Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

9/2013

Chybí lidem sex? Proč lidi čtou prasečkáře? Kolikrát nás v Lípě politici ještě podvedou? Mějte se tu týden dobře!

Zrovna jsem se chystal předtočit deník před svým odjezdem na hory, když mi přišel text místostarosty Tomáše Vlčka věnovaný stejnému tématu – zde. Naše názory se prakticky shodují. Také s hrůzou sleduji, jak se lidé mobilizují proti něčemu, co není. Pan místostarosta se bojí některé věci a lidi nazvat pravým jménem, takže to bude asi trochu na mně. Jedním z katalyzátorů dění je bývalý redaktor Českolipského deníku a dnes vydavatel údajně jediných nezávislých novin v České Lípě. Komicky je nazval Městské noviny Česká Lípa (Neoficiální tedy Pravdivé).

Pohybujeme se v branži zhruba stejně dlouho, ale asi máme jinou zkušenost. Dle mě neexistuje nezávislost, stejně tak je pravda velmi relativní. Ale, co: vráží do své činnosti spoustu volného času a zřejmě nemá co na práci. Jen mi vadí, že podobně jako někteří politici brnká lidem na ty nižší, někdy přímo nejnižší pudy. (Podobně mě naštval Petr Skokan, když do Věcí veřejných nalákal pár lidí, kteří mohli být pro politiku přínosem. Nyní jsou zklamáni a o politiku aspoň deset let nezavadí.)

A třeba není náhodou, že právě Petr Jeník, výše zmíněný samozvaný hlasatel jediné pravdy, má nyní stejné zájmy jako Petr Skokan. Výstavba nákupního centra totiž může velmi ohrozit podnikání v sousedním Andy.

Přiznám se však, že této konspiraci moc nevěřím, Jeník jen ukájí své ambice, touží po větší pozornosti, po větším počtu lidí, kteří ty jeho bláboly čtou. Tento pocit totiž moc dobře znám - podobné ambice mívám také :o)). Obzvlášť z počátku svého psaní jsem si myslel, že čím budou mé články senzachtivější, bulvárnější, tím budou čtenější a tím bude mé ego spokojenější.

Ano, vyměkl jsem, více mě baví psát seriály o zajímavých osobnostech, o historii, seznamovat čtenáře prostřednictvím Karla H. se zajímavými místy, než vysedávat na zastupitelstvu a hledat za každým úšklebkem Hany Moudré touhu po úplatku.

Přestože jsem však vyměkl, lidem a ani Jeníkovi se nedivím, politici v České Lípě nás v minulosti podvedli několikrát. Kdyby tomu tak nebylo, třeba by na Špičáku stála rozhledna otevřená pro turisty, třeba by výhledu na Špičák nebránily krabice megakrámů, třeba by vedle Alberta nestály tzv. sociální byty, z kterých měli zisk snad jen politici a stavební firma. Taky je možné, že by některé paneláky na Severu nebyly poloprázdné, třeba bych nemusel zažít koncert, na kterém se amnestovaný Pomeje poplácává s naší starostkou. Pro někoho je podvodem, že na radnici sedí místostarosta, který se původně vůbec nedostal do zastupitelstva. A před ním tam byl místostarosta, který se v mládí účastnil přepadení benzínky. Konec konců, ani Tomáš Vlček neměl být ve svém prvním volebním období místostarostou, protože voliči dali přednost jinému kandidátovi.

Přesto přese všechno si myslím, že ti odporní a podvádějící politici jsou menší zlo, než lidé šířící blbou náladu mezi už tak dost zdeptaným lidem. Volby pravděpodobně zfalšované nebyly a ti, co jsou na radnici, byli zvoleni. Nemáme většinový systém, takže k vládnutí byla potřeba koalice. A upřímně řečeno, Moudré a spol se nedivím, že nechtěli jít do koalice se Skokanem a Žateckou. Tak proč pan Jeník ve svých rádobynezávislých novinách vykřikuje, že se starostka drží zuby nehty, přestože ji tam nikdo nechce.

A co více – učí na nich čtenáře například to, jak z ní udělat prase. Bože, ochraňuj Českou Lípu a vůbec celý svět před tím, aby Jeníkové vládli radnicím nebo veřejnému mínění.  

Brr, mizím na sníh, proženu tělem něco oxytocinu, adrenalinu, serotoninu a jiných tělu vlastních drog. Vám doporučuji to samé.  

Komentáře

Re: 9/2013

Rozumím názoru a respektuji jej. Co mi ale chybí, je snaha o pochopení. Dopouštět se stejné chyby jako ten, kterého kritizuji, nahrává jen dalšímu dohadování se o pravdě jednoho či druhého. Ať je kritika Petra Jeníka pravdivá více či méně, ať je přiměřená či nepřiměřená a ať je účelová či nikoli, neznamená to, že si z ní nemůže každý z nás něco odnést, stejně jako si můžeme odnést něco z kritiky zaměřené na Petra Jeníka samotného. Každý má svou motivaci, a ta může být chvályhodná u někoho více a u někoho méně. Avša nehleďme na motivaci a hodnoťme obsah sdělení. Opravdu je třeba kvůli nejasné motivaci automaticky opomíjet to, co nám někdo říká? Nepodceňujme čtenáře. Ne každý, kdo čte názory Petra Jeníka se s nimi musí automaticky plně ztotožnit. Může si na základě nich dotvořit svůj vlastní názor a případně se může začít blíže zajímat o věci, o který doposud nevěděl. K tomu podle mne veřejné kritiky slouží. Pokud si jejich pisatel na nich shodou okolností mastí své ego je nepodstatné a je to jen jeho věc. Každá reakce na kritiku má opět čtenáři pomoci zorientovat se v problému. Pochopení kritiky pak podle mne znamená, že nehodnotím osobu kritika, ale že si vezmu z obsahu to podstatné.

Nahoru

Re: 9/2013

Tomu říkám umění ambivalence, pane Bárto.
Nejdříve se obviňujete jak jste vyměkl, pak obviňujete politiky, jak jsou nemorální, ale nejvíc ze všeho nakonec obviňujete lidi, kteří se odváží politiky kritizovat, když vy, jediný spravedlivý, co už všechno viděl a zažil a všude byl, jste poznal, že přece lepší je starat se o svou kuchyni a moc do ničeho nešťourat. Jsem rád, že lidé jako pan Jeník tu jsou. Postrašit se nechá jen strašpytel. Bože ochraňuj nás před lidmi, co mají dobrou náladu za každou cenu a se vším se nakonec smíří.

Nahoru

Re: 9/2013

Ještě tu o tom,že větší část národa jsou debilové.To už se nám taky kdosi snažil namluvit.Ta poslední věta se mi hrubě nelíbí,ale jsme tohota národa jen část.

Nahoru

Re: 9/2013

Ono se dnes mít dobrou náladu skoro nevyplatí. Já, když jsem se snažil být pozitivní a veselej, tak o mně okolí začalo šířit, že buď nejsem normální a nebo něco hulím. A taky jsem si vyslechl, že pozitivnost a veselost nájem a dluhy nezaplatí. Teď se třeba raduji, že po dlouhé době svítí sluníčko, ale už jsem kolem sebe zaslechl, že to je hrozný, jak nám to svítí do ksichtu.

Nahoru

Re: 9/2013

Do kyselýho ksichtu.

Nahoru

Re: 9/2013

tato "nestrannost" zejména k bývalému vedení Boru začala být už tak nápadná a trapná, že se stala terčem posměchu i konkurenčníhoi tisku, všichni už čekali, zda J. mareš také nevytáhne nějakou amforu, jako Putin

Nahoru

Re: 9/2013

Stále tomu nerozumím. Všichni řeší Jeníka nebo Bártu, jací jsou a jací byli, ale nikdo se vlastně nezajímá o čem jeden nebo druhý vlastně psal. Zajímá Vás to nyní vůbec, nebo je úplně jedno, co budou psát, hlavně že se budou hádat a Vy s nimi?

Nahoru