Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

6/2013

Nahrávají na radnici jednání na magnetofon? Změny ve výborech. Budou jezdit centrem České Lípy kamiony? Kudy? Taky byste chtěli na své podnikaní dostat čtvrtinu peněz od města? Do muzea na Valentýna za polovic, v sobotu zadarmo. Vyberte si.

 

Nějakou chvíli jsem se nevěnoval komunální politice, prokaučoval jsem tak minimálně jedno zasedání zastupitelů. Sice jsme z něj nejzajímavější informace přinesli (například o letní kavárně v parku - zde), ale přesto jsem se rozhodl ještě něco vytěžit ze zveřejněného zápisu.

Hned ve druhém bodě se schvaloval Jednací řád Zastupitelstva města Česká Lípa. Podle diskuse byl šit trochu horkou jehlou, protože v něm nebylo jednotné pojmosloví, ale více mě pobavila diskuse, která vznikla díky Marii Nedvědové. Ta upozornila na skutečnost, že v řádu se hovoří o magnetofonovém záznamu. Vím ze školy, že děti už prakticky nevědí, co je to magnetofon. Miroslav Hudec navrhl obecnější pojem elektronický záznam, Petr Máška zvukový záznam. V zápisu není, jaké slůvko v Jednacím řádu nakonec je.

Došlo k odvolání a jmenování některých členů výborů. Opozice chtěla na poslední chvíli do Výboru pro sport za odstupujícího Jiřího Šubrta dosadit Martina Hájka, ale 11 členů koalice se zdrželo hlasování. Členem jmenovaného výboru se tak stal akademický malíř Atila Vörös. Musím se Atily zeptat, který sport dělá. Těší mě, že Jirka Gottlieber bude pracovat ve Výboru pro kulturu a cestovní ruch.

Další větší diskuse se rozhořela kolem bodu 15 - Zápisy z výborů. Petr Skokan tvrdošíjně chtěl plán práce jednotlivých výborů. Většina předsedů mu odpověděla, že jsou součástí zápisu z prosince. Rýpalka Jana Rychtaříková se podivovala, že výbor pro kulturu a cestovní ruch nechce podpořit 120 tisíci pana Jasanovského, který provozuje ve městě akvárium. Martin Prokeš vysvětloval, že není možné podporovat někoho soukromé podnikání takovou částkou, když má roční náklady 400 tisíc, navíc neumí spolupracovat například se školami nebo nedokáže svůj projekt propagovat.

Nic víc mě zase až tak nezaujalo. Moc nechápu, proč opozice nemá své členy v některých výborech. Když ale čtu jejich výlevy (a to chyběl Jaromír Štrumfa), děsím se výsledků příštích voleb. Rozumné připomínky mívá většinou jen Petr Máška.

Ještě jsem si rozbalil přílohu bodu nazvaného Stanovisko města Česká Lípa k úplné uzavírce silnice I/9 - rekonstrukce mostu nad Moskevskou ulicí. Překvapila mě stručnost žádosti. Vždyť uzavírka páteřní silnice totálně změní život ve městě. Přikládám žádost i letmo nakreslené návrhy objízdných tras.

Minulý týden na kulturu nějak nebyl čas. Za sedm dnů jsem sice stihl dva maturitní plesy, ale zejména ten první jsem dospával další dva dny. Ne, alkoholu jsem se ani nedotkl, ale prostě rád chodím brzy spát a rád brzy vstávám, noční akce pro mě nejsou. Když teda zrovna nejde o nějakou lumpárnu v lese. V pondělí jsme ve škole měli den otevřených dveří, který veřejnost využila v počtu nečekaném. nabízím dvě videa, která jsem i-novinami už protočil.

V úterý proběhne v českolipské knihovně přednáška PhDr. Václava Petrboka, PhD. Z Ústavu pro českou literaturu AV ČR na téma F. B. Mikovec. Ve čtvrtek je Den svatého Valentýna (a vlastně celý týden je Týdnem manželství). Do Centra textilního potisku mohou všichni zamilovaní za padesát procent ceny (když počkáte do víkendu, je v muzeu den otevřených dveří a můžete si ho prohlédnout i zadarmo). Ten samý den míří do kin Babovřesky. Do Crystalu by měl 18. 2. dorazit i Zdeněk Troška. V sobotu bude v Zákupech Masopust.

Komentáře

Re: 6/2013

Chápu to z plánku dobře, že objížďka povede kolem radnice a pak ulicí Jindřicha z Lipé?

Nahoru

Re: 6/2013

Já z těch plánků chápu, že projektant firmy Pontex s.r.o., nikdy nebyl v České Lípě a "objízdné" trasy dělal jenom podle mapy/plánu města.

Navrhnout objížďku přes nám. Edvarda Beneše - prostor mezi OD Andy a OD Uran (Banco) může jen ...

Dopravu nad 12 t by bylo vhodné odklonit ve velkém předstihu už před CL, ze všech směrů; pro ostatní dopravu asi udělat dvě jednosměrné větve: 1. zhruba tak, jak je v návrzích (Špičák); 2. z oblasti kruháku v Roháče z Dubé přes Střelnici a Sever. Je otázkou, kam pokračovat od toho kruháku - Havlíčkovou (?), Českokamenickou na Slovanku (?).

Nahoru

Re: 6/2013

no Milane rád ti odpovím tady veřejně... mám moc rád hokej a myslím že se v něm angažuji docela dost (už kvůli logu ale hlavně kvůli dětem, můj syn totiž hraje , nic moc ale hraje). Ne že bych ho uměl, to už asi nedohoním ale jsem rád že se českolipský hokej zase dostává tam kam patří - to znamená do povědomí veřejnosti jako jeden z nejoblíbenějších sportů a HC Česká Lípa jako klub s čistím štítem, což se ještě donedávna říct rozhodně nemohlo (známe své pappenhaimské, že ano) . Jako člen výboru HC mohu jen kvitovat mé jmenování a jsem jím poctěn. A snad dokážu pro sport(nejen hokej!!!) ovlivnit i maličkosti tak jako v kultuře.

Nahoru

Re: 6/2013

Taky mi to tak přišlo, pane Chote.

Nahoru

Re: 6/2013

pokud vím, tak se radnice někde dušovala, že objízdná trasa skrz město je nemyslitelná

Nahoru

Re: 6/2013

Tak jsem se projel po mostě, který se má opravovat a způsobit v Lípě na půl roku dopravní kolaps a navrhuji, aby se žádná objízdná trasa přes město nepovolovala. Ať si investor nechá vypracovat projekt postupné opravy při střídavém zprůjezdnění jednoho pruhu. Ten most je dost široký na to, aby 2/3 mohli být uzavřeny a na 1/3 probíhal obousměrný provoz řízený světelnou signalizací. Nevěřím, že to nejde. Ale to by někdo musel zvednou zadek ze židle jít na čerstvý vzduch a začít používat hlavu. A to samé délka opravy. Nevím proč, ale všude ve světě se na důležitých stavbách pracuje nepřetržitě ve dne i v noci.

Nahoru