "kuří nožky dole" a "kuří nožky nahoře" tak dlouho, než národ pochopil, že to mají být obyčejné uvozovky? Ta byla sice z Úsvitu, ale tam vybírají své zástupce stejným způsobem = kdo se přihlásí, a pak ho šéf schválí. O paní místopředsedkyni za ANO taky kolují veselé příhody ze sněmovny.) Ostatně na konci dokumentu mohl pan Babiš říct co chtěl a jen opakoval, že je to podraz...

V závěrečném odstavci mě sou taky moc nepřesvědčuje: "Většina z nás chce, aby ti zastupitelé, které jsme zvolili, plnili svůj volební program a zastupovali tak naše zájmy. Opakuji: naše zájmy, tj. zájmy jejich voličů. ..." atd. Co je to většina? Koalice? I v ní je několik stran a každá má své priority a jejich řešení si představuje trochu jinak. Výsledkem je vždycky (rozumný) KOMPROMIS. Vládu tvrdé ruky požadují v normálních dobách jen ti, co názorovou pluralitu a pomalejší procesy zastupitelské demokracie vůbec nechápou. Vlastně jsou to příznivci tzv. "přímé demokracie", kterou ovšem Ústava ČR nezná.

Ale uznávám, taky jsem zaujatej:
http://reportermagazin.cz/glosy-o-schizofrenii-a-o-babisovi/

Nahoru