Dnes je 09. 09. 2024
svátek má Daniela

Pět otázek pro starostku České Lípy (1/2019)

Bude rozhledna patřit městu? Bude z Merkuru ubytovna pro indické dělníky? Proč má Lípa rozpočtové provizórium? Starostka města odpovídá na další sérii našich otázek.

V den vymýšlení otázek jsem shodou okolností byl na Městské hoře v Berouně, na níž město provozuje rozhlednu. Jak se stavíte vy osobně k odkoupení rozhledny na Špičáku?

Rozhledna Špičák je neodmyslitelně spjatá s Českou Lípou. Pokud by ji ale město mělo odkoupit, musíme mít jistotu, že budou mít její návštěvníci možnost výhledu z rozhledny. Nyní je to dost problematické kvůli technologiím, které tam jsou umístěné. Já osobně bych si ale uměla představit rozhlednu i na Holém vrchu.

Proč vstupuje Česká Lípa do roku 2019 s rozpočtovým provizóriem a kdy předpokládáte, že bude rozpočet schválen?

Odpověď je velmi jednoduchá. Po volbách je v českolipském zastupitelstvu řada nových zastupitelů a změnilo se vedení města. Je potřeba hospodaření města detailně projít a udělat takové změny, které povedou k vytvoření reálného rozpočtu, který bude zohledňovat programové priority současné koalice.  Rozpočtové provizorium není žádným problémem a využívá ho řada dalších měst v kraji. Předpokládám, že rozpočet na rok 2019 zastupitelstvu předložíme v lednu 2019.

Osobně považuji za nešvar, že o Lípě rozhodují lidé, kteří v Lípě nežijí, jenom zde mají nahlášené bydliště. Nemáte problém spolupracovat se zastupiteli, kteří takto obcházeli a obcházejí zákon?

Pokud někdo velkou část svého života žije a pracuje v daném městě a na důchod hledá klid třeba na své chalupě, tak s tím nemám problém. Takový člověk potřeby města zná. Jiná věc je, když je v zastupitelstvu někdo, kdo v podstatě v daném městě nikdy nežil. Zákon to však umožňuje.

Během vánočních prázdnin přibyla do Lípy další stovka cizích dělníků, tentokrát z Indie. Jaké kroky už město udělalo, aby se z Lípy nestala jen ubytovna pro agenturní dělníky?

Ještě před koncem roku jsem se sešla se současným vlastníkem hotelu Merkur. Bylo to velmi korektní setkání, kdy jsme hovořili o budoucnosti tohoto objektu. V současné době má vlastník objektu uzavřenu smlouvu se společností Bombardier, která zde bude ubytovávat zahraniční pracovníky z Indie a Ukrajiny. Restauraci chce majitel zrekonstruovat a nabídnout k pronájmu. Sál bude ještě po dobu dvou let pronajímat bývalému vlastníkovi k dosavadním účelům. Současný majitel objektu má záměr sál zrekonstruovat s tím, že chce zachovat jeho prvorepublikový ráz. Nového nájemce sálu bude tedy hledat za dva roky. Hovořili jsme také o možnosti, že by se o pronájem sálu mohlo ucházet město Česká Lípa. Mám už rovněž domluvenou schůzku se zástupci Bombardieru a budu jednat s lidmi, kteří se dlouhodobě věnují začleňování cizinců, protože i v těchto záležitostech má Česká Lípa velké rezervy.

Prostor pro vaše téma:

Podchod v ul. Bulharská na autobusové nádraží

Poslední den v roce jsem si udělala okružní jízdu po městě. Mimo jiné jsem se jela přesvědčit, zda je průchodný podchod na autobusové nádraží. Nebyl, protože byl pod vodou. Je to veliký problém, o kterém dlouhodobě víme všichni. Zahájila jsem proto tento týden nezbytné kroky, abychom s tím něco co nejdříve udělali. Dohodla jsem se s vedoucí Odboru správy majetku, že se rozjedeme na SŽDC, kde budeme jednat o zrušení podchodu, který už nemá opodstatnění, protože trať, kvůli které byl podchod zřízen, se dlouhodobě nevyužívá.

Komentáře

Re: Pět otázek pro starostku České Lípy (1/2019)

Dobrý den. Rozhledna na Špičáku je dominantou České Lípy, ta se asi nedá přehlédnout, pozemky i les okolo jsou města, technologie se neustále mění a zmenšují, neměl by tak být problém jednat a zajistit výhled do okolí ? Rozhlednu na Holáku si sice také dokáži přestavit, ale byla to asi spíše lokální záležitost, stejně jako vyhlídka na Hůrce. Navíc ten kopec je už stejně taky dost zarostlý, moc výhledu z něj ani není a samotné přístupy v zastavěné části města, částečně oddělené žel. tratí, taky nejsou nic moc. Pokud si však ještě matně vybavuji, tak tuto myšlenku měl a prosazoval před pár lety i jeden místostarosta z ODS, teď "specialista na úklid a IT", který si k tomu snad zajistil i nějaká povolení, ale nakonec to utichlo a propadlo (opět vyhozené peníze)…. Podchod u autobusáku, ano zrušení je už asi možné, ale nějak zde není dodáno, že by se pak v místě provedlo nějaké další opatření, jako úrovňový průchod ? Ono rušit to lze velmi rychle, ale dotáhnout to pak do nějakého smysluplného konce zde už bývá problém, kdy zrovna na odboru správy majetku a na rozvoji města jsou „mistři“ ve vymýšlení různých výmluv, proč něco nejde… Pokud pak jde o příchod cizinců, jako zaměstnanců do místních firem a jejich využívání ubytovacích kapacit ve městě, tak toto asi město moc neovlivní, nebo netuším jak ? Takže se jen "u kafíčka" potvrdilo, co už většina lidí už stejně věděla nebo tušila…. Jediné co může město asi trochu ovlivnit, je chování těchto osob na veřejnosti a to třeba zvýšeným dohledem městské policie (hlídky, kamerový systém), ale se teprve ukáže podle situace, jaké budou mít tito cizinci návyky a zvyklosti ?

Nahoru

Re: Pět otázek pro starostku České Lípy (1/2019)

Zákon říká, že podmínkou kandidatury do zastupitelstva je trvalý pobyt v dané obci. Pan redaktor píše, že lidé, kteří tu nežijí, rozhodují o městě. To je ono, pokud by zde nežili, nedostali by preferenční hlasy a tedy ani nebyli zvoleni. Já v Lípě trávím denně 8-12 hodiny a opravdu většinou přespávám, mimo Lípu. Ale zase hodně Lipáků přespává ve městě a celý pracovní den tráví třeba v Mladé Boleslavi. Krom jiného jsem v České Lípě daňově evidován, tedy část mých daní končí v rozpočtu města. O co více se zaslouží o město ti, kteří sice spí ve městě, posedávají po kavárnách a svůj byznys mají přihlášen v Praze, protože tam je daňově lépe.
Tak to jsem si ulevil, protože Skokanovi narážky po 20 letech mne už lezou na nervy.
K rozhledně - nejsem proti, až na těch dvacet a výše miliónů, ale pokud někdo došel dále, než na Špičák, ví, že neskutečný rozhled je třeba za Slunečné, nebo Bořetína, ale také dobrá lokalita se mi zdá Mnišská hora.
Vůbec Dubice a údolí Ploučnice ke Stružnici je neprávem opomíjeno.

Nahoru